Akdeniz Meyve Sineğiyle mücadele sürüyor


Son yıllarda Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) Türkiye’de ve dünyada tarımsal üretimi tehdit eden önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu zararlı böcek, özellikle yaz meyve sezonunda zeytin, nar, şeftali gibi meyve türlerine büyük zararlar verebilmektedir. Meyvelerin içine yumurtalarını bırakarak larvalarını geliştiren bu sinek, ürün kayıplarına ve ekonomik zararlara yol açıyor.

 

Tarih : 22 Haziran 2024 Cumartesi 12:52

Necdet TAŞ

Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak görülen ve tarımı tehdit eden Akdeniz Meyve Sineği, son zamanlarda artan genişlemeyle endişe yaratmaya devam ediyor. Sineğin neden olduğu zararlar, bölgedeki çiftçiler için ciddi bir ekonomik kayıp oluşuyor. Uzmanlara göre, Akdeniz Sineği'nin dağıtımında iklim değişikliği ve uygun yaşam değişimi gibi faktörler etkili olabilir. Sinekle mücadelede kullanılan pestisitlerin etkinliği azalırken, çiftçiler alternatif çözüm arayışında. Akdeniz Sineği'nin kontrol adıyla kullanılmak üzere, sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesinin yaygınlaştığı vurgulanıyor. Bu arada, yerel yönetimlerin ve çiftçi kooperatiflerinin aktif rol alması bekleniyor. Uzmanlar, gelecek yıllarda Akdeniz Sineği'nin etkilerinin daha da artabileceğine dikkat çekiyor ve erken müdahalenin arttırılmasının altını çiziyor.

“ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz beraberinde Ziraat Mühendisleri ile birlikte köyleri ziyaret ederek, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda hem uyarılarda bulundu hem de bilgilendirmede bulundu. Akdeniz Meyve Sineğinin zararlarına dikkat çeken Yılmaz, “Bölgesel farklılıklar gösterir. Ege Bölgesi'nde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesi'nde ise 7-8 döl verebilir. Turunçgiller başta olmak üzere birçok meyve türüne zarar verir. Turunçgil ihracatında sıfır tolerans uygulanır. Larvalar meyvenin etli kısmında beslenerek yumuşama ve çöküntülere yol açar. Vuruklu meyveler erken sararır ve dökülür. Pazarlanabilirlik ve ihracat kabiliyeti azalır. Ürün miktarında ve kalitesinde düşüş nedeniyle doğrudan gelir kaybı yaşanır. Mücadele masrafları artar. Dış ticarette engeller oluşabilir. AMS, ihracatta toleransı sıfır olan bir zararlıdır. Vuruklu meyvelerin ihracı yasaktır. Bu durum, uluslararası ticarette sorunlara yol açabilir. Meyvelerde çürüme ve fermantasyona neden olabilir. Meyve sularında ve konserve ürünlerinde kalite düşmesine yol açabilir. Doğal dengeyi bozabilir. Sonuç olarak; Akdeniz Meyve Sineği, tarım sektörü için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Mücadele ve önleme çalışmaları ile bu zararlının kontrol altına alınması ve tarımsal üretimdeki kayıpların önlenmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

“MEYVELER OLGUNLŞAMADAN TOPLAMAYIN”

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda da çiftçileri bilgilendiren Yılmaz, “Akdeniz Meyve Sineği (AMS) ile mücadele, kültürel, biyolojik ve kimyasal olmak üzere üç ana yöntemle yapılmaktadır. İlk yöntem kültürel mücadele. Erkenci ve geçici meyve çeşitleri tercih edilmelidir. Meyveler olgunlaşmadan toplanmalıdır. Dökülen meyveler toplanıp imha edilmelidir. Bahçelerde yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Feromon tuzakları kullanılarak sinek popülasyonu izlenmelidir. İkinci yöntem biyolojik mücadele; Faydalı böcekler (parazitoidler ve yırtıcılar) korunmalı ve teşvik edilmelidir. Nematomodlar ve bakteriyel böcek ilacı gibi biyolojik etkenler kullanılabilir. Üçüncü yöntem ise kimyasal mücadele;  Kimyasal ilaçlama, son çare olarak ve yetkililer tarafından tavsiye edilen ilaçlarla yapılmalıdır. Entegre mücadele yöntemleri ile birlikte kullanılmalıdır. Doğal dengeye zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede bölgedeki tarım yetkilileri ve ziraat mühendisleri ile iş birliği yapılmalıdır. Mücadele yöntemleri hakkında güncel bilgilere sahip olunmalıdır. Uygun zaman ve dozda ilaçlama yapılmalıdır. Çevreye ve insan sağlığına zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Akdeniz Meyve Sineği ile mücadeleye dair bazı önemli noktalar: Mücadele, tek bir yöntemle değil, entegre bir şekilde yapılmalıdır. Farklı yöntemler bir arada kullanılarak sinek popülasyonunun kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Uzun vadeli bir mücadele planı oluşturulmalı ve istikrarlı bir şekilde uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA