Denizin ortasında bir kale!


UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Korykos Antik Kenti’nin en tanınan yapısı olan Kızkalesi, tarihi dokusu, kendine has yapısıyla dikkati çekerken, denizi, kumu ve güneşiyle de tatilcilerin vazgeçemediği bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

 

Tarih : 22 Haziran 2024 Cumartesi 12:52

Haber Merkezi

Mersin'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Korykos Antik Kenti'nin en bilinen yapısı olan Kızkalesi, masmavi denizi ve temiz plajıyla tarihle iç içe yüzmek isteyenlere farklı bir tatil deneyimi yaşatıyor. Kentin en ünlü plajlarından Erdemli ilçesindeki Kızkalesi, tarihi dokusu, kumsalı ve deniziyle Kurban Bayramı tatilinde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırladı. Hitit dönemiyle başlayıp Helenistik, Roma ve Bizans ile devam eden tarihsel süreç içinde Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri olarak bilinen Korykos Antik Kenti'nin içerisinde olan Kızkalesi, tarihle iç içe denizin tadını çıkarma fırsatı sunuyor.

MERSİN'NİN EFSANEVİ GÜZEL KIZKALESİ

Mersin'in Erdemli ilçesinde, denizin ortasında bir kayalık ada üzerine kurulu Kızkalesi, Türkiye'nin en ikonik ve romantik yapılarından biridir. Tarihi ve doğal güzelliği ile her yıl binlerce turisti kendine çeken kale, efsanelere konu olmuş ve birçok hikayeye ilham kaynağı olmuştur. Kızkalesi'nin tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İlk olarak Kilikya kralları tarafından bir gözlem kulesi olarak inşa edilen kale, daha sonra Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Kale, 12. yüzyılda Kilikya Ermeni Krallığı tarafından bugünkü şeklini almıştır. Kızkalesi'nin isminin hikayesi de oldukça ilginçtir. Rivayete göre, Kilikya Kralı onbeşinci Evrenos'un güzel bir kızı varmış. Kızı bir falcının kehanetine göre bir yılan tarafından sokularak ölecekmiş. Bunun üzerine kral, kızını denizin ortasındaki bir adaya inşa ettiği bir kaleye kapatmış. Fakat kaderden kaçış yokmuş. Bir gün kralın kızı, sepet içinde gönderilen meyvelerle birlikte bir yılan tarafından sokulmuş ve ölmüş. Kızkalesi, Türkiye'nin ilk deniz fenerlerinden biridir. Kale 1960 yılında ziyarete açılmıştır. Kızkalesi, birçok filme ve diziye ev sahipliği yapmıştır. Kalenin yakınında bulunan su kuyusunun denizin altına kadar uzandığına inanılmaktadır. Kızkalesi, tarihi, doğal güzelliği ve efsaneleri ile Türkiye'nin en ilgi çekici turistik yerlerinden biridir.

KIZKALESİ'NE NASIL GİDİLİR?

Mersin'e 60 kilometre uzaklıktaki Kızkalesi'ne karayolu veya denizyoluyla ulaşabilirsiniz. Karayoluyla ulaşım için Erdemli'den kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz. Deniz yoluyla ulaşım ise daha keyifli bir seçenek. Kızkalesi'ne Erdemli'den veya Silifke'den kalkan teknelerle ulaşabilirsiniz. Kızkalesi'ni ziyaret ettiğinizde kalenin tarihi atmosferini yaşayabilir, manzaranın keyfini çıkarabilir ve denize girebilirsiniz. Ayrıca kalenin yakınında bulunan Kızkalesi Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Müzede kalenin tarihi ve efsaneleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kızkalesi Efsanesi;  Kızkalesi ile ilgili en bilinen efsane, Kral Evrenos'un güzel kızı ve yılan hakkındaki efsanedir. Bu efsanenin dışında kalenin tarihi boyunca birçok farklı efsaneye konu olmuştur. Bir efsaneye göre kalede yaşayan bir prenses, bir denizciye aşık olmuş ve onunla kaçmaya çalışırken denizde boğulmuştur. Bir diğer efsaneye göre ise kalede saklanan bir hazineyi korumak için bir ejderha yaşamaktadır. Mersin'e seyahatiniz sırasında Kızkalesi'ni ziyaret etmeyi unutmayın.

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA