SATACAĞIMIZI ÜRETMELİYİZ!


Tarım sektörünün her geçen gün daha da önem kazandığına dikkat çeken Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “Pandemi süreci bize gösterdi ki; Her ülkenin kendi coğrafyasına, iklimine, çiftçisine göre bir politikası olmalıdır. Tarımda, tarım politikalarımızda yeni ve kalıcı bir hikayeye ihtiyaç var. Türkiye’nin tarımsal potansiyeline uygun, kendine yeterliliği esas alan teknoloji destekli örgütlenmeye, yeni bir modele ihtiyaç var. Ne mi yapmalıyız, ürettiğini satma yerine, satacağımızı üretmek. Girdi maliyetlerimizi düşürmek için mutlaka birlikte üretim modeline geçmek” dedi.

 

Tarih : 11 Ağustos 2020 Salı 15:55

 “TARIMDA KALICI HİKAYEYE İHTİYAÇ VAR”

Borsa üyelerinin tamamının tarımsal üretim ve gıda sektörüyle ilgili olduğuna dikkat çeken Başkan Murat Kaya salgın sürecinde etkilenen sektörlere nazaran tarımsal ürünler ve gıdanın önemine değindi. Her türlü tarımsal üretimin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, “Doğru destekleme politikaları ile çiftçinin, üreticinin doğru yere yönlenmesi gerekiyor.  Pandemi süreci bize gösterdi ki; Her ülkenin kendi coğrafyasına, iklimine, çiftçisine göre bir politikası olmalıdır. Tarımda, tarım politikalarımızda yeni ve kalıcı bir hikayeye ihtiyaç var. Türkiye’nin tarımsal potansiyeline uygun, kendine yeterliliği esas alan teknoloji destekli örgütlenmeye, yeni bir modele ihtiyaç var.  Ne mi yapmalıyız, ürettiğini satma yerine, satacağımızı üretmek.  Girdi maliyetlerimizi düşürmek için mutlaka birlikte üretim modeline geçmek” dedi.

 “5 YILDIR VERİLEN DESTEKLER ARTTIRILMADI”

İyi bir ekim planlaması için, tarımsal desteklerin mutlaka ekim zamanından önce belirlenmesi ve birkaç yılı kapsaması gerektiğini kaydeden Kaya, “Son 5 yıldır üreticilerimize verilen destekler arttırılmadı. Bugünkü şartlarda da yetersiz kalmaktadır. İthalatın azaltılması için üreticinin üretimini, girdi maliyetini azaltacak destek miktarına , finansmana ihtiyacı var. Tarımsal üretimin en yüksek girdilerinden Mazot 5 sene önce 3,84 TL, Gübre 1,18 -1,26 TL aralığındaydı, 2020 yılında Mazot 6,43 TL ve gübre 2,2 TL oldu yani her girdi %100 artmışken , üreticinin desteği 5 sene öncesi ile aynı. Bu gereklilikler yerine geldiğinde ne olacak, ilk olarak üretim maliyetleri azalacak ve düşecek. Üretimler kayıt altına alınarak doğru verilere ulaşacağız. Planlı üretimle fiyat istikrarı sağlanmış olacak. Üreticinin pazarlama sorunu giderilmiş olacak. Önemle değinmek istediğim bir konuda küçük üreticinin erişemediği teknolojiyi, finansmanı sağlayabilmek, pazarlama sorununu çözmek için sözleşmeli tarım ya da kooperatifleşmenin sağlanmasıdır” şeklinde konuştu. HÜSEYİN KIRKGÖZ’ÜN HABERİ

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA