Bisikletliyi fark edin!


Mersin’de bisikletli kazalarına tepki çekmek için birçok eyleme katılan, bisiklet dernekleri ve topluluklarına üye olan “İhtiyar” lakaplı 63 yaşındaki Halit Kırelli’nin trafik kazasında hayatını kaybetmesine tepki gösteren bisikletseverler, trafikte bisikletli ölümlerinin durdurulması çağrısında bulundu. Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya gelerek Kırelli anısına hayatını kaybettiği yere kadar pedal çeviren Kırelli’nin dostları kazanın meydana geldiği yere beyaz bisiklet bıraktı.

 

Tarih : 30 Mayıs 2024 Perşembe 12:59

Necdet TAŞ

Mersin’de bisikletli kazalarına tepki çekmek için birçok eyleme katılan, bisiklet dernekleri ve topluluklarına üye olan “İhtiyar” lakaplı 63 yaşındaki Halit Kırelli, bu kez kendisi kaza kurbanı oldu. Kırelli, aşırı hızlı olduğu iddia edilen bir otomobilin bisikletine arkadan çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Olay 22 Mayıs’ta Adnan Menderes Bulvarı üzerinde gerçekleşti. Pozcu sahilinden Hilton istikametine doğru bisikletiyle gitmekte olan Kırelli’ye, aynı istikamette aşırı hız yaptığı iddia edilen 33 APN 889 plakalı otomobil arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle Kırelli, havada takla atarak yol kenarındaki başka bir aracın arka tamponuna savruldu.  Başına ve vücudunun çeşitli yerlerine darbe alan Kırelli’ye çevredeki vatandaşların ihbarıyla gelen sağlık ekipleri müdahale etti ancak Kırelli yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, Kentte bisiklet camiası tarafından çok sevilen “İhtiyar” lakaplı 63 yaşındaki Halit Kırelli’nin ölümünün ardından bisikletseverler, yaşanan kazalara tepki gösterdi. Mersin Bisikletli Gezginler Derneği üyesi çok sayıda bisikletli, Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda bir araya gelerek Kırelli anısına hayatını kaybettiği yere kadar pedal çevirdi. “Kaza değil cinayet”, “Bisikletliyi fark edin” yazılı pankartlar açan Bisikletçiler, “Bisikletli ölümleri dursun”  şeklinde sloganlar attı.  

“TRAFİKTE ÖLDÜRÜLDÜ”

Burada bir açıklama yapan Mersin Bisikletli Gezginler Derneği Başkanı Ahmet Salih Özenir, “Bundan 7 gün önce, tam da bulunduğumuz yerde yere bir bisikletli düştü, onunla birlikte binlerce yüreğe acı düştü… Bisikletli hemen öldü… Biz ona öldü değil trafikte öldürüldü diyoruz... Çünkü genellikle arkadan çarpma ve aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmama sebebiyle yaşamdan koparılır bisikletliler… Bu kez yere düşen kişi Halit Kırelli’ydi; o ki çok sevilen, dost canlısı, doğasever bir kişiydi. Karayolunun en faydalı, fakat en savunmasız aracı olan bisikletini kullanıyordu. 63 yaşına rağmen sağlığına iyi geldiği ve bütçesine katkı sunduğu için en çok severek yaptığı şey olan bisikletini sürerek evine gidiyordu. O da kendisini diğer tüm bisikletliler gibi arkasından gelen tehlikelerden bihaber, diğer yol kullanıcısı olan motorlu taşıt sürücülerinin vicdanına teslim etmişti...  Merhum Halit Kırelli gibi “incinebilir yol kullanıcıları” olarak nitelendirilen yayalar, bisiklet, motosiklet, ve elektrikli skuter sürücüleri için 2023 yılındaki ölü sayısı 2610, yaralı sayısı ise 130 909 olmuştur. Böylece “incinebilir yol kullanıcıları”, 2023 yılındaki trafik kazalarındaki toplam 6548 ölümün yüzde 39,9'unu, toplam 350 bin 855 yaralanmanın ise yüzde 37,3'ünü oluşturmuştur. 2023 yılında ölümlü-yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 389 bin 362 taşıtın yüzde 2,3'ü bisiklet olmuştur… 2024 yılı Nisan ayında 764, toplam 2 bin 97 kişi olmuştur.

YETER ARTIK!

“Bu sayısal ifadeler sizi yanıltmasın, bunlar birer insan, birer can… Bisiklet can taşır can… Yeter artık! Bizler ulaşım için bisikleti tercih eden insanlarız! 2918 sayılı TC Karayolları Trafik yasasının tüm taşıt sürücülerine tanıdığı hak ve yükümlülüklere tabi motorsuz taşıt sürücüleriyiz” ifadelerini kullanann Özenir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kendilerini tüm yolların sahibi sanan diğer motorlu taşıt sürücüleri gibi yasal haklara sahip olarak yolları kullanmaktayız ve kullanmaya devam edeceğiz. “İncinebilir yol kullanıcıları” olan bisikletliler her geçen gün artacak ve yasal hakkı olan karayolunu kullanacaklardır. Kanun yapıcıların “incinebilir yol kullanıcısı” olan bisikletlilerin can ve mal güvenlikleri için gereken yasal düzenlemeleri bir an önce en ağır cezalarla korunacak şekilde ele almalarını, yerel yönetimlerin ve kanun uygulayıcıların da bisikletlilerin güvenli ulaşım hakkını kentin her yerinde en yaygın şekilde kullanabilmesi için gereken adımları hızlandırmaları yaşamsal talebimizdir. Bir kez daha geçen hafta kaybettiğimiz merhum Halit Kırelli ve trafikte can veren tüm bisikletli dostlarımızı anıyor, Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz.”

Açıklamanın ardından dernek üyeleri kazanın meydana geldiği yere beyaz bisiklet bıraktı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA