Moskova’yı Mersin’e getiriyoruz!


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin elektrik iletim hatları için yapılan imar planı değişikliklerini Cumhur İttifakının oylarıyla onayladı. İmar Komisyonu, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ve eklenti yapılarının çevreye vereceği zarara dikkat çeken 749 itiraz dilekçesinin tamamını reddetti. Konuyla ilgili konuşan HDP’li Ali Tanrıverdi, “Rusya burada bir üs kuruyor. Kalıcıdır burada. Santralin ötesinde bir üs kuruyor. Nasıl ki ABD’nin İncirlik üssü ile ilgili herhangi bir müdahale yapamıyorsak yarın da Akkuyu’da kurulacak Rusya üssünde de aynı şey olacak gibi görünüyor. Bir zamanlar meşhur Moskova vardı. Arkadaşlar solcular Moskova’ya gitsin diyordu. Oraya gitmeye gerek kalmayacak çünkü Moskova’yı Mersin’e getiriyoruz” dedi.

 

Tarih : 15 Ekim 2020 Perşembe 11:11

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.08.2020 tarihli ve 411 sayılı kararıyla onaylanan; TEİAŞ Genel Müdürlüğü yatırım programında yer alan 380 kV Akkuyu NGS – Mersin 380 TM Enerji İletim Hattına ait; Gülnar İlçesi, Büyükeceli Mahallesi sınırları içinde 1/5000 Ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği tekliflerine ilişkin askı süresi içerisinde edilen 749 adet itiraz ile ilgili komisyonlara havale edilen konu görüşüldü. Meclisin önemli bir diğer maddesi de yine Nükleer Santrali ile ilgiliydi. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.08.2020 tarihli ve 412 sayılı kararıyla onaylanan TEİAŞ Genel Müdürlüğü yatırım programında yer alan Gülnar İlçesi, Kuskan (Erenler) Mahallesi, 307 ada 14 No.lu parselde 380 kV Akkuyu NGS-Konya 4 TM EİH ve 380 kV Akkuyu NGS-Seydişehir TM Enerji İletim Hattı İşaretlenmesine İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği tekliflerine ilişkin askı süreci içerisinde edilen 10 adet itirazın ilgili komisyonlarda görüşülmesi ve ret oyu verilmesi ile ilgili konu Meclis’te görüşüldü.

TULUK: “MERSİN HALKININ YÜZDE 85’İ KARŞI”

Rapor üzerine söz alan CHP’li Haşim Tuluk, Türkiye’nin Rusya’ya elektriği 12.35 sentten alma garantisi verdiğini, bunun da 97,5 kuruşa geleceğini belirtti ve diğer kaynaklardan alınan elektrik fiyatının 30 kuruş ile 35 kuruş arasında olduğunu vurguladı. Tuluk, Türkiye’nin 15 yılda 36 milyar dolar ödemek zorunda olacağını belirterek, yılda 2700 saat güneş alan Türkiye’nin güneş enerjisi santralleri kurarak dışa bağımlılıktan ve cari açıktan kurtulabileceğini ifade ederek, “ “Mersin halkının yüzde 85’i hayır demiş. Gelin halka soralım. Mersin halkı zarar görecek, Mersin halkına soralım. Mersin halkı hayır diyor. STÖ’ler hayır diyor. Bozyazı Kent Konseyi hayır diyor. Aydıncık Ziraat Odası hayır diyor. Halkın hayır dediği bir şeye biz neden evet demek zorunda kalıyoruz. Her şeyde halka gidelim diyorsunuz. Bunda da halka gidelim” dedi.

TANRIVERDİ: “RUSYA MERSİN’E ÜS KURUYOR”

Akkuyu NGS iletim hatları için imar planı yapılmasına hem usul yönünden, hem de içerik yönünden karşı çıktığının altını çizen HDP’li Ali Tanrıverdi ise, “Nükleer santral elektrik ihtiyacının yüzde 5 ila 7’sini karşılayacak. Yüzde 10’u da olabilir. Bu çok abartılacak bir oran değil. Elektrikte kayıp kaçak oranı yüzde 20. Kayıp kaçak engellense zaten yüzde 10 elektrik kurtarılır.  Elektrik iletiminde kazalarda Rusya devleti ve şirketleri sorumlu değildir diyor. Buradaki her sorumluluk Türkiye Cumhuriyeti’ne ve biz karar vericilere ait. Bir yangın çıktı diyelim bu şirketle ilgili dava açma şansımız olmayacak. Prof. Dr. Hasan Çetin diyor ki, bu bölge Ecemiş fay hattının devamıdır. Geçmişte 3 büyük deprem olmuş. Burada birikmiş enerji var diyor. Rusya burada bir üs kuruyor. Kalıcıdır burada. Santralin ötesinde bir üs kuruyor.  Kalıcıdır burada. Nasıl ki ABD’nin İncirlik üssü ile ilgili herhangi bir müdahale yapamıyorsak yarın da Akkuyu’da kurulacak Rusya üssünde de aynı şey olacak gibi görünüyor. Bir zamanlar meşhur Moskova vardı. Arkadaşlar solcular Moskova’ya gitsin diyordu. Oraya gitmeye gerek kalmayacak çünkü Moskova’yı Mersin’e getiriyoruz” şeklinde konuştu.

GÖKULU: “TARIM YAPACAK TOPRAĞIMIZ KALMAYACAK”

 CHP Sözcüsü Selahattin Arslan da, Mersin halkının yüzde 86’sının nükleer santrale hayır dediğini belirterek, belediye meclisinin evet demesinin Mersin halkına saygısızlık olacağını kaydetti. CHP’li meclis üyesi Ahmet Gökulu da söz alarak şunları söyledi: “Konu nükleer olunca ve içinde Gülnar geçince müdahil olmak zorunda kaldık. Şu an Gülnar üzerinden geçen devasa bir iletim hattı var. Bunun sayısının kaça ulaşacağı henüz belli değil. Benim duyumlarıma göre 5 tane daha enerji nakil hattının kuzeyinden, batısından, doğusundan, Aydıncık ve Silifke’de dahil enerji nakil hatlarının geçeceği.  Devasa bir nakil hattı. Bunun onda biri kadar olan bir hattın altında ot bile bitmiyor. Bunu gözlemlerim sonucu söylüyorum. Bu nakil hatlarının tarıma nasıl zarar vereceği, canlıya nasıl zarar vereceği bilimsel olarak açıklanabilir. Ayrıca orman yangınlarına da neden oluyor. İlçede tarım yapılacak toprağımız da kalmayacak, yapılan tarım da rantabl olmayacak. Hiç olmazsa göçün önlemek için, Gülnar ve yöresindeki işyerlerine elektrik bedava verilmesi lazım.” CHP’li Meclis Üyesi Hasan Özalp Önal da,  “Pandemi sürecinde, çok kısa sürede 749 itiraz toplandı. Anketler çok açık. Mersin halkı bunu istemiyor” dedi.

SEÇER: “BİRBİRİMİZE HOŞGÖRÜLÜ OLALIM”

HDP’li Bedriye Kuş’un mecliste, ‘Hayvan ve doğa düşmanları mecliste aramızda’ sözlerinin ardından Cumhur İttifakı üyelerinin HDP’li Kuş’un üzerine yürümesi üzerine meclis üyelerini sakinleştiren ve oturuma 5 dakika aran Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise,  “Konuyu farklı yönlere getirmeyin. Ortada bir hakaret yok. Hayvan sever, hayvan sevmez, hayvan düşmanı; bunlar siyasi değerlendirmelerde insanların ağzından çıkabilir. Keşke böyle bir şey olmasaydı, daha farklı cümlelerle ifade edilseydi ama bunda kişiye bir hakaret, size bir hakaret yok. Olsa zaten ben müdahale edeceğim. Ama şu olabilir; bu farklı bir cümleyle ifade edilebilir aynı meale çıkacak. Belki o sizi irite etmiş olabilir. Lütfen büyütmeyelim. Gayet güzel müzakereler götürüyoruz burada. Birbirimize hoşgörülü olalım. Ben ortaya, tarafsız konuşuyorum. Tartışmamız, işi büyütmemiz kimseye bir şey kazandırmayacak. Hakaret yok. Öyle bir şey olsa ben müsaade etmem” dedi. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın TBMM gündeminde ve parti gündeminde konuşulması gereken konuların Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşulduğu ve gündem dışı maddelerin ele alındığı iddialarına da yanıt veren Başkan Seçer, şunları söyledi: “Konuşulan konular gündemdeki konu. Nükleer güç santrali yapımıyla ilgili. Burada kabul oyu kullanacak Meclis üyelerimiz de var, ret oyu kullanacak Meclis üyelerimiz de var. Ret oyu kullanacak Meclis üyelerimizin neden bu konuda ret verdiklerini açıklayıcı konuşmalar yapılıyor. Yani gündemin dışında bir tartışma yapmıyoruz. Nükleer santralin doğaya vereceği zararlar, olası tehlike arz edeceği durumlar, dünyadaki durumu, enerji ihtiyacı bunlar gayet doğal. Nerede konuşacak insanlar? Neticede toplumu aydınlatmak zorunda. Konuşalım. Benim anlamadığım şu; konuşmaktan bir şey çıkmaz. Kavga edersek iş sıkıntılı. Herkes konuşsun, düşüncelerini söylesin. Birbirimize yaralayıcı bir dil kullanmayalım, birbirimize hakaret etmeyelim. İnsanların kişiliği ile oynamayalım. Bunda hemfikirim. Birbirimize şiddet kullanmayalım. Biz örneğiz şu anda, Mersin halkına örnek olmamız gerekiyor. Tartışmak zorundayız. Biz onun için buradayız, onun için Meclis oluyor. Kabul edenler, etmeyenler, geç. Böyle değil. Parmak sayısına göre demokrasi olmaz. Birbirimizi ikna edeceğiz. Mutlak doğru yok.” Konuşmaların ardından Nükleer Santral ile ilgili iki madde de oy çokluğu ile kabul edildi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA