Yerleşim ve tarım alanlarına 60 metre mesafede kurulacak polipropilen tesisine karşı açılan davada hukuksal süreç başladı. Tekfen Holding’e ait Toros Gübre bünyesindeki bir arazinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine ve arazide polipropilen tesisi için ÇED olumlu raporu verilmesine karşı iki ayrı idari dava açılmıştı. Mersin İdare Mahkemesi’nde görülen davalar kapsamında bir bilirkişi heyeti görevlendirilmişti.
BİLİRKİŞİNİN KEŞİF RAPORU BEKLENECEK
Bilirkişi heyetinin, zemin, yerleşim, projenin tarım alanlarına mesafesi, bölgedeki rüzgar yönlerine ilişkin yaptığı keşfin sonuçları daha sonra rapor haline getirilecek. Mersin’deki çevre örgütleri, baro ve siyasi partiler, kurulmak istenen polipropilen tesisinin tarım ve yerleşim alanlarının arasında olduğu için insan sağlığını, doğal yaşamı ve tarımı olumsuz etkileyeceğini iddia ediyor. Tesisin 50 kilometre çapında bir alanı etkileyeceği, olası bir kazada 26 ton patlayıcıya eşdeğer bir patlamanın olabileceği de çevrecilerin iddiaları arasında. Bu iddialar, polipropilen tesisinin ÇED raporuna karşı açılan idari davalar kapsamında proje sahasında inceleme yapan mahkeme heyeti ve bilirkişi heyetine de sunuldu.
“BU BÖLGE POLİPROPİLEN TESİSİNİN YÜKÜNÜ KALDIRAMAZ”
Davacılardan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Bu bölgede gübre, krom ve soda fabrikaları zaten çevreyi kirletiyor. Bu bölge bir de polipropilen tesisinin yükünü kaldıramaz” dedi. Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi ise, “Kimseyle inatlaştığımız yok. Hakkımızı, hukukumuzu korumaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da, insan sağlığını önceleyerek hem tesisin ÇED raporuna karşı, hem de Karaduvar mahallesindeki bir alanı ‘özel endüstri bölgesi’ olarak tanımlayan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı iki ayrı dava açtıklarını söyledi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan ise, olası bir kazada 26 ton patlayıcıya eşdeğer bir hasar yaratacak bu tesisi istemediklerini söyledi. ADEM GÜNEŞ’İN HABERİ