Berna USLU
Toroslar Belediyesi’nin 3 Ocak Mersin’in kurtuluşunun 98’inci yılı kapsamında düzenleyeceği “3 Ocak Zafer Yürüyüşü” için bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, yapacakları etkinliklerle ilgili bilgiler vererek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“MERSİNLİLİK BİLİNCİ OTURMALI”
Heyecanla, severek ve şevkle yaptıkları 3 Ocak Kutlama çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmak istediklerini ifade eden Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, “3 Ocak Mersin’imizin kurtuluş günü. Tarihi, önemli bir gün aynı zamanda sadece tarihte önemli olma özelliği bir tarafa bugünümüze de çok önemli yansımaları olması gereken bir gün. Çünkü Mersin’den bahsederken lobi eksikliğinden, yokluğundan bahsediyoruz, yeterli tanıtımın yapılmadığından bahsediyoruz. Birlikte hareket etme, organize olma ve bu kenti daha iyi yerlere götür mü noktasında ortak paydada olma sıkıntılarından bahsediyoruz. İşte bu noktada 3 Ocak Mersinlilik bilincinin oturması ve yeni nesillerin kabul görmesi noktasında siyaset üstü bir gün. Yıllardır 3 Ocak’ta değişik organizasyonlar yapılıyor. Toroslar ile özdeşlemiş en önemli organizasyonumuz da 3 Ocak sabahı Toroslar’dan yapılan zafer yürüyüşü. Bu sadece son dönemde yapılmış bir yürüyüş değil, Mersin’in kurtuluşu sağlandıktan sonra her yıl Kuvayi Milliye gazileri kurtuluş savaşı gazileri toplandılar bir araya geldiler. Kalpaklarını giyip, istiklal madalyalarını göğüslerine takarak atlarına binip önce Çavuşlu’dan yoğurt Pazarı’na, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler yıllarca. Daha sonra bunların bir kısmı rahmetli oldu. Aynı yürüyüşe çocukları katıldılar. Babalarını kalpaklarını giyip, madalyalarını takarak gururla, göğüslerini gere göre zafer yürüyüşü yaptılar. Mersin halkı da bu güzergah üzerinde toplandı onları destekledi, sevgi gösterileri yaptı. Bu yürüyüşte her kesimden herkes bulunuyordu. Mersin’deki tüm unsurlar vardı. Bu yılarca devam etti. Bu bir rivayet değil, benim dedem de bir Kuvayi Milliye gazisiydi. Yıllar boyu yürüdü. En son fotoğrafı aks sakallı at üstüde. Vefat ettikten sonra babam, babası adına aynı gururla kalpağını ve İstiklal Madalyası’nı takarak yürüyüşe katıldı. Yıllarca bu devam etti.
“MERSİN, GAZİANTEP’TEN DAHA AZ KAHRAMAN DEĞİL”
Toroslar Belediyesi’ni 15 yıl yöneten Hamit Tuna döneminde kesintiye uğrayan bu geleneği yeniden başlatıldığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Toroslar’da her yıl gururla onurlu bir yürüyüş gerçekleştirildi. 31 Mart itibariyle bayrağı devraldık ve aynı duygularla yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz. 3 Ocak’a ilişkin bir logo çalışması yaptık. Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce arkadaşları ile kurdu Minber Gazetesi’nin Mersin çalışmasını yaptık. Çocuklarımız için Nutuk kitabımızı bastık ve bir dizi etkinlikle 3 Ocak’ı kutlamak, anlatmak istiyoruz. Çünkü tarihi bir gün. Mersin’in kurtuluşu ama aslında Mersin, Gaziantep’ten daha az kahraman değil. Anadolu’nun her hangi bir yerindeki şehirden daha az kahraman değil. Bizlerde kahramanız, kahramanların çocuklarıyız. Mersin’in, Türkiye’nin her yerinden gelmiş hemşerilerimiz var. Tüm kurtuluş savaşı bir kahramanlık destanıdır. Ülkenin her yerinde bu ülkeni evlatları tüm dünyay meydan okuyan, emsal olan bir kurtuluş destanı vermiştir. Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen hemşerilerimiz de kendi memleketlerinde dedeleri aynı kurtuluş destanını yazmışlardır. Bugün burada hep beraber yaşıyorsak 3 ocak Mersin’de yaşayan herkesin ortak değeridir ve öyle olmalıdır. O coşkuyla kutlanmalıdır. Biz de bu coşkuyu yaşıyoruz. Yine bu sene 3 Ocakta aynı coşkuyu yürüyüşümüze katılan hemşerilerimizle paylaşmak istiyoruz. Bir hafta 10 gündür değişik gruplarla, sivil toplum kuruluşları bir araya geldik, badece 3 Ocak’ı konuştuk. Ortak yüksek değerimiz olarak konuştuk ve insanımızı davet ettik. Son derece güzel geri dönüşler aldık. Heyecan aldık. İnşallah bu sene de 3 ocak’ta sabah saat 8’de güçlü, şekilde heyecanla vatandaşımızla beraber yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz ve cumhuriyet meydanına aynı coşkuyla ulaşacağız. Geçen yıl oldukça kalabalıktı. 3 bin kişi vardı” ifadelerini kullandı.
“CUMHUR İTTİFAKI YAŞAYACAK, YAŞAMALI”
Cumhur İttifakı olarak program yaptıklarını kaydeden Başkan Yılmaz, “İl yöneticilerimiz, ilçe yöneticilerimiz ve başka bir programda da delegelerimizi. Mahalle sorumlularımız ile bir araya geldik. Binin üzerinde insan vardı o toplantıda. Sayın bakanımızı davet ettik. Programı el verirse katılacak inşallah. Yeni gelip gitmiş olması bir dezavantaj ama yinede bekliyoruz. 2 Ocak’ta Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Milli Mücadele Mersin paneli düzenleyeceğiz. Ayrıca bir resim sergisi açacak ve Kurtuluş Kupası Yarışları düzenleyeceğiz. Kurumlararası futbol turnuvası ile satranç turnuvalarımızın ödül törenleri de 3 Ocak kapsamında gerçekleştirilecek. Biz bu programı yaptıktan sonra Kuvayi Milliye Anıtı’nın açılış Programı kesinleşti ve bilgi geldi. 3 Ocak’ta düzenlenecek törene biz de katılacağız. Anıt bizim için önemli. 3 Ocak ile ilgili önemli bir yapı. Uzun zamandır anıt ile ilgili sorular vardı. Çok şükür ki Büyükşehir Belediyemiz tarafından anıt yeniden yerine kondu. Cumhuriyet Alanı’na giriş ile ilgili valiliğimiz ile irtibat halindeyiz. Bu sene de yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz. Bu yıl katılımın daha yoğun olacağını düşünüyorum. Valilik programına alınması meselesine çok katılmadık. Bir dönem valilik programına alınmış bu yürüyüş ama bu yürüyüş hep gerçekleştirilmiş. Bugünün şartlarının meselesi değil bu, Bu bir gelenek. Ve biz bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Bu bir protokol yürüyüşü değil, farklı bir ruh var. Belki daha önce görüşülseydi valilik programına alınabilirdi. Bu konuda her hangi bir sıkıntı gerginlik yaşamıyoruz. AK Parti ile Cumhur İttifakı ile iki ayrı toplantı gerçekleştirdik. Cumhur İttifakı ile her hangi bir sıkıntımız yok. Cumhur İttifakı yaşayacak, yaşamalı. Kent Konseyi başkanımız aynı zamanda AK Parti yöneticisi oda burada” dedi.