Haber Merkezi
ÇAÇAV Koordinatörü Av. Şahin Antakyalıoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan panele, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, İzmir Barosu yönetim kurulu üyesi Cansu Bildirici, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Burcu Düzen, Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı İhsan Yılmazlar, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Hilal Çelik, Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Meryem Duacı, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Ayşenur Demirkale, Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Elif Erdem Düzgün ve Trabzon Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Berrak Pınar Alioğlu katıldı.
“AİLE İÇİ ŞİDDET VE İSTİSMAR BAŞ GÖSTERECEK”
Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, çocuğa yönelik şiddet ve çocuk istismarında istatistiksel verilerinin pandemi sürecinde düşüş içerisinde olduğunu ancak bu verilerin asıl gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Şu anda suç istatistiklerinin hepsi dip yapmıştır fakat verilerin hepsi düşük çıkacaktır. Çünkü pandemi nedeniyle 15 Mart 2020 tarihinden itibaren, adli sicil sistemine veya adli veri sistemine çok fazla bilgi girişi olmamaktadır. Bu nedenle bize sağlıklı done yansımadığını tahmin ediyorum. Pandemi sürecinin atlatılacağı ve normalleşmeye başlayacağımızın ilan edildiği 15 Haziran sonrasında bu verilerin artacak olmasından, hatta patlayacak olmasından da endişe ediyorum. Umarım korktuğumuz olmaz ve bu veriler gerçektir.” “Pandemi nedeniyle 20 yaşına kadar olan çocukların sokağa çıkma yasağı var. Çocuklarımız korumaya alındı. Çocukları dışardaki şiddetten ve istismardan koruduk. Ama bu sefer aile içi şiddet ve istismar baş gösterecek. Bu da ayrı bir sorun teşkil edecek. Çocuklar sosyal ortama tekrar çıktığı zaman bu oran artacak mı? Bunun da sebep ve sonuçlarını tartışmak gerekiyor. Pandemi sürecinde aile içi şiddet ve istismar eğer devam ediyorsa, bu durum çocuk dışarı çıkamadığı için veya adli iletişim sistemlerine ulaşamayıp yardım alamadığı için istatistiklere, adli mercilere yansımıyor. Böyle bir eksiğimiz olabilir. Veriler umut verici ama sağlıklı analiz etmek gerekiyor. Gerek meslektaşlarım gerekse vatandaşlar için yol gösterici olacağına inandığım bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“KATILIMCI BAROLAR PANDEMİ SÜRECİNE İLİŞKİN VERİLERİ SUNDU”
Pandemi döneminde mağdur çocuklara yönelik CMK’da yapılan avukat görevlendirmelerine ilişkin rapor hazırlayan baroların katılımıyla gerçekleşen panelde tek tek açıklama yapan temsilciler, mağdur çocuklara yapılan avukat görevlendirmelerine ilişkin veriler sundu. Çocuğun cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel saldırı, cinsel taciz, aile içi şiddet, kötü muamele, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali gibi suçlara ilişkin raporları sunan katılımcı barolar; pandemi döneminde suç oranlarındaki sayının düşüş nedenlerini, sonuçlarının neler olabileceğini tartışarak, çözüm konusunda da bilgi paylaşımında bulundular.