Haber Merkezi
Kurban Bayramı’nda yeterli ve dengeli beslenme düzeni için güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğini vurgulayan VM Medical Park Mersin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gök, “Kahvaltı peynir ve yumurta gibi protein kaynakları içermeli. Bunun yanı sıra, yanında mutlaka posa kaynağı olan esmer ekmek, domates, salatalık vb. sebzeler eklenmelidir. Kahvaltıya kesilmiş olan kurban etinden eklenecekse kişinin ihtiyacına göre protein alımını dengelemek gerekir, peynir ve yumurta tüketimi azaltılabilir veya tamamen kaldırılabilir” şeklinde konuştu.
KURBAN ETİNİ BUZDOLABINDA 1 GÜN BEKLETİN
Kurban etinin hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmaması gerektiğini belirten Diyetisyen Meltem Gök, etin mutlaka güneş görmeyen serin bir yerde 3-4 saat bekletilmesi gerektiğini, aksi takdirde yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açacağını belirtti. Diyetisyen Meltem Gök, önerilerine şöyle devam etti: “Kurban eti hemen tüketilmemeli, buzdolabında 1 gün beklettikten sonra tüketilmelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak saklanmalıdır. Buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.”
KIZARTMADAN KAÇININ
Kurban Bayramı’nda etin ızgarada, haşlama olarak veya fırında pişirilmesi gerektiğini söyleyen Dyt. Meltem Gök, “Mangalda veya ızgarada pişen etlerde toksik maddelerin oluşmaması için ızgara ile et arasında yaklaşık 15 cm mesafe olması gerekir. Ateşe yakın pişen etlerde kanserojen miktarı artar. Pişirilen etler oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir. Etin kızartma yapılması veya yağ eklenerek pişirilmesi mide şikâyetlerini artırabildiği gibi kalp damar sağlığı için de risk taşır. Kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksek olduğu için kolesterol yüksekliği ve kardiyovasküler hastalığı olan kişiler eti yağ ilave etmeden pişirmeli ve porsiyon ölçülerine dikkat etmelidir. Ayrıca bu kişilerin et tüketimi haftada 2 günü geçmemelidir” diye konuştu. Dyt. Meltem Gök, et ile birlikte salata, yeşil yapraklı sebzeler, domates, portakal gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinin hem kabızlık sorununu aşmaya hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluşan serbest radikalleri uzaklaştırmaya yardımcı olacağını söyledi.
İKRAMLARA DİKKAT
Kurban Bayramı’nda ısrarlı ikramlara karşı mesafeli olunarak sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Meltem Gök, her gün düzenli fiziksel aktivite ve yürüyüş yapmanın önemine vurgu yaptı. Diyetisyen Meltem Gök, şöyle devam etti: “Et tüketiminin yanı sıra şerbetli tatlılar, hamur işleri ve şekerin fazla tüketilmesi diyabet hastaları için risk taşır. Bayram ziyaretlerinde meyve suları yerine açık çay ve bitki çaylarını; hamur tatlıları ve çikolata yerine ise sütlü tatlıları, meyveleri tercih edin. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav ve makarna yerine bulgur ve esmer pirinci; gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık tüketin. Günlük 2-2.5 litre su tüketimine de dikkat edilmelidir.”