MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi. Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konumdan dolayı, başta turizm ve doğalgaz olmak üzere gıda, inşaat, demir-çelik gibi sektörlerin de bölgedeki gerginlikten olumsuz etkileneceğini belirterek önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI İŞ DÜNYASINI ALARMA GEÇİRDİ”
MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin; “Karadeniz havzasında yaşanan olağanüstü durum ülkemizi her anlamda yıpratacaktır. Gıda sektöründe; buğday, arpa, ayçiçeği gibi ürünlerde ithalat kaynağımız Rusya ve Ukrayna’dır. Yaşanan bu kriz sebebi ile fiyatların yükselmesinin ardından hammaddeye erişim konusunda da sıkıntılar yaşanabilir. Turizm sektörü açısından değerlendirmek gerekirse; verilere göre geçtiğimiz 2021 yılında ülkemize Rusya’ dan 4 milyon 700 bin turist, Ukrayna’ dan ise 2 milyon turist geldiği görülüyor. Bu durumda, bölgedeki savaşın Türkiye’ ye 4-5 milyar dolarlık gelir kaybı yaratabileceğini ön görebiliriz. Ayrıca; petrol ve enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve olası tüm olumsuz senaryolar iş dünyasını alarma geçirdi” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİM ODAKLI POLİTİKA BENİMSENMELİ”
Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaretinde en hızlı büyüyen pazarlar olarak Rusya ve Ukrayna’nın yer almasının, Türk yatırımcıların bölgedeki gelişmeleri kaygıyla takip etmesine neden olduğunun altını çizen Engin, “Rusya ve Ukrayna, şu an dünyanın en önemli tahıl ihracatı gerçekleştiren ülkelerdir. Dünya’ da buğday ihracatının yüzde 20’si Rusya, yüzde 10’nu Ukrayna tarafından sağlanıyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın, ülkemizin tarım ve gıda piyasalarını da doğrudan etkilediğini belirten MESİAD Başkanı Hasan Engin, Türkiye’ nin buğday, arpa, mısır, yem sanayisinde kullanılan küspe ve kepek gibi ürünleri de ithal ettiğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin en fazla tarım ürünü ithal ettiği iki ülkenin savaş halinde olmasının olumsuzluklara yol açacağını belirten Başkan Engin, “Çözüm olarak ülkemizin üretim odaklı politika benimsemesi gerekmektedir” dedi.
“TÜRKİYE DOĞALGAZDA İTHALATÇI BİR ÜLKE”
MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Türkiye’ nin doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını ithal ettiğini belirterek; “Bilindiği gibi Türkiye’ nin en çok doğalgaz ithal ettiği ülke Rusya’ dır. Isınma amaçlı kullanılan doğalgazın bir diğer kullanım alanı da doğalgaz çevrim santrallerinde elektriğe çevrilmesi sonucu ülkemizin elektrik ihtiyacının karşılanması için kullanılıyor“ dedi. Başkan Engin, Rusya’ dan ithal edilen doğalgazda kesinti veya kısıtlama gibi bir durumun söz konusu olması halinde ise ısınma ve elektrik kesintilerinin de yaşanabileceğini vurguladı. Ülkemiz için Rusya ve Ukrayna’ nın demir-çelik sektörü için önemli bir konumda yer aldığına değinen Başkan Engin, Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı tedarikte yaşanacak aksaklığın demir-çelik sektöründeki üretime olumsuz yansımaları olacaktır” dedi. Türkiye’nin kuzeyinde devam eden Rusya-Ukrayna savaşının daha önce Ortadoğu’ da yaşandığını hatırlatan Engin, “Emperyal devletler arasındaki ticaret savaşları zayıf ve güçsüz ülkeleri etki altında bırakır. Savaşın sona ermesi gerekir. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile ekonomik işbirliği ve ticaret bağlantıları vardır. Bölgemizde ateşkesin sağlanması, savaşın bitmesi ve barışın tesis edilmesini iş dünyası olarak temenni ediyoruz” dedi.