Limon depolarda çürüyor, üreticiler tepkili


Türkiye’nin limon diyarı Mersin’in Erdemli ilçesinde iç piyasaya sürülmeyen limonlar depolarda çürümeye başladı. Üreticiler, 4 liraya sattıkları limonun kilosunun büyük şehirlerde tüketiciye 20 liraya ulaşmasından rahatsız olduklarını söylediler. Türkiye Limon İhracatının yüzde 65’inin Üretildiği Erdemli’de üreticiler ihracatın kısıtlanmasına tepkilerini sürdürüyor. Erdemli Ticaret Odasında toplanan Limon üreticileri bir açıklama yaparak yetkililerden limon ihracatının biran önce açılmasını istediler.

 

Tarih : 20 Nisan 2020 Pazartesi 14:57

Adem GÜNEŞ

Türkiye'nin limon diyarı Mersin'in Erdemli ilçesinde iç piyasaya sürülmeyen limonlar depolarda çürümeye başladı. Türkiye Limon İhracatının yüzde 65’inin Üretildiği Erdemli’de üreticiler ihracatın kısıtlanmasına tepkilerini sürdürüyor. Erdemli Ticaret Odasında toplanan Limon üreticileri bir açıklama yaparak yetkililerden limon ihracatının biran önce açılmasını istediler. Erdemli Ticaret ve Sanayi Odasında Başkan Orhan Sarı evsahipliğinde biraraya gelen Silifke Ticaret Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursen Şahin, Topal Narenciye Ramazan Topal, Özyaşarlar Narenciye Erdoğan Yaşar ve Üretici Adnan Evci bir basın açıklaması yaptılar.

“CİDDİ SIKINTILAR OLACAK”

Ortak açıklamayı okuyan Erdemli Ticaret ve Sanayi Odasında Başkan Orhan Sarı, “07 Nisan 2020 tarih ve 31092 sayılı Resmi Gazetede Ticaret Bakanlığı’ndan yayınlanan limon ihracına ilişkin tebliğ ile limon ihracatı ön izine bağlanmıştır. Birinci hasat döneminde kesilen ve şu an Ürgüp depolarında bulunan 5-5.5 milyon sandık yani 100 bin ton ve bölgemizdeki depolarda bulunan 70-80 bin ton civarındaki limon dikkate alındığında mevcut limon stoğunun daldaki kesilmeyenlerle birlikte 170-180 bin ton olduğu bilinmektedir. Normal zamanda 35-40 bin ton aylık tüketim olduğu düşünülmektedir. Fakat Koronavirüs ten dolayı kapanan işletmeler restaurant, cafe, toplu tüketim yerleri ve önemli bir potansiyel olan turizm sektörü otel,motel ve restaurantların da tüketim rakamlarını girmeyeceği düşünüldüğünde iç tüketimin 20-25 bin ton dolayında olacağı düşünülmektedir. Özellikle 2. Hasat döneminde kesilen ve bölgemizdeki depolarda bulunan limonların çürüme riski ve iç kararmasından dolayı ekonomik değerini kaybedeceğinden ivedilikle ihracata gönderilmesi gerekmektedir” dedi.

“İHRACATIN ÖNÜ AÇILMALI”

“İç tüketimin 100 bin ton dolayında olması düşünüldüğünden 60-70 bin ton limonun ihraç edilmesi, ihracatçılarımızın tüccarlarımızın ve üreticilerin mağduriyetlerini giderilmesi ve ihracat bağlantılarını yerine getirilmesi Pazar kaybının önlenmesi açısından önemlidir” diyen Sarı, “Ayrıca üretici ve tüccarlarımızdan 4-5-TL ye alınan limonun maliyeti kesim ambalaj, lojistik ve depolama dahil bu rakamın üzerinde olduğundan, iç pazarlarda ulusal ve büyük çaplı marketler tarafından 13-15 TL’ye satılmasının önüne geçilmesi, hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi bakımından önemlidir. Özetle ihracatın önü açılmadığı takdirde ihracatçılarımız, tüccarlarımız ve en önemlisi üreticilerimiz çok ciddi oranlarda maddi manevi zararla karşı karşıya kalacaklar, ihracat yasağı devam ederse gelecek sene yaz dönemi için lazım olan limonu depolayacak üretici ve tüccar bulamayacağımız gibi yeni dönem üretimde de ciddi sıkıntılar olacaktır” ifadelerini kullandı.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK

Küçük yaşlardan bu yana ilçeye bağlı Sarıyer Mahallesi'nde limon yetiştiriciliği yaptığını belirten üretici Servet Demiraslan, "Öncelikle kendi ülkemdeki tüketicileri de düşünerek narenciyede ürünlere taban fiyat konmasını istiyorum. Bunu bölgemiz üreticileri adına söylüyorum. Duyuyoruz ki İstanbul'da ve diğer bazı yerlerde limonun kilosu 13 lira, 20 lira deniliyor. Biz bunlardan rahatsız oluyoruz" dedi. Limonun kilosunu 4 liraya sattığını belirten Demiraslan, "Bunun girdi maliyeti çok fazla. İlacı, gübresi, işçiliği derken çok meşakkatli bir süreç" diye konuştu. Erdemli ilçesinde yıllara göre ortalama yaklaşık 300 bin ton ila 400 bin ton arasında limon üretimi gerçekleştiriliyor.  

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA