Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayatın her alanında kadının güçlenmesine yönelik adımlar atarak, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratacak uygulamaları hayata geçirip, kadın dayanışmasına omuz veriyor. Türkiye’de ilk Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’ni kuran Mersin Büyükşehir Belediyesi, danışma merkezinde kadınlara psikolojik ve hukuki destek veriyor, doğrudan istihdamlar ve üretim kooperatifleri üzerinden desteklerle kadınların güçlenmesine olanaklar yaratıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin işçilerle imzaladığı toplu iş sözleşmesinde, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım maddesi de yer alıyor.
BAŞKAN SEÇER, KADIN DAYANIŞMASININ ÖRÜLMESİNE YÖNELİK ADIMLAR ATTI
Nisan 2019’da göreve gelen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in attığı değişim adımlarından ilki, kadınların güçlendirilmesine, kadınların önündeki istihdam ve kariyer engellerinin kaldırılmasına, kadın dayanışmasının örülmesine yönelik adımlar olmuştu. Başkan Seçer’in seçim öncesindeki sözlerinden biri belediye bünyesinde Kadın Dairesi kurulmasıydı. İlgili bakanlıkların isim konusundaki şartları gereğince Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı kuruldu. Kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalar yapan daire bünyesinde oluşturulan Danışma Merkezi kadınlara psikolojik ve hukuki destek veriyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi kadınların istihdam sorunundan kreş sorununa, eğitime erişim sorunundan şiddete maruz kalma riskine kadar her alanda yanında oluyor.
KADIN DANIŞMA MERKEZİ KADINLARIN YANINDA
Mersin Büyükşehir Belediyesi, gün geçtikçe artan kadına yönelik şiddetin nedenleriyle ortadan kaldırılması, kadınların güçlendirilmesi, korunması, şiddete maruz kalan ve bu şiddetin izlerini hem psikolojik hem de fiziksel olarak taşıyan kadınların yeniden hayata kazandırılması için önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kadın Danışma Merkezi de bu çalışmaların merkezi konumunda. Bünyesinde görev yapan psikologlar ile kadınlara psikolojik destek veren Büyükşehir Belediyesi, avukatları ile de şiddete maruz kalan kadınlara yönlendirici hukuki danışmanlık hizmeti veriyor. Danışma Merkezi’nden kurulduğu günden bu yana 700’e yakın kadın yararlandı. Pandemi döneminde de 300’e yakın kadına online terapi hizmeti verildi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kadın Konukevi’nde de her türlü şiddete ve sömürüye uğrayan ve uğrama ihtimali bulunan kadınların, şiddetten ve sömürüden korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanması sağlanıyor.
KADIN EMEĞİ BAŞKAN SEÇER’LE GÖRÜNÜR OLDU
Kadınların yaşadığı sorunlar ve risklere karşı çalışmalar yürüten Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda sıfır bürokrasi ilkesiyle çalışılıyor ve kadınlar acil sorunlarında zaman kaybetmeden daireye ulaşabiliyor. Otobüs şoförlüğü, marangozluk, temizlik işçiliği, güvenlik, parkomat görevlisi gibi işçi ihtiyaçlarında kadınlara öncelik tanıyan Mersin Büyükşehir Belediyesi, kısa sürede yüzlerce kadını istihdam etti ve kadın emeğinin görünür olmasına katkı sundu. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadınların kurduğu üretim kooperatiflerine de destek vererek özellikle kırsal bölgelerdeki kadınların emeğinin değer kazanmasına, kadınlar arasında dayanışma ağı kurulmasına destek oluyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadın dayanışması için attığı adımlardan biri de toplu iş sözleşmesine, kadına ve çocuğa yönelik şiddet uygulayanlara yönelik yaptırım kararının konulması oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi, MESKİ ve bağlı şirketlerde çalışan işçiler adına Belediye-İş Sendikası ile imzalanan toplu iş sözleşmesine göre, eğer erkek işçi, kadına ya da çocuğa yönelik şiddet uygularsa iş akdi feshedilecek.