Mersin’de Moldova Fahri Konsolosluğu açıldı


Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Moldova Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosluğunun açılış resepsiyonuna katıldı.

 

Tarih : 7 Haziran 2024 Cuma 12:36

Haber Merkezi

İki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan programda konuşan Vali Pehlivan, Moldova Fahri Konsolosluğunun hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu. Türkiye ve Moldova ilişkilerinin çok uzun yıllara dayandığına dikkat çeken Vali Pehlivan, "Bununla birlikte Moldova’nın, 27 Ağustos 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılıp, bağımsızlığını ilan ettikten sonra bu ilişkiler daha da pekişmiştir. Nitekim çok geçmeden Aralık 1991 yılında ilk tanıyan ülke Türkiye olmuş ve 2 Şubat 1992 yılı itibariyle de diplomatik ilişkiler resmi olarak başlamıştır. O günlerden bugünlere iş birliği koordinasyon içerisinde iki ülke ilişkileri olumlu bir seyir izlemiş, ikili ve çok boyutlu platformlarda bu ilişkiler devam etmektedir" dedi.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ BOYUT KAZANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 17-18 Ekim 2018 tarihlerinde Moldova'yı ziyaretiyle birlikte imzalanan yüksek düzeyli stratejik iş birliği anlaşmalarıyla ilişkilerin çok daha önemli bir boyut kazandığını söyleyen Vali Pehlivan, "TİKA'mız aracılığıyla Moldova'da çok önemli müşterek yatırımlar hayata geçirilmiştir. İki ülkenin birçok noktası var. Bunlardan birisi de elbette Moldova'da yaşayan Gagavuz Türkleri. Gagavuz biliyorsunuz Gök-Oğuz anlamına gelir. Gagavuzlar Oğuz boylarından gelir. Tabi orada soydaşlarımızın yaşıyor olması Türkiye ile Moldova arasındaki ilişkilere ayrı bir anlam katmaktadır, ayrı bir bağ oluşturmaktadır" diye konuştu.

TİCARET HACMİ DE ARTTI

Türkiye ile Moldova arasındaki ticaret hacminin özellikle son yıllarda daha da arttığını vurgulayan Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Bir milyar dolar seviyesinde ve bu rakam içerisinde Mersin ile Moldova arasındaki ticaret hacmi 14-15 milyon dolarlara kadar ulaşmıştır. Bizim ülke olarak dünyaya bakışımız, dünyanın gidişatına bakışımız çok açık ve nettir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dış politikada 'Yurtta barış, dünyada barış' anlayışını ortaya koymuştur. Bizim devlet anlayışımızda da millet anlayışımızda da yaşatmaya dayalı insan odaklı bir anlayış söz konusudur. Devlet ve millet olarak bizim için aslolan insani değerlerin yaşatılması ve dünyada da genel olarak huzurun, barışın, kardeşliğin, esenliğin, hakim kılınmasıdır." Programda Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ve Moldova Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Ufuk Maya da birer konuşma gerçekleştirdi. Ardından Vali Pehlivan, Büyükelçisi Croitor ve Fahri Konsolos Maya ile birlikte Fahri Konsolosluğun temsili açılışı gerçekleştirdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA