CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, tarımsal ürünlerin sevkiyat zincirlerinin sürekli olması gerektiğini söyledi. Gökçel, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada “Hasat için verilen izin tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bekletilmeden sevkiyat zincirine eklenmesi gereken ürünler için üretici bölgelerindeki yaş meyve ve sebze toptancı halleri faaliyetlerini sürdürmeli. Sokağa çıkma yasağı sevkiyat zinciri aşamasında çalışanlar esnetilmelidir.” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİNİN DEPOLAMA ALANI YOK
Arazide olması gereken çiftçi, ziraat mühendisi ve tarım işçilerinin hasat dışında sokağa çıkamadığını belirten CHP’li Gökçel, sektörde tedarik zincirinin aksamaması yönünde bir talep olduğunu dile getirdi. Özellikle çilek, kayısı, nektarin ve serada üretimi yapılan sebzeler gibi, Mersin’de hasadı yapılmakta olan ürünlerin dalda bekletilemeyeceğine dikkat çeken Gökçel, “Çiftçilerimizin çoğunun depolama alanı yok. Ürünlerini hasat ettikten sonra hale götürmesi ve oradan da iç piyasa ve ihracata yönelik olarak tüketici bölgelerine aktarılması gerekiyor.” dedi.
İSTANBUL’A PAZARTESİ ULAŞACAK ÜRÜN CUMARTESİ HALE GİRMELİ
Açıklamasını örneklerle somutlaştıran CHP’li vekil, “İstanbul’da pazartesi günü raflara konacak ürünlerin cumartesi gününden toplanarak toptancı hallerine getirilmesi, buradaki ürünlerin de bekletilmeden paketlenerek yola çıkması gerekiyor. Tedarik zincirinin en önemli ayağı üretici halleridir. Sevkiyatların tamamına yakını üretici hallerinden çıkar. Bunu iki gün aksatmak, zaten borç içinde olan, ürettiğinin karşılığını alamayan çiftçinin ürün kaybı yaşaması anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
İSTİSNA KAPSAMINA ALINMALI
Tedarik zincirinin aksamaması gerektiğinin altını çizen CHP Mersin Milletvekili, tarımsal üretim ve sevkiyat konularının bütüncül olarak ele alınması gerektiğini belirtti. “Üretilen ürünler hızlı bir şekilde sevkiyat zincirine aktarılmalıdır. Bunun için üretici bölgelerindeki yaş meyve ve sebze toptancı halleri ile paketleme tesislerinde çalışanlar istisna kapsamına alınmalıdır. Çiftçilerimizin mağdur olmaması, ürünlerinin pazarlarda değerine satılması için bu zincirin aksatılmaması gerekiyor. Ürünlerin hallere ve paketleme tesislerine ulaştırılması zararı minimize eder. Bu konu acilen istisna kapsamına alınmalıdır.”