Necdet TAŞ
Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, sözlerine İsrail’in Filistin halkına yönelik yaptığı katliama değinerek başladı.Zzalim ve katil İsrail'in aylardır Gazze'de, Filistin’de yaptığı katliam ve soykırımda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 18 bine ulaştığını ve bunların çok büyük çoğunluğunu maalesef çocuklar, kadınlar ve masum sivillerin oluşturduğuna dikkat çeken Kıratlı, “Konu Ukrayna olunca “katliam, katliam” diyen Batı, konu Müslümanlar olunca, Filistin olunca her zaman olduğu gibi sessiz kalmaya devam ediyor. Bizler aslında bu Batı’yı gayet iyi tanıyoruz; dün Bosna'da, Karabağ'da ve daha nicelerinde sessiz kalmasıyla tanıyoruz. Fakat bizler Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bugüne kadar sessiz kalmadık bundan sonra da sessiz kalmayacağız. Dün olduğu gibi bugün de yarın da Filistin'in yanında olmaya devam edeceğiz, inanıyoruz ki insanlık kazanacak. Zalim ve katil İsrail'i bir kez daha lanetliyorum” dedi.
“TÜKETİCİNİN GÜVENİ KAZANILMALI”
Konuşmasında Helal Akreditasyon Kurumu’ndan (HAK) bahseden Kıratlı, “Değerli milletvekilleri, tüketicinin helal iddiasındaki ürün ve hizmetlere güvenin sağlanması ile bu ürün ve hizmetlerin uluslararası ticaretinin teknik engellerden ari bir şekilde artarak devam edebilmesi için küresel seviyede işleyen güvenilir bir helal belgelendirme sisteminin tesisi önem arz etmektedir. Ne yazık ki helal uygunluk değerlendirme sektöründe ülkelerin çeşitli kaygıları nedeniyle ortak bir helal belgelendirme sistemi uzunca bir süre tesis edilememiştir. Tıpkı diğer uygunluk değerlendirme alanlarında olduğu gibi bu alanda da İslam ülkelerinin bir araya gelerek bir taraftan millî çıkarlarını korurken, diğer taraftan da tüketici güvenini haiz ve uluslararası ticarette teknik engel teşkil etmeyen bir helal belgelendirme sisteminin tesisi için ortak hareket etmesi önem arz etmektedir. Sayın milletvekilleri, bu amaçla İslam İşbirliği Teşkilatına bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü 2010 yılında kurulmuştur. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü, üye ülkeler ve sektör paydaşlarının temsilcilerinden oluşan teknik komiteler aracılığıyla helal alanında belgelendirme ve akreditasyon konularında İslam aleminin duyduğu ihtiyaçları karşılayan, teknik seviyede standartlar hazırlamaktadır. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü bünyesinde önemli ilerleme sağlanmıştır. Karşılıklı tanınan akredite, bir helal belgelendirme sayesinde hem tüketiciler helal ürüne ve hizmetlere güvenle erişebilecek hem de ürün ve hizmetlerin üzerindeki mali yük azalarak küresel ticaret kolaylaşacaktır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE'DE HELAL AKREDİTASYON HİZMETİ SUNMAYA YETKİLİ TEK OTORİTEDİR”
“Türkiye olarak bu alandaki uzmanlığımız ve İslam dünyasıyla aramızdaki sağlam bağlar vasıtasıyla küresel bir helal kalite altyapısının oluşumuna önemli katkılar sunma kararlılığındayız. Bu kapsamda, akreditasyon ve belgelendirme alanlarında yirmi yılı aşkın sürede inşa ettiğimiz uluslararası yetkinliklerimizi Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren, kısa adı HAK olan, Helal Akreditasyon Kurumu üzerinden harekete geçirdik” şeklinde konuşan Kıratlı, “Bu noktada HAK’ın mevcudiyeti İslam İşbirliği Teşkilatının ve onun bağlı kuruluşu İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün aktif üyesi bir ülke olarak Türkiye'nin helal kalite altyapısına atfettiği önemin en somut göstergesidir. İdari ve mali özerkliğe sahip olan HAK, Türkiye'de helal akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek otoritedir. HAK, dünyanın dört bir yanındaki helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarına akreditasyon hizmeti sunmaya da başlamıştır. Akabinde, ilk etapta, helal gıda belgelendirmesi yapan kuruluşlara yönelik başladığı akreditasyon faaliyetlerinin kapsamına turizm ve kozmetik alanlarının yanı sıra laboratuvarları ve personel belgelendirmesi yapan kuruluşları da dâhil etmiştir. Ticaret Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Helal Akreditasyon Kurumuna akreditasyon başvurularının resmî olarak kabul edilmeye başlandığı Kasım 2019'dan bugüne kadar Türkiye dâhil 33 farklı ülkeden toplam 150 akreditasyon talebi gelmiştir. HAK bugüne kadar toplamda 56 akreditasyon kararı almış, bu suretle akreditasyon güvencesi kapsamında helal belgeli tesis sayısı bin 200’ü aşmıştır. Ayrıca, helal akredite belgelerinin ülkeler arasında başkaca işleme gerek kalmaksızın doğrudan tanınmasına ilişkin olarak Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu kurulması yönünde ülkemiz öncülüğünde yürütülen çalışmalarda da sona gelinmiştir. Sayın milletvekilleri, son olarak altını çizmek isterim ki Helal Akreditasyon Kurumu akredite belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen helal belgeleri için gerek yurt içi gerekse de ihracata ilişkin çeşitli desteklerden de yararlanabilmektedir. Bu destekler de Hükûmetimizin helal piyasasına verdiği önemin ve bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerimizin millî menfaatlerini gözettiğimizin en somut göstergesidir” dedi.