Haber Merkezi
Akdeniz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Canacankatan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Atıl, 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Oktay Aslan, Güney Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Tarkan Bir, öğretim elemanları, idari personeli, mezun öğrencileri ve yakınları katıldı. Öğrencilerin salondaki yerlerini almasının ardından 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden Eczacılık Fakültesi öğrencisi Fedva Ela Güleryüz için arkadaşlarının hazırladığı video izletildi ve daha sonrasında öğrencimizin fotoğrafının bulunduğu şövalenin önüne karanfiller bırakıldı. Mezuniyet ve yemin töreni, açış konuşmaları ile devam etti.
“MEZUNLARIMIZ ETİK DEĞERLERE BAĞLI OLARAK YETİŞTİLER”
Özellikle velilerin gurur duyacağı bir gün yaşadıklarını belirterek konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, “Biz de bu duygunuza eşlik ediyoruz ve katılıyoruz. Sizler kadar olmasa da aynı gururu bizler de duyuyoruz. Çünkü bu haklı gururu en çok duyacak kişiler sizlersiniz. Onları iyi bir şekilde yetişirdiniz. Bir meslek sahibi oldular. Bugün itibariyle mezun oluyorlar ve ant içecekler. Bu mesleği en iyi şekilde yapmak için etik değerlere bağlı olarak, yaşam boyu öğrenme felsefesiyle insanlığa hizmet etmek üzere hiçbir ayrım yapmadan bütün değerlere sahip olarak yetiştiler. Vatana, millete, topluma, insanlığa en iyi şekilde hizmet edeceklerinden ben eminim. Burada en büyük teşekkür bence velilere. Çünkü çok özveride bulundular” dedi. Öğrencilerin artık bir yol ayrımına geldiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, “Öğrencilik hayatı bitti. Şimdi artık hizmet etme dönemi başlıyor. Büyük bir iş düşüyor tabii ki kendilerine. Her zaman en iyi şekilde kendilerini yetiştirmeye devam etmeleri gerekiyor. Farklı farklı alanlarda görev alacaklar. Kooperatifler ve odalar başta olmak üzere fakültemize de eğitim sürecine çok büyük destek veren kurumlar var. Buradan sizlerin huzurunda onlara teşekkür etmek istiyorum. Hocalarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bizlerin görevi öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek. Akredite bir fakültede eğitim almak tabii ki bir ayrıcalık. Bu da hocalarımız sayesinde oluyor. Her zaman, bugünkü gibi yüzünüzdeki gülümsemeyi eksiltmeyin. Her zaman hastalarınıza güler yüzlü şekilde sempati ve empatiyle yaklaşın, sağlıklı bir iletişim kurun. Hastanın tedavisine sevgiyle ve saygıyla başlanıyor. Yüzünüzdeki gülümseme ve içinizdeki insan sevgisi hiçbir zaman eksik olmasın. Hepinizin yolu ve bahtı açık olsun” şeklinde konuştu.
“FAKÜLTEMİZ TÜRKİYE’DE AKREDİTE OLAN 14 ECZACILIK FAKÜLTESİ’NDEN BİRİSİDİR”
Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Canacankatan ise, “Eczane laboratuvarlarında yapılarak hastalara sunulan ilaçlardan artık günümüzde hızla gelişen ve yenilenen ilaç sektöründeki teknolojik çalışmalar ve modern eczanelik uygulamaları ile gerçekleşen ilaç keşfi ve üretimine geçiş olmuştur. Eczacıların toplum sağlığını koruma ve iyileştirme sorumlukları ise günümüzde özelleştirilerek hasta odaklı yaklaşımlar, danışmanlıklar ve birey özgü tedaviye yönelmiştir. Eczacılıkta yıllar içinde klinik eczacılık, onkoloji eczacılığı, radyofarmasi ve fitoterapi gibi birçok uzmanlık alanı oluşmuştur. Bu durum, eczacılık fakültelerine eğitim ve öğretim kalitesini yükseltme açısından önemli bir sorumluluk getirmiştir” dedi. Akredite olmanın önemine değinen Prof. Dr. Canacankatan, “Akreditasyon, eğitimde kalitenin, yetkinleştirmenin ve sürekli iyileşmenin en önemli ölçütlerinden birisidir. Türkiye’deki 59 eczacılık fakültesi arasında, akredite olan 14 fakülteden birisi Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’dir. Bu yılki mezunlarımızla birlikte fakültemizden 1002 eczacı mezun olmuştur. Fakültemiz, eğitim vermenin yanı sıra bilimsel çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası tanınırlığı olan, hasta odaklı ve güncel eczacılık uygulamalarını benimsemiş, araştırmacı, çalışkan ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinen nitelikli eczacılar yetiştirmektedir. Öğrencilerimize katkı sunan başta Rektörlüğümüz olmak üzere fakültemiz öğretim elemanlarına ve idari personelimiz ile dış paydaşlarımızdan 25. Bölge Mersin Eczacı Odası ve Güney Ecza Kooperatifi’ne teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Mezunlara ve ailelerine seslenen Prof. Dr. Necmiye Canacankatan, “Değerli aileler, yıllardır eğitimleri için birçok özveride bulunduğunuz evlatlarınız, artık eczacı olarak toplumdaki yerlerini alıyorlar. Sizleri en içten dileklerimle kutluyor, bundan sonraki yıllarda da evlatlarınızın mesleki başarılarına tanıklık etmenizi diliyorum. Değerli mezunlarımız, bugün edeceğiniz yemin ile meslektaşımız olarak birinci basamak sağlık hizmetinde yer alacaksınız. Sürekli gelişen ve yenikliklere açık eczacılık alanında yaşam boyu bilgilerinizi güncel tutmanız gerekmektedir. Mesleki gelişimlerinizi lisansüstü programlar ve uzmanlık alanlarıyla daha üst düzeylere taşımalısınız. Kariyerinizde en üst düzeylere ulaşacağınızdan eminim. Unutmayınız ki tüm hedeflerinizde ve her ihtiyaç anınızda yanınızda olacağız. Genç meslektaşlarım; inanıyorum ki hastalarına aklın, vicdanın ve bilimin yolunda nitelikli sağlık hizmeti veren eczacılar olarak bizleri gururlandıracaksınız. Sizler, mesleğimizin geleceğisiniz. Hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam dilerim. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” şeklinde konuştu.
“ÇOK ÖNEMLİ, HALKA DOKUNAN VE ÇOK KUTSAL BİR MESLEĞE SAHİBİZ”
Güney Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Tarkan Bir ise; “Gerçekten çok önemli, halka dokunan ve çok kutsal bir mesleğe sahibiz. Hani bir sloganımız var ya eczacı en yakın sağlık danışmanıdır diye. Sağlık danışmalığının dışında halkı en yakın arkadaşı yol göstereni sırdaşı her şeyini paylaştığı kişidir eczacı. Gerçekten çok keyifli bir meslek. Şöyle bir düşünüyorum, bir daha hayata gelsem tekrar eczacı olmak isterdim. Eczacı olmaktan da bu anlamda gurur duyuyorum. Sorunlarımız da var tabi. En önemli sorunumuz istihdam. Yılda 4500-5000 arası mezun veriyoruz. Bunun da farkındayız. Biz de Türk Eczacılar Birliği, kooperatiflerimiz ve dekanlıklarımızla beraber bu istihdam alanını yaratmak çok ciddi gayret sarf ediyoruz” dedi. 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Genel Sekreteri Sayın Ecz. Oktay Aslan, “Bugün edeceğiniz yemin sonrası meslektaşlarınız olarak aramıza katılacaksınız. Sizlerle özellikle staj döneminde ve 5. sınıf staj eğitimlerinizde ne yapacağınız ile ilgili çok fazla konuşmuştuk. Fakültemizin akreditasyon sürecine destek veriyoruz ve birlikte omuz omuza yürüyoruz. Kendilerine bu konuda her türlü desteğimizi sunuyoruz. Önümüzdeki süreçte de tekrar akreditasyon alacağımızdan şüpheniz yok. Bu kapsam da gerçekleştirmiş olduğumuz simülasyon eczanesini de en kısa sürede tekrar tamamlayacağız. Bunun sözünü de veriyoruz. Bizler oda olarak fakülteden mezun olan tüm meslektaşlarımıza yardım için uzun yıllardır çaba göstermekteyiz. Mersin’de kalan meslektaşlarımızla mezuniyetleriniz sonrası bayram dönüşü bir eğitim, bilgilendirme ve tanışma toplantısı yapacağız. Unutmayalım ki odalar, meslektaşlarımızın yani bizlerin gücü. Aramıza katılan siz değerli meslektaşlarımızla gücümüzü artırarak problemlerimizi hızlı çözebileceğimize inanıyor, meslek hayatınızda hepinize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“BUGÜN, FAKÜLTE BİRİNCİSİ OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUM”
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı dönem birincisi Ecz. Burçin Düşkün, “Beş yıl önce hepimiz zorlu sınavlar sonucunda Eczacılık Fakültesi’ne gelmeye hak kazandık. Bugün ise hepimiz için bu uzun ve meşakkatli bir yolculuğun sonundayız. Ancak, bu yolculuk boyunca karşılaştığımız zorluklar ve başarılar, bizi daha da güçlü kıldı ve bu anın daha da değerli olmasını sağladı. Bugün, fakülte birincisi olmanın gururunu yaşıyorum. Ancak, bu başarı sadece bana ait değil. Arkamızda bizi destekleyen birçok kişi var. Ailelerimiz, arkadaşlarımız, öğretmenlerimiz ve akademik danışmanlarımız bize destek oldular ve bizi cesaretlendirdiler. Onlara minnettarız ve bu başarıyı onlarla paylaşıyoruz. Gelecekte, bu başarıyı sürdürmek ve eczacılık alanında daha da ileri gitmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Sağlık sistemimizin bir parçası olarak, toplumumuza hizmet etmek ve insanların yaşam kalitesini artırmak için çalışacağız.” şeklinde konuştu. Beşinci sınıf temsilcisi Ecz. Mustafa Büyükkaya ise, “Şöyle geriye dönüp baktığımda zamanın nasıl çabuk geçtiğini görmek ve üniversite yıllarının sonuna gelmek beni biraz üzse de gelecek yıllarda bu kutsal mesleği yapacak olmanın gururunu yaşıyorum. Artık hepimiz mesleğimizi ileri taşıyacak eczacılarız. Hepimizin mesleğini en güzel şekilde icra edeceğinden hiçbir şüphem yok. Bütün eczacı arkadaşlarıma meslek hayatlarında başarılar diliyorum. Deneyim, tecrübe ve bilgilerini bize aktarıp iyi bir eczacı olarak mezun olmamızı sağlayan bütün hocalarıma emekleri için teşekkür ediyorum. Tüm okul hayatımızda bizlere destek olan başta benim annem olmak üzere salondaki tüm annelerimize, bu önemli günde bizleri yalnız bırakmayan tüm misafirlerimizle birlikte yanımda olan abime, teyzeme ve kız arkadaşıma teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından dönem birincisi Burçin Düşkün’e mezuniyet belgesi ve plaketi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, tarafından takdim edildi.
Daha sonrasında dereceye giren ve mezun olan diğer öğrencilere temsili diplomaları, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Atıl, 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Oktay Aslan, Güney Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Tarkan Bir ve Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları tarafından takdim edildi. Ardından 18. dönem mezunları adına yaş kütüğe dönem plakası, fakülte birincisi Ecz. Burçin Düşkün tarafından çakıldı. Yaş kütüğe dönem plakasının çakılmasının ardından mezunlar, Dr. Öğr. Üyesi Meryem Temiz Reşitoğlu tarafından yaptırılan eczacılık yeminini etti. Tören, mezunların keplerini havaya atarak mezuniyet sevincini yaşamalarının ardından sona erdi.