Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği(VERİMDER) Başkanı Çağdaş Korkmaz ve Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın katılımıyla Mersin’de düzenlenen “VERİMDER Anadolu Buluşmaları” toplantısına katıldı. “VERİMDER Anadolu Buluşmaları”nda konuşan ve Yenişehir’de ekoloji konusunda hayata geçirdikleri çalışmaları anlatan Başkan Abdullah Özyiğit, “Temiz ve yaşanılabilir bir çevre için her birimize önemli görevler düşüyor. Ancak yerel yöneticiler olarak sorumluluğumuzun çok daha fazla olduğuna inanıyorum. 6 temel ilke üzerine kurduğumuz yönetim anlayışıyla 3 yıl önce Yenişehir Belediye Başkanlığı görevine başladık. Ve bu ilkelerimizden biri de elbette ki sağlıklı bir çevreyi oluşturmak adına Ekolojiydi. Ekoloji konusunda samimi ve ciddi çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ekoloji ilkemiz kapsamında önemli adımlar attık. İlk olarak sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Başkanlar Sözleşmesi’nin 2020- 2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden Türkiye’deki ilk belediye olduk. Kentimizde sera gazı emisyonunu azaltmak ve sözleşmenin gerekliliklerini yerine getirme adına Yenişehir Belediyesi olarak somut adımlar attık.” ifadelerini kullandı.
“TEŞVİK EDİCİ VE ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması amacıyla örnek çalışmalara imza attıklarını dile getiren Başkan Özyiğit, bu konuda teşvik edici uygulamaları da hayata geçirdiklerine dikkat çekti. Başkan Özyiğit, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlamak için teşvik edici ve örnek olacak çalışmalara imza attık. Beceri Temelli Eğitim Merkezimizi, sadece çevre dostu binalara verilen LEED Sertifikası’na uygun olarak gold seviyesinde inşa ettik. Ayrıca ilçemizde yapılacak binaların bu sertifikaya uygun inşa edilmesi için de teşvik edici uygulamalar getirdik. Şu anda Türkiye’nin kendi enerjisini üreten en büyük konut projesi ve birçok bina LEED’e uygun olarak yapılıyor. Bu konuda Çevrece ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yasal altyapısının da hazırlanması gerekiyor.” dedi. İnşaat sahalarına çevreci düzenlemeler getirdiklerini belirten Başkan Özyiğit, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bununla birlikte inşaat sahalarına çevreye duyarlı düzenlemeler de getirdik. İnşaat sahalarındaki atıkların düzenli bir şekilde depolanarak tiplerine göre ayrıştırılması, parselin etrafındaki ağaçların koruma altına alınması ve inşaat çevresindeki yollarda sulama yapılarak hava kirliliğinin azaltılması gibi birçok önlemi zorunlu hale getirdik. Yenişehir Belediyesi olarak inşaat ruhsatı verdikten sonra belirtilen tedbirleri almayanlara yer teslimi yapmıyoruz. Bir başka uygulamamız da yeni yapılan inşaatlarda her daire başına 4 ağaç dikilmesi zorunluluğu getirdik.”
“ÇEVRE DOSTU POLİTİKALARIN BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR”
Sıfır Atık Projesi ile ilgili konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, “Öte yanda Sıfır Atık Projemiz kapsamında şu anda ev ve iş yerlerinde hemşehrilerimizle birlikte çalışıyoruz. Hemşehrilerimiz atıkları ayrıştırarak biriktiriyor biz de evlerinden alarak geri dönüşüme kazandırıyoruz. Çevreci Yenişehir Halk Kart projemize de kısa sürede başlıyoruz, teslim ettikleri atık karşılığında vatandaşlarımızın çevreci halk kartlarına TL yüklemesi yaparak, maddi destek de sağlamış olacağız. Yaptığımız çalışmalarda halkımızı ve özellikle çocuklarımızı geri dönüşüm ve ekoloji konusunda bilgilendiriyor ve bilinçlendiriyoruz. Bugüne kadar 5 bin çocuğumuza sadece bir tiyatro oyunu ile atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümün önemini anlattık.” diye konuştu. Yenişehir Belediyesi olarak kansere neden olabilen asbest tehlikesine karşın harekete geçtiklerini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, “Kansere neden olabildiği bilimsel olarak belirlenen ve Türkiye’de 2010 yılında kullanımı yasaklanan asbest tehlikesine karşı da mücadele ediyoruz. Yıkılacak binalarda asbest güvenli raporu istiyor ve söz konusu binalarda asbest kontrolü yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl yıkımı yapılacak bir binada yapılan kontroller sonucunda 20 ton asbestli malzeme olduğu tespit edilerek, sökümü yapıldı ve bertaraf için Ankara’daki özel bir tesise götürüldü. Gelecek adına daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Ülkemiz maalesef enerji ihtiyacında dışa bağımlı ancak yenilenebilir enerji kaynakları açısından da büyük bir potansiyele sahip. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ne yazık ki yeterince faydalanamıyor, bu imkânları kullanamıyoruz. Gelecekte çocuklarımızın güvenle ve sağlıkla yaşayabileceği bir Türkiye Cumhuriyeti için çevre dostu politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Talan ve rant anlayışının doğamız üzerinde oluşturduğu tahribat ne yazık ki telafisi olmayan sonuçları beraberinde getiriyor. Gelecek adına daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla çalışmaya devam edeceğiz.”