Neşet TORUN
Büro Emekçileri Sendikası, Erken Yaşta Emeklilik (EYT) düzenlemesi ve artan iş yükü nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu Mersin İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, “6 ve 20 Şubat’ta meydana gelen depremlerle resmi rakamlara göre 48 bin den fazla vatandaşımızı kaybettik. Depremde ve sel felaketlerinde vefat eden canlara rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Tarifsiz üzgünüz ve öfkeliyiz. Yaşanan bu büyük kayıp nedeniyle oluşan mağduriyetlerin hemen giderilmesini, ölümlere ve yıkıma neden olan ihmallerin sorumlularının bağımsız yargı önünde hesap vermesinin takipçisi olacağımızı bu vesile ile kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz. Herkesin yakından takip ettiği gibi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme meclisten geçerek yasalaştı” dedi.
“YOĞUNLUK VATANAŞI MAĞDUR EDİYOR”
Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocakta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış yapılacağını duyan vatandaşların Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu ve borçlanma taleplerini gerçekleştirdiğini hatırlatan Doğan, “Bu durum dahi SGK Emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm Sosyal Güvenlik Merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmıştır. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber rutin işlerini de yapmak zorunda kalan SGK Emekçisi artık yeter! diyor. SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK Emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılmıştır. Sendikamızın yaptığı anayasa mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, iktidar tarafından gereği yapılmayarak hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir. Ek gösterge düzenlemesi adı altında çıkarılan yasada SGK Emekçisi görmezden gelinmiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılarak bir darbe de buradan yemiştir. Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi” şeklinde konuştu.
“ÜCRETSİZ YEMEK İSTİYORUZ”
SGK’nın doğumdan ölüme tüm vatandaşlara hizmet verdiğini ve Mevzuat ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biri olduğunu ifade eden Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu nedenle; Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. Komik bir ücretle zorunlu olmadığı halde emekçilere dayatılan fazla mesai uygulamasına hayır diyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Mersin’de yeni yapılan SGK hizmet binasının bir an önce kreş dahil edilerek hizmete açılmasını istiyoruz. SGK Emekçilerine verilen servis hizmetinin düzenli ve sürekli hale gelmesini istiyoruz. Bugünlük eylemimizi sonlandırıyoruz. Ancak haklı taleplerimiz karşılanıncaya, mağduriyetimiz giderilinceye kadar eylemlerimize devam edeceğimizi buradan yetkililere duyuruyoruz.”