Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Toroslar Çağlarca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nermin Korkmaz’ı ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. 7 Ocak 2023’te genel kurullarını yaparak resmi olarak faaliyete başladıklarını bildiren Korkmaz, henüz 9 aylık çok yeni bir kooperatif olduklarını söyledi. Girdi maliyetlerini azaltıp üreticiyi desteklemek adına kurulduklarını kaydeden Korkmaz, öncelikli ürünlerinin kivi olduğunu belirtip şeftali ve kiraz üzerine çalıştıklarını da söyledi. Bu yıl alternatif ürün olarak özellikle tıp alanında kullanılan tıbbi aromatik bitkiler grubundaki aronya bitkisini yetiştirmeye başladıklarını da dile getiren Korkmaz, kooperatif olarak bu ürünü de bölgede yaygınlaştırmayı düşündüklerini söyledi.
“KENDİ SATIŞ OFİSİMİZİ KURDUK”
Kuruldukları günden bu yana kooperatif olarak Hal Kayıt Sistemine geçtiklerini, İşletme Kayıt Belgesi aldıklarını aktaran Korkmaz, “Aynı zamanda salça, reçel, pekmez gibi köyümüzde üretilen ürünlerimizi Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla satmaya başladık. Aynı zamanda Çağlarca yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören bir yer ve kendi satış ofisimizi oluşturduk, gelen misafirlerimize de satış yapıyoruz” dedi. Önümüzdeki süreçte e-ticarete başlamayı hedeflediklerini belirten Korkmaz, bunun için gerekli eğitimleri almaya ve internet altyapısını güçlendirmeye hazırlandıklarını söyledi. Kooperatif olarak Dubai’ye ihracat için gün saydıklarını kaydeden Korkmaz, “Şu anda erkenci kivilerimizin hasadını yapıyoruz. Kurduğumuz bağlantı ile bu hafta içinde 15-18 ton arası kiviyi ihraç etmeye hazırlanıyoruz. Devamı da gelecek” dedi. Büyükşehir Belediyesi ile 1 Ekim’de kivi şenliği düzenleyeceklerini de bildiren Korkmaz, toplu hasat yapılacak olan şenliğe aynı zamanda ihracatçıları da davet edip üretici ile alıcıyı buluşturacaklarını, ürünlerini tanıtacaklarını söyledi. Öncelikli hedeflerinin pazarlamaya ağırlık vermek olduğuna işaret eden Korkmaz, böylece gelirlerini artırıp ardından köylerine soğuk hava deposu yaptırarak ticaretlerini artıracaklarını vurguladı.
ÇAKIR: “KOOPERATİFLER KÜMELENMENİN EN ETKİN MODELİDİR”
MTSO olarak bu dönemde birleşerek büyüme modelini, kümelenme mantığını benimseyip KOBİ’leri kümelenmeye yönlendirecek çalışmalara yoğunlaşacaklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, kooperatiflerin de kümelenme modelinin en etkin örneği olduğunu söyledi. “Önümüzdeki dönem Mersin’in tüm sektörlerinde kümelenmeye odaklandığımız bir dönem olacaktır” diyen Çakır, şunları söyledi: “Dünya ekonomisine doğrudan bağlı olan firmalarımız KOBİ ağırlıklı firmalardır. Yani, birçok KOBİ’mizin sermaye yapısı ve öz kaynakları yeni yatırım yapmaya, ar-ge bütçesi ayırmaya, danışmanlıklar almaya yetmiyor. Ürettiğini ihracata entegre etmekten başka yolu olmayan üretici KOBİ’lerin ise bu sefer karşısına sert küresel rekabet, enerji ve ham maddedeki aşırı artan fiyatlar çıkıyor. İşte bu sorunları büyük ölçüde azaltan etken kümelenme mantığıdır. Kümelenmeyi başaran sektörler depo, laboratuvar, soğuk hava depoları gibi ortak kullanım alanları kurarak, ortak hammadde alımı veya ortak enerji alımıyla enerjiye indirimli ulaşarak nakliye ve lojistik imkanlarını birleştirerek, hatta bazı danışman, müşavir, avukat veya departmanları ortak kullanarak maliyetlerde olağanüstü avantaj sağlıyor. Rekabetçi dünyada hem para kazanıyor hem de ayakta kalıyor. İşte kooperatiflerimiz aslında bu kümelenme modelinin en etkin örneğidir. Modern, yeni nesil bir kooperatif yapısı yaratmak zorundayız.”
“İŞ DÜNYASI BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”
İş dünyasının artık birlikte hareket edip, ortaklık kültürünü öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, MTSO olarak Mersin ekonomisinin tüm sektörlerine bu kümelenme vizyonu verirken, var olan kooperatifleri de desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi. “İşte Toroslar Çağlarca Kalkınma Kooperatifi Dubai’ye yaptığı ihracatla bu birlik ve beraberliğin ve kümelenmenin gücünü göstermiştir” diyen Çakır sözlerini, “Kendilerini kutluyorum. Köyümüzün %70’inin üye olduğu kooperatifimiz bu kümelenme mantığı ile kısa sürede ihracat yapar konuma gelmiştir. Bu kümelenme köyde aynı zamanda bir turizm ekosistemi de yaratmış ve mikro girişimcilere de imkan yaratmıştır. Bu tam bir sosyo-ekonomik kalkınma örneğidir” diye tamamladı.