Mersin art arda sarsıldı


Mersin art arda gelen depremlerle sarsıldı. İlk deprem Toroslar ilçesinde gece 23.37’de meydana geldi ve 3.9 şiddetinde deprem yaşandı. Deprem Mersin’in yanı sıra Adana, Niğde, Karaman ve Aksaray gibi çevre illerde de hissedildi. Mersin merkezinde ve çevresinde, depremin etkisiyle birçok vatandaş paniğe kapıldı. Korkutan ikinci deprem ise sabah saatlerinde daha oldu. Bu sefer ki sarsıntının şiddeti ise 3.1 olarak ölçüldü. Deprem sonrası bir açıklama yapan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, deprem sonrası ihbar edilen herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını bildirdi.

 

Tarih : 27 Haziran 2024 Perşembe 15:01

Necdet TAŞ

Mersin’in Toroslar ilçesi gece 23.37’de 4.0 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Depremin merkez üssü Yüksekoluk köyü olarak belirlenirken, sarsıntı çevre illerde de hissedildi ve halk arasında kısa süreli paniğe yol açtı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin yerin 12 kilometre derinliğinde meydana geldiğini duyurdu. AFAD yetkilileri, sarsıntının hemen ardından bölgeye ekipler sevk etti ve herhangi bir can kaybı ya da ciddi maddi hasar yaşanmadığını belirtti. Ancak vatandaşların tedbirli olmaları ve artçı sarsıntılara karşı dikkatli davranmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Deprem Mersin’in yanı sıra Adana, Niğde, Karaman ve Aksaray gibi çevre illerde de hissedildi.

VATANDAŞLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ

 Mersin merkezinde ve çevresinde, depremin etkisiyle birçok vatandaş paniğe kapıldı. Bu arada deprem sonrası vatandaşlar sokaklara indi, kimi vatandaşlar da yakınlarını arayarak durumlarını öğrenmeye çalıştı. AFAD ve Kandilli Rasathanesi Mersin depremi ile ilgili detayları paylaştı. Vali Pehlivan, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda, Toroslar ilçesinde saat 23.37'de 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirterek, "Deprem nedeniyle tespit edilen, 112 Acil Çağrı Merkezimize, AFAD'a veya güvenlik birimlerimize ihbar edilen herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Depremi hisseden vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi, milletimizi her türlü afetten korusun" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SEÇER; “GEÇMİŞ OLSUN”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ise X’ten yaptığı açıklamada “Kentimizde, merkez üssü Toroslar ilçemiz olan 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmayan depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı. Depremin ardından kent protokolünden isimler ‘geçmiş olsun’ mesajları yayınladı.

İKİNCİ DEPREM SABAH MEZİTLİ’DE OLDU

Mersin'de korkutan ikinci deprem daha oldu. Kandilli Rasathanesi bu sabah saatlerinde Mersin'de 3.1 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleştiğini açıkladı. Saat 08.23'te meydana gelen depremin derinliği 5.4 olarak ölçüldü. Uzmanlar, depremin sığ bir deprem olduğunu ve derinliğinin 5.4 kilometre olduğunu belirtti. Bu tür depremler, yüzeye yakın olmaları nedeniyle daha fazla hissedilir.

DEMİR; “ZEMİN KÖTÜ OLDUĞU İÇİN HİSSEDİLDİ”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, Mersin’den irili ufaklı birçok fay geçtiğine dikkat çekerek, “Büyük deprem üreten faylar değil bunlar. 4 şiddetinin altında olan depremler genelde hissedilmemesi gereken depremlerdir. Ancak Mersin’in zemin yapısının kötü olmasından kaynaklı sert şekilde hissedildi. Zemin koşullarımız kötü, alüvyon zemin üzerine inşa edilmiş binalardan bahsediyoruz. Bina yaşı olarak birçoğu 40 yılın üzerinde olan binalar. Doğal olarak bu küçük depremi bizim 4 değil de 5 büyüklüğünde gibi hissetmemize sebep oluyor. Mersin’in alüvyon bir örtüyle kaplı olması nedeniyle yerdeki kırılma izlerini takip etme şansımız yok. Toroslar’da da daha önce yaşanmış deprem kayıtları var, onların büyüklükleri de genelde 4’ün altında. Nükleer Santrali direkt etkileyebilecek bir Ecemiş Fayımız var. Bununla ilgili güncel bir kayıt yok, son 100 yıllık veriler üzerinden konuşabiliyoruz. Son 100 yılda yaşanmış depremler küçük ölçekli depremler ama bu fayların aktif olduğunu gösterir. Hareketlilik devam ediyor orada bir gerilim var ve bu gerilim sürekli artıyor. Ama ne zaman açığa çıkacağıyla ilgili herhangi bir fikrimiz yok, bu konuda zaman öngörümüz maalesef mümkün değil. Bölgedeki fay hatlarıyla ilgili özel bir çalışma yapılması gerekir. Bu deprem gibi birçok deprem üreten irili ufaklı birçok fay var. Bu fayların da araştırılması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma başlatmamız gerekiyor. Bu bölgeyi de çok fazla bilemiyoruz. Yerleşik bir kent var, alüvyon dediğimiz malzeme de yüzeyden gözlemleyerek çalışma yapılacak bir malzeme değil. O nedenle buralarla ilgili özel bir çalışmaya ihtiyaç var. Mersin merkezinden geçen Tarsus’tan başlayan Anamur’a kadar uzanan bir hat üzerinde bizim bildiğimiz 10-15 tane fay var. Bunlar dönem dönem 4 ile 5 arasında deprem de üretebiliyorlar. Burada aktif bir fay zonu var. Bu son bir şekilde enerji biriktiriyor. Ama bir taraftan da böyle küçük depremlerin olması olumlu, bu enerjinin açığa çıkması olası bir büyük depremi engelliyor aslında” dedi.

EKMEN; “MERSİN’DE SAĞLIKSIZ BİNLERCE BİNA VAR”

Konuyla ilgili mecliste basın toplantısı düzenleyen DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de, “Mersin'de imar barışıyla izin alınmış ama depreme karşı durumu tespit dahi edilmemiş binlerce bina var. Bazı bölgelerde sıvılaşma ve bu sıvılaşma olan bölgelerde yoğun yapılaşma var. Kaçak yapıların tespiti belediyelerin gücünü ve imkanını aşan bir yoğunlukta. Yapı stokuna dair kuvvetli ve sağlıklı bir bilgi envanterimiz yok. Bugüne kadar sağlıklı bir kentsel dönüşüm programı yürütülmedi” dedi. Ekmen, ayrıca Mersin'le ilgili deprem senaryolarının güncellenmesini istedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA