Haber Merkezi
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, pandemi sürecindeki sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Covid 19 salgını ile mücadelede en özverili çalışan kesimlerden birinin kuşkusuz sağlık çalışanları olduğunu vurgulayan Turan, “Sağlık Bakanlığının Eylül 2020 verilerine göre Türkiye’de Covid 19 testi pozitif olan sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428, Covid 19 salgınından vefat eden sağlık çalışanı sayısı ise 100’ün üzerindedir. Sağlık çalışanları, adeta ölümle yüz yüze kalarak büyük fedakarlıklarla çalışmasına rağmen çalıştıkları sağlık birimlerinde her türlü şiddete, mobbinge maruz kalmakta ve elverişsiz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Covid 19 salgınıyla birlikte sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik kapsamlı politikaları maalesef uygulamaktan kaçınmaktadır. Sağlık çalışanlarının sağlık maske, dezenfektan, Covid 19 sağlık testi vb. ve barınma sorunları Bakanlık tarafından bir türlü giderilmemektedir” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KALACAK YERLERİ VAR MI?
Sağlık çalışanlarını yaşadığı sıkıntılara Mersin’den örnek veren Turan, “Mersin’den örnek verecek olursam; testi pozitif çıkan veya pozitif olma ihtimali olan sağlık çalışanlarının hastane sonrası kalacak yerlerinin ayarlanması gerekmektedir. Çünkü sağlık çalışanlarının aileleri de Covid 19 riskiyle karşı karşıyadır. Böylesi bir koşulda çalışan sağlık çalışanı ne hastalarına ne kendisine ne de ailesine karşı sorumluluklarını yerine getirebilir. Salgınının Türkiye’de yayılmaya başladığı 11 Mart 2020 tarihinden itibaren sağlık çalışanlarının Covid 19 salgınıyla mücadeledeki değeri ve önemi fark edilmişken, sağlık hakkı gibi insanın temel hakkından mahrum bırakılması kabul edilemez. Bütün bunların ötesinde Türkiye’deki hekimlerin yaklaşık %88’nin üye olduğu Türk Tabipler Birliği (TTB) AKP-MHP ittifakı tarafından linç edilmektedir. Halbuki TTB sivil toplumunun sağlığını savunan ilkelerden hareketle kamuoyunu bilgilendirir, yeri geldiğinde hükümete öneriler ve eleştiriler sunabilir. TTB, AKP hükümetinin salgınla mücadele konusunda yeterli düzeyde imkanları oluşturmadığı yönündeki öneri veya eleştirilerini kamuoyuna deklare ettiklerinde AKP ve MHP iktidarı tarafından hedef gösterilmiştir. Dolayısıyla sağlık çalışanlarını hem Covid 19 salgınını oluşturduğu riskten hem de siyasi partilerin propagandasıyla hedef gösterilmesi tehlikesinden korumalıyız. Çünkü sağlık çalışanları, sağlık hakkı konusunda beyan ettikleri ifadelerinin AKP-MHP ittifakı tarafından siyasi propaganda konusu yapılması en başta salgınla mücadeleyi zayıflatacaktır. Sağlık çalışanlarını hedef haline getirmek amacıyla yapılan her türlü siyasi propaganda söylemi salgınının yayıldığı bu dönemde bir bütün olarak toplum sağlığını riske atmaktadır” dedi.
BAKANLIK SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KORUYACAK MI?
İnsanların ve bütün kurumların dayanışma içinde olmasının salgınla mücadelede önemi ortadayken toplumu ayrıştıran ve ötekileştiren bir söylem yerine birlikte yaşayabilmenin dilini inşa edilmesi gerektiğinin altını çizen Turan, “Dolayısıyla salgınla mücadelede en ön sıralarda kendi hayatlarını büyük bir riske atan sağlık çalışanlarının sağlığını koruyan çalışma koşullarını Covid 19 salgınıyla mücadeleye göre yeniden düzenleyen mekanizmaları oluşturmalıyız” ifadelerini kullanarak, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Covid 19 salgınıyla mücadelede özellikle pandemi hastanelerinde görevli olan sağlık çalışanlarının barınma sorunları ile karşılaştıkları doğru mudur? Bakanlığınız tarafından testi pozitif veya testi pozitif olma ihtimali yüksek olan sağlık çalışanlarının hastaneler dışında barınması için sağlanan imkanlar nelerdir? Sağlık çalışanlarının Covid 19 salgınıyla mücadele konusunda elverişsiz çalışma koşullarının iyileştirilmesine ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma var mıdır? TTB’nin siyasi partiler tarafından hedef gösterilmesinin önüne geçmek amacıyla Bakanlığınızın herhangi bir girişimi olacak mıdır? Covid 19 salgınıyla mücadele konusunda önümüzdeki dönem sağlık çalışanlarının haklarına ilişkin Bakanlığınız tarafından sağlık çalışanlarını koruyacak herhangi bir yasal düzenleme planı var mıdır? Bakanlığınız tarafından Covid 19 salgını ile mücadele konusunda sağlık çalışanlarının çalışma risklerini azaltmak amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır? Sağlık çalışanlarının sosyal hayat ve aile fertlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yürütülmektedir? Sağlık çalışanlarının beden ve ruh sağlığının korunması için Bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir? Covid 19 salgının büyük oranda yayıldığı ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik Bakanlığınız tarafından psikolojik destek sunulmakta mıdır? Covid 19 sürecinde sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bakanlığınız tarafından herhangi bir ödenek ayrılmış mıdır?”