Pamukluk Barajı inşaat çalışmaları 2020’de tamamlanacak


185 bin dekar araziyi sulayacak Pamukluk Barajı’nın inşaat çalışmalarının 2020’de tamamlanacağının altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “95 milyon lira yatırım maliyeti ile 185 bin dekar araziyi sulanacak Pamukluk Barajı’nın inşaat çalışmalarını 2020 yılında tamamlıyoruz. Anamur Alaköprü sulamasının inşaat ihalesi Şubat ayında gerçekleştiriyoruz. Erdemli Karacaoğlan Göleti inşaat çalışmalarına 2020 yılında başlıyoruz. Mut Sarıkavak, Yıldızköy Topluca, Yukarıköselerli ve Yeşilyurt göletlerinde çalışmalara 2020 yılında başlıyoruz” dedi.

 

Tarih : 13 Ocak 2020 Pazartesi 12:51

Necdet TAŞ

Hafta sonu bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere kente gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Mersin'de tarım ve orman sektör temsilcileriyle bir araya geldi. "Söz sizde" sloganıyla düzenlenen "Tarım Orman Buluşmaları"ndaki konuşmasında, kentin önemli bir tarım merkezi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, 15 yıl aradan sonra 7 binden fazla paydaşın katılımıyla 3. Tarım Orman Şurası'nın düzenlendiğini ifade etti. Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün potansiyelinin 2 bin 500 olduğunu ve bu ürünlerin tanıtımını çok önemli bulunduğunu belirten Pakdemirli "Coğrafi işaret ve ürünlere hikaye ekleme önemli. İngiliz kraliyet ailesi hep çok konuşuluyor. Kraliyet ailesinden bir hanımefendi, hamileyken bizim Bursa'nın siyah incirini yiyor. Bugün o siyah incir, düne göre avro bazında 2-3 katına satılıyor" diye konuştu. Türkiye'nin, coğrafi konumunun da önemli bir avantaj olduğuna işaret eden Bakan Pakdemirli "1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacminin tam ortasında bulunuyoruz. Hatta dünyanın tam merkezindeyiz. Türkiye'nin konumu, dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE UN VE MAKARNA İHRACATINDA DÜNYA BİRİNCİSİ

Türkiye'nin 2002'de un ve makarna ihracatında dünya 11'inciliğinden, 2005'ten itibaren dünya birinciliğine yükseldiğini belirten Pakdemirli, tarımın, günlük hayatta ve siyasette speküle edilmemesi gereken bir konu olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Hep, 'Buğdaya Türkiye'yi muhtaç ettiniz' derler. Halbuki Türkiye, kabaca son 15-20 senedir 20 milyon ton buğday üretir, 20 milyon ton da tüketir. Türkiye'nin buğday ithalatı var mıdır? Vardır. İşte var olmasının sebebi Türkiye'nin un ve makarna ihracatında dünyada ilk sırada yer alması. Ne zamandır bir 'Demirperde' ülkesi olduk da Türkiye ithalat yapmayacak? Mersin'e soruyorum. Rahmetli Özal zamanında bir yandan da koruyarak muz ithalatını serbest bırakmasaydı bugün muzda bu noktaya gelebilir miydik? Kontrollü olduğu sürece ithalat, buğday ithalatı yapılabilir. Bunu nerede kullanıyorsunuz? Un ve makarna ihracatında. Türkiye, 21. yüzyılda, kendi içine kapanıklıklarının ve akıl tutulmalarının hepsini kırıp çok daha büyük ihracat yapan, çok daha büyük potansiyeli olan bir ülke olmak durumunda. Şunu da müjdelemek istiyorum. Birkaç yıl içerisinde Mersin artık sadece Türkiye'ye değil dünyaya muz ihraç eder konuma gelmiştir, gelecektir." Türkiye'nin son 17 yıldaki tarımsal rakamlarına da değinen Bakan Pakdemirli,  bitkisel üretimin yüzde 20 arttığını, kırsal kalkınma alanlarında 200 bin istihdamının sağlandığını, tohum üretiminin 7 kat, tohum ihracatının da 9 kat yükseldiğini söyledi.

“MERSİN’İN TOPRAKLARI SON DERECE BEREKETLİ”

Mersin’in Türkiye birincisi olduğu ürünleri olduğuna dikkat çeken Pakdemirli, “Mersin’de 327 bin 486 ton muz üretiyor ve bu Türkiye’nin yüzde 66’sını kapsıyor. 656 bin 440 ton limon, 10 bin 439 ton yenidünya, 199 bin 718 ton kabak, 149 bin 438 ton çilek, 53 bin 895 ton erik, 14 bin 141 ton badem üretimi yapılıyor. Mersin'in toprakları bereketli olduğu kadar denizi de son derece bereketli. Önemli bir ihraç ürünü olan kırmızı karides ile Avrupa'nın en değerli ürünü burada mevcut. Karides konusunda önümüzdeki günlerde daha fazla çalışma yapıyor olmamız lazım. Yaklaşık 480 balıkçı teknesiyle yılda yaklaşık 4 bin 500 ton balık yakalanıyor. Kıyıdan ve turizm alanı açıklarında da yeni yetiştirici alanları da bu yıl ekstra olarak 20 bin tona yakın levrek ve çupra üretimiyle bin kişiye fazla istihdam sağlandı. Burada da Türkiye'de 1 milyar 38 milyon dolar ihracatımız var. Şu anda geldiğimiz nokta aslında balıkçılıkta bizim 2023 hedefimizdi ama biz erken ulaştık. Biz şimdi 2023 için yeni bir hedef koyduk" diye konuştu.

MERSİNLİ ÇİFTÇİLERE SON 17 YILDA 1 MİLYAR 760 MİLYON LİRALIK TARIMSAL DESTEK

Bin 700'e yakın ürün, 195 ülkeye satıldığını ifade eden Pakdemirli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisindeki çok kısa bir dönemde yüzde 100 yerli ve milli, 45 dakika şarjla 7 saat çalışabilen bir elektrikli traktör prototipini de geliştirdik. Bunda eğer seri üretime geçebilirsek ki çalışmalar sürüyor, çiftçimizin ve üreticimizin en önemli girdi kalemlerinden biri olan mazotun maliyetini yüzde 90 düşürmemiz mümkün olacak. Bu da Türk üreticisine farklı bir yön vermiş olacak. Bu traktörün dünyaya ihraç potansiyelini de unutmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı. Toplam desteklerin 2002 yılında 1,8 milyar lirayken 2019'da 9 kat artışla 16,1 milyar liraya çıkarıldığını kaydeden Pakdemirli, 2020'de tarımsal desteklerin tam yüzde 36 artışla 22 milyar liraya çıkarıldığını belirtti. Mersinli çiftçilere son 17 yılda 1 milyar 760 milyon liralık tarımsal destek verildiğini belirten Pakdemirli, 2016-2018'de 582 projeye 17,5 milyon liralık destek sağlandığını dile getirerek, sulama konusunda önemli yatırımlar yapılan kentin, üretiminde birinci olduğu muz, limon, yeni dünya, çilek, erik gibi ürünlerin geliştirilmesi konusunda iş birliğini önemsediklerini belirtti. Yurt genelinde yapılan "Geleceğe Nefes" kampanyasına da değinen Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu: "Biz orman teşkilatı olarak çalışkan bir teşkilatız. Zaten her yıl önemli ölçüde fidan dikiyoruz. Önemli olan bunu milletle, vatandaşla dikmekti. Bu konuda gerçekten çok önemli bir başarı elde ettik. Tabii ki bu başarı bizim değil, sizlerin başarısı. Millet bu projeye sahip çıktı. 11 milyon fidan programında 268 bin fidan dikimini Mersin'de yaptık. Bu o kadar güzel bir proje oldu ki bize de ilham verdi. Yeni yılda da bir tweet ile bu işi başlattım. Dedim ki 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkese birer fidan olmak kaydıyla 82 milyon fidan dikeceğiz.' Yine milletle, yine sizlerle beraber." Yoğun çalışmaları neticesinde tarımsal kredi faizlerinin yüzde 12'den yüzde 9'a düştüğünü vurgulayan Bakan Pakdemirli "Yüzde 25 ile yüzde 100 oranında faiz sübvansiyonu sağladığımızı da hesap ettiğimizde bazı faiz oranları ortalama yüzde 5'e, 4,5'a, hatta sıfıra kadar inecek durumda." ifadesini kullandı. Kentten, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme kapsamında 23 proje başvurusunun geldiğini aktaran Pakdemirli, projelerin tamamına "kabul" verildiği bilgisini de paylaştı.

"PAMUKLUK BARAJI İNŞAATI ÇALIŞMALARINI 2020 YILINDA TAMAMLIYORUZ"

Konuşmasında Mersin'e müjdeler de veren Bakan Pakdemirli, “IPARD kapsamında 25 Kasım'da 50 milyon Euro, yani 320 milyon lira hibe bütçeli 8 başvuru çağrısına çıktık. 6. çağrının bütçesini 60 milyon Euro’dan 130 milyon Euro’ya çıkarmıştık. Mersin'de 49 proje başvurusu yapıldı. Bu sayede gelen uygun projenin tamamını destekleyeceğiz. 6 adet tarım kredi kooperatif marketi açacağız. Yoğun çalışmalarımız neticesinde, tarımsal kredi faizlerini yüzde 12'den yüzde 9'a düşürdük. Yüzde 25 ile 100 oranında faiz sübvansiyonu sağladığımızı da hesap ettiğimizde, faiz sübvansiyonu sağladığımızı da hesap ettiğimizde, faiz oranları ortalama yüzde 5, yüzde 4,5 hatta sıfıra kadar inecek durumda. Kırsal kalkınma yatırımlarını destekle kapsamında bize Mersin'den 23 proje başvurusu geldi, 23 projenin tamamını da kabul verildi. 95 milyon lira yatırım maliyeti ile 185 bin dekar araziyi sulanacak Pamukluk Barajı'nın inşaat çalışmalarını 2020 yılında tamamlıyoruz. Anamur Alaköprü sulamasının inşaat ihalesi Şubat ayında gerçekleştiriyoruz. Erdemli Karacaoğlan Göleti inşaat çalışmalarına 2020 yılında başlıyoruz. Mut Sarıkavak, Yıldızköy Topluca, Yukarıköselerli ve Yeşilyurt göletlerinde çalışmalara 2020 yılında başlıyoruz. Bu yıl 1,5 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Ayrıca 5,5 milyon adet fidan üreteceğiz. Kösbucağı köyünde 600 dekar alanda 5 bin adet fidan dikerek, bal ormanı tesis edeceğiz. Silifke, Narlıkuyu beldesinde Ekintepe mesire yerini tesis edeceğiz. Orman köylerinde yaşayan 192 ailemizle, 5,7 milyon lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağlayacağız. 10 mahallede gelir getirici tür fidanları dikeceğiz ve bu fidanların bakımı 3 yıl süreyle bize ait olmak üzere 49 yıllığına sizlerin istifadesine sunacağız."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA