Adem GÜNEŞ
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı, son dönemde Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de artış gösteren korona virüs (Covid-19) vakalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mersin’de hızlı bir artış olduğuna dikkat çeken Rektör Çamsarı, sağlık çalışanları arasında da pozitif vakalar bulunduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da Mersin’i, artış yaşanan iller arasında saydığını hatırlatan Çamsarı, “Mersin de hızlı artış yaşanan illerden birisi. İlk 5’te yokuz çok şükür ama bir artış yaşandığı kesin. Bu, bayram sonrası daha çok dikkat çekti. Bizim hastanemizde de yüzde olarak artış oldu. Şu an için yatak sıkıntımız yok fakat ilerleyiş hızlı. Bu biraz üzücü bizim açımızdan” dedi. MEÜ Hastanesindeki sağlık çalışanları içinde de pozitif vakalar olduğunu dile getiren Çamsarı, “Can kaybı yok çok şükür. Sağlık çalışanlarında temaslı olanlarda var ama bu şu an için işlemleri engelleyecek düzeyde bir sıkıntı oluşturmuyor bizim için. Zaten bu işin doğası, sağlık çalışanı olmanın zorluğu, özverisi burada. Baştan bu yana bunu kontrol altında tutmaya çalışıyoruz biz ama neticede arkadaşlar orada büyük bir özveriyle birebir çalışıyor. İster istemez bulaşlar olabiliyor. Ama şunu da belirtmek isterim; sağlık çalışanları dahil personelimizde bulaşanların bir kısmı da dışarıdaki aktivasyonlardan bulaşanlar. Yani her hemşire, her doktor hasta olduğunda hastaneden bulaşıyor diye bir şey yok. Bunu da gözden kaçırmamak lazım, sosyal hayatımızda da bu konuda hassas olmak lazım” diye konuştu.
“GAZETE ÜSTÜNDEN KONUŞMAYI TERCİH EDİYORLAR, BU ÜZÜYOR BENİ”
Çamsarı, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in, dünkü açıklamasında, MEÜ Hastanesinde Covid-19 testi pozitif çıkan ve evde karantinada kaldıktan sonra iyileşip iyileşmediğini öğrenmek isteyen vatandaşların, test için hastaneye gittiklerinde “Ağır semptom göstermiyorsanız test yapamayız” denilerek geri gönderildikleri iddiasını da yalanladı. Mersin Milletvekilleri ile bir irtibat zorluğu yaşamadıklarını, herhangi bir düşünce, eleştiri veya sıkıntılarını, kendisine ulaşarak aktarabileceklerini kaydeden Çamsarı, “Fakat gazete üstünden konuşmayı tercih ediyorlar, bu üzüyor beni. Hastanemizde Covid-19 hastalarının takip ve tedavisi, diğer sağlık kurumlarımızda olduğu gibi, Sağlık Bakanlığımızca bilim kurulu önerileri doğrultusunda hazırlanan ve Dünya Sağlık Örgütü önerileri ile de uyumlu “Covid-19 Rehberi” çerçevesinde yapılmaktadır. Hastalar hastalığın şiddetine göre evde veya hastaneye yatırılarak tedavi edilmekte; evde tedavi edilen hastalar da Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekiplerce yakından takip edilmekte ve gerektiğinde tekrar hastaneye davet edilmektedir. Bazı hastaların gereksiz olduğu halde (Hekim muayenesi sonrasında) test yaptırma isteği hasta açısından ek bir risk oluşturmakta ve yoğun çalışan Covid polikliniğine başvuru sırasında enfekte olma ihtimalini arttırmaktadır. Rehberde “Hastaların Evde İzlemi” ve “İzolasyonun Sonlandırılması” bölümlerinde vurgulandığı üzere Covid-19 PCR testi pozitif bulunup evde tedavi ve izole edilen hastaların tedavi bitiminden sonra tekrar test edilmeleri gerekli değildir. Son zamanlardaki hasta yoğunluğu da dikkate alındığında bu hastaların tekrar test edilmesi gerçekten test edilmesi gereken hastaların testlerinde aksaklıklara, en azından gecikmelere neden olacaktır. Yukarıdaki bilgiler ışığında, basında 4 Eylül tarihinde çıkan “Son dakika… Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde corona testi skandalı!” başlıklı, PCR testi pozitif bulunup evde tedavisi tamamlanan, tedavi bitiminde iyileşip iyileşmediğini öğrenmek üzere hastanemize başvuran hastaya test yapılmamasını skandal olarak niteleyen haber gerçeği yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.
“HASTANEMİZE, PERSONELİMİZİN ÖZVERİSİNE GÜVENİYORUZ”
MEÜ Hastanesini laboratuarının, korona takibinde laboratuar güvenliğinde Türkiye birincisi olduğunu vurgulayan Rektör Çamsarı, “Türkiye’nin en iyi işleyen laboratuarı burada. Bazı imkansızlıklar, aksaklıklar olabilir. Bu, bütün Türkiye’de şu an ziyadesiyle söz konusu olan şeyler. Bizde aksayan hiçbir şey yok. Bazı eleştiriler olabilir. Tavır ve tutumlarda biz, bizim kılavuz dediğimiz ve bakanlığın bize önerdiği hareket tarzlarını belirleriz. Onun dışına çıkamayız. Herkes bu kanunlar, kurallar, yönetmelikler bazında davranıyor. Bununla çelişen hareketi olanlara da biz mutlaka gerekeni yaparız; ondan da kimsenin şüphesi olmasın. Dünyanın en büyük ülkeleri bile zorluk yaşıyor şu an. Bizim sağlık sistemimiz, şu an korona ile ilgili olan tedbirlerimiz, tedavilerimiz gerçekten dünyada en iyelerden biri. Bunu kabul etmek lazım. Hastaneye ilk kez test yaptırmak için gelen vatandaşları kesinlikle geri çevrilmiyoruz. Kabul edilme kriterleri vardır, kabul edilmeme kriterleri vardır ve bu standarttır. Bu standartlara uyulmayan bir davranış olduğunda eğer bizim haberimiz olursa biz zaten gerekeni yaparız. Her dalda her meslekte mutlaka hata yapan olur, bizde de vardır, ben de yapmışımdır hatalar ama bunu düzeltmek önemlidir. Bir haber okudum, ne haberde ne de iletilen bir isim de yok, kimin suçlandığını da bilmiyoruz. Keşke bize söyleseler şurada şöyle bir aksama var, biz de bir şeyleri düzeltsek. Ama son 6 aydır bu tür haberlerin olması dikkat çekici, bu bizi çok üzüyor. Mersin Üniversitesi daha geçen hafta 217 üniversite arasından atıfta Türkiye birincisi, yayında 26’ncı ve projede 30’uncu oldu. 197 üniversiteyi geride bırakmışız, buna özel üniversiteler dahil. Çok yakında başka iyi haberler de paylaşacağım. Bu haberler varken, ‘birine telefon açtık bakmadı’ türü şeylere anlam veremiyorum, niyetini de anlamıyorum. Bizler buradayız, bir şikayet olduğunda 24 saat ulaşılabiliriz. Hastanemize, personelimizin özverisine güveniyoruz” dedi.
“MUTLAKA ARAŞTIRACAĞI. EKSİKLİK VARSA DÜZELTECEĞİM”
Söz konusu iddiayı araştıracağını da söyleyen Çamsarı, “Bir yerde eksik bir şey, hata veya eleştiri varsa ben her zaman ulaşılabilir biriyim. Böyle bir şey olduğunu sanmıyorum tıbbi gereklilikler içinde ama mutlaka araştıracağım. Bir eksiklik de varsa onu düzelteceğim. Ayrıca gerek uluslararası (Dünya Sağlık Örgütü) gerekse ulusal (Sağlık Bakanlığı) sağlık otoritelerince bilimsel veriler ışığında bu hastaların tekrar test edilmesinin gereksiz olduğu vurgulanırken, haber içeriğinde yer alan, konunun uzmanı olmayan kişilerce coronaya yakalanan hastaların iyileşip iyileşmediğini anlamaları için tekrar test yaptırmaları gerektiği şeklindeki açıklamalar bilimsel verilere dayanmamaktadır. Günde yaklaşık 600 Covid-19 testi yapılan Covid PCR laboratuarımız ülkemizin en başarılı iki Covid laboratuarından biri seçilmişken, bu tür açıklamalar hastanemizde yaklaşık altı aydır cansiperane çalışan sağlık personelinin çalışma azmi ve motivasyonuna, dolayısıyla Mersin halkının kaliteli hizmet alma sürecine zarar vermektedir. Ülke olarak birlik ve beraberlik içinde bu zorlu süreçten geçilirken destek vermesi beklenen kişi ve kurumların tavrı da oldukça düşündürücüdür. Haberle ilgili hukuki hakkımız mahfuzdur” ifadelerini kullandı.