Aşure kazanı İmece usulü kaynadı


Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Aladağ Köyü’nde 6. Geleneksel Aşure Etkinliği düzenlendi. Muharrem Ayı dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte köylü kadınlar sokakta kurdukları ocakta, el birliği ile temizledikleri ve doğradıkları malzemelerle imece usulü aşure yaparak, tüm köye ve misafirlere dağıttı.

 

Tarih : 30 Temmuz 2023 Pazar 13:02

Necdet TAŞ

Aladağlı kadınlar her yıl geleneksel haline getirdikleri imece usulü aşure kazanı kaynatmayı bu yıl da gerçekleştirdi. Muharrem ayı nedeniyle Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Aladağ köyündeki kadınlar 6. Geleneksel Aşure Etkinliği kapsamında sokakta kurdukları ocakta, el birliği ile temizledikleri ve doğradıkları malzemelerle aşure yaptı. Köylü kadınlar imece usulü yaptıkları aşureyi tüm köye dağıttı. Mersin’in Toroslar İlçesine bağlı Aladağ Köyü’nde Aşure günü sebebiyle köylüler imece usulüyle bin 500 kişilik aşure hazırlayarak ikramda bulundu. Aşure etkinliğine; AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, AK Parti Toroslar İlçe Başkanı Bekir Topçu, Toroslar İlçe Müftüsü Bayram Danacı ve vatandaşlar katıldı. AK Partili Kıratlı ve CHP’li Çakır kazanlarda hazırlanan aşureyi vatandaşlara ikram etti.

ERTUNÇ; “AŞURE; PAYLAŞMANIN, KARDEŞLİĞİN VE BEREKETİN SİMGESİDİR”

Etkinlikle ilgili konuşan Aladağ Muhtarı Ahmet Ertunç, “İslamiyet’te birlik dirlik ve bereketi temsil eden aşure günü maneviyatı artıran özel bir gündür. Aşure Hz. Adem’den beri insanlığın yardımlaşmasını önemseyen gün olarak geçer. Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak ediliyor. Peygamber efendimiz Muharrem ayı ile ilgili olarak 'Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharremde tutulan oruçtur' diye ifade etmiştir. Hicri 61 yılının 10 Muharrem gününde Kerbela’da, Sevgili Peygamberimizin 'dünyanın iki çiçeği', 'cennet çocuklarının efendileri' diye övdüğü, Hazreti Hüseyin ve çoğu Ehl-i Beyt’ten 70’den fazla insanın şehit edilmesi bütün müminleri derinden yaralamış, Muharrem ayını bir mateme ve hüzün mevsimine dönüştürmüştür. Ayrıca Hazreti Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, Hazreti İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Hazreti Eyyüb’ün hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Hazreti Yunus’un balığın karnından çıkması, Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi gibi bir çok önemli mucizenin yine aşure gününde gerçekleştiği ifade edilmektedir. Matem ve mucizeler günü olmasının yanında ayrıca bugün yapılan aşurenin, Nuh Tufanı ile başladığı rivayet edilmekte, halk arasında paylaşmanın, kardeşliğin ve bereketin simgesi haline gelerek, birlik ve beraberliği perçinlemektedir. Biz de Aladağ Köyü’nün sakinleri olarak birlik ve beraberliğimizin daimi için bu yıl 6. Geleneksel Aşure Etkinliğimizi gerçekleştirdik. İnşallah Daha uzun yıllar bu etkinliğimizi tüm köy imece usulü yapmaya devam ederiz. Etkinliğimize katılan AK Parti Mersin Milletvekili Sayın Ali Kıratlı’ya, CHP Mersin Milletvekili Sayın Hasan Ufuk Çakır’a, AK Parti Toroslar İlçe Başkanı Sayın Bekir Topçu’ya, Toroslar İlçe Müftümüz Sayın Bayram Danacı’ya teşekkür ederiz” dedi.

AŞURE TARİFİ

Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesidir; bolluk ve bereketin simgesidir Aşure... Tarihi insanlık kadar eski olan bir tatlı. Üstelik sadece İslam kültürüne özge değil, Ermeniler ve Rumlar’da da kaynar aşure kazanları. Buğday, nohut, mısır, pirinç, ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı, nar ve diğerleri... Yapılışı zahmetli, tadı mükemmel. Aşurenin içinde onlarca ayrı malzeme vardır, hem ortak bir lezzet yaratırlar hem de kendi farklılıklarını muhafaza ederler, asimile olmazlar. Anadolu topraklarının en özel tatlarından biridir aşure, halkların birlikteliğini ve kendi kültürlerini koruyarak barış içinde yaşamayı ne de güzel ifade eder...  Peki Aşure hazır yapılır? Malzemeler;  2 su bardağı Buğday, 1 su bardağı Nohut, 1 su bardağı Kuru fasulye, 1 su bardağı kuru Üzüm, 1 su bardağı İncir, 1 su bardağı kuru Kayısı, 1 ya da 2 su bardağı fıstık, 4 su bardağı Şeker, 1 yemek kaşığı karanfil, 10-15 su bardağı su…  Süsleme için; 1 su bardağı kuş üzümü, Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı, Tarçın, nar taneleri… Aşure’nin tarifi; buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohudu süzüp ayrı kaplarda haşlayın. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4. 5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA