Hüseyin KIRKGÖZ
Cumhuriyet Halk Partisi, Ekonomi Masası’nın Türkiye gezisini Mersin’le başlattı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, aralarında CHP genel başkan yardımcıları, genel sekreter ve Parti Meclisi üyelerinin de yer aldığı Ekonomi Masası üyeleriyle birlikte kentin iş dünyası örgütleri ve esnaf temsilcileriyle bir araya geldi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleri ve Milletvekillerinin görev aldığı Ekonomi Masası’nın Türkiye gezisi Mersin’le başladı. Aralarında CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel, Veli Ağbaba ve Ahmet Akın, Parti Meclisi üyeleri Orhan Sarıbal ve Özgür Karabat ile milletvekilleri Çetin Osman Budak, Mehmet Güzelmansur ve Aykut Erdoğdu’nun da bulunduğu Ekonomi Masası üyeleri, ilk olarak CHP Mersin İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyarette Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, milletvekilleri ve partinin ilçe temsilcileri yer aldı.
MERSİN İŞ DÜNYASIYLA BİR ARAYA GELDİLER
CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Başkanlığındaki Ekonomi Masası Heyeti, yurt gezilerinin ilk durağı olan Mersin’de Covid 19 salgınından en büyük zararı gören esnaf sanatkarların ildeki örgütlü meslek kuruluşu Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde Birlik Başkanı Talat Dinçer ve 69 meslek odası başkanı ile bir araya gelerek, esnaf sanatkarların sorun ve beklentilerine yönelik görüşlerini açıkladılar. Burada konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Mersin İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada Ekonomi Masası’ndan bahsetti. Mersin gezisinde iş insanlarıyla, esnafla, sendikalarla ve sivil toplum kuruluşları bünyesinde yer alan meslek kuruluşlarıyla bir araya geleceklerini belirten Öztrak, “Bu dönem ilk gezimize Mersin’den başlıyoruz. Bu tesadüfi bir gelişme değil. Mersin’in Türk ekonomi hayatında, tarım hayatındaki önemini dikkate alarak bu geziye başladık. Hemen bu gezinin ardından yarın Adana var. Adana’dan sonra öbür gün Hatay var ve ondan sonra da ülkenin diğer illerini ziyaret edeceğiz ve bu programı uygulayacağız” dedi.
“ÇÖZÜM YOLLARI BULMAK İSTİYORUZ”
Ekonomi Masası üyeleri, Başkan Vahap Seçer ve beraberindeki heyet, ardından “CHP Ekonomi Otobüsü” ile Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde iş dünyası örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileriyle bir araya geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, hem partisi adına hem de Mersin adına ev sahipliği yaptığını belirterek, şöyle devam etti: “Biz demokrasiyi içselleştirmiş, sindirmiş, onun erdemini kavramış siyasetçiler olarak, demokrasilerde herkesin düşüncelerini hür şekilde ifade etme hakkının olduğunu düşünüyoruz. Demokrasilerde iktidarlar yönetirler, politikalarını ortaya koyarlar ama muhalefetin görevi çoğulcu parlamenter sistemde özellikle, mecliste oturup onları sessiz bir şekilde izlemek değildir. Yanlışlıklar karşısında sesini yükseltmek, alternatifler sunmak, çözüm yolları üretmek. Eğer doğru yapılan uygulamalar varsa doğru yapılan politikalar varsa onun da yanında olmak, onun destekçisi olmak. Bugün burada tamamen partimizin amacı, Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu siyasal, ekonomik, toplumsal problemlere ışık tutmak, bunların kendimizce değerlendirmesini yapmak, bu konuda çözüm önerileri ortaya koymak. Eğer fikirler çarpışırsa ortaya çıkan kıvılcım bizim yolumuzu aydınlatacaktır. Biz buna inanıyoruz.”
“ÇOK DİRİ BİR EKONOMİMİZ VAR”
Mersin’in önemli bir kent olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Çok diri bir ekonomimiz var. Farklı sektörlerde oldukça potansiyele sahibiz ama bütün sektörlerimiz de istikbal vadeden sektörler. Turizmden lojistiğe, sanayiye birçok alanda önemli yatırımlar var. Lokasyon olarak muazzam bir lokasyonda bulunuyoruz. Her zaman, savaşta, barışta, pandemide, olağanüstü koşullarda daima diri olan gıda sektörü gibi önemli bir sektöre sahibiz. Birçok şehir pandemi tedbirleri dolayısıyla önemli, ekonomik ve travmatik durumlar yaşadı ama bunu en az badireyle ya da en ucuz şekilde atlatan kentlerin başında Mersin gelir. Bu bizim için sevindiricidir, bu bizim için son derece önemlidir. Kentimizin her noktasına değer katmak istiyoruz. Mersin’le ilgili kararlar alırken kentin önde gelenlerinden sıkça görüş alıyoruz. Kentin belediye başkanı olarak aslında bir anlamda kentin hizmetkarı olarak en tepeden en aşağı kadar, doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar bütün sosyo-ekonomik yapılarla iç içeyim. Ben kentin abisiyim, ben kentin kardeşiyim. Kenti yönetirken hazirunda bulunan, kentin ekonomisine, kentin sosyal yaşamına, kentin siyasal yaşamına yön çizen, istikamet çizen bu aktörlerle beraber kenti yönetiyoruz. Kentin farklı alanlarında yaşayan vatandaşlarımız, derneklerimiz, kanaat önderlerimizle beraber Mersin’i çok daha iyi noktalara getirmek için çaba sarf ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
DİNÇER: “MERSİN’DE 15 BİN ESBAF KEPENK KAPATTI”
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, CHP Ekonomi Masası heyetine esnaf teşkilatına olan ilgilerinden dolayı teşekkürlerini iletti ve kentte 69 mesleki odası ile Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar yaklaşık 65 Bin esnaf-sanatkarına hizmet verdiklerini söyledi. Dinçer, konuşmasında Mart ayının başından itibaren ülkemizde de görülen Covid 19 salgınının en büyük zararı kentimizin ve ülkemizin omurgasını oluşturan esnaf sanatkara verdiğinin altını çizerek, “Mersin il genelinde getirilen yasaklar, kısıtlamalara ilişkin yasal düzenlemeler sonucunda 15 binin üzerinde esnaf sanatkar il genelinde faaliyetini durdurmuştur. Bu işletmelerin ortalama çalışan sayıları hesap edildiğinde 45 binin üzerinde kişinin bu kısıtlama ve yasal sürecinde istihdamdan çekildiğini öngörmektedir” dedi. Dinçer, salgın nedeniyle servisçilerin, kırtasiyecilerin, fotoğrafçıların, konfeksiyoncuların, kahvehanelerin, kantincilerin, düğün salonu işletmecilerinin salgının üzerinden geçen 8 ay sonucu hala hizmet veremediğine dikkat çekerek, bu meslek dallarındaki esnafa doğrudan destek ya da faizsiz kredi desteği verilmesi gerektiğini ifade etti. Dinçer daha sonra ise heyete esnaf sanatkarların sorun ve beklentilerine yönelik rapor verdi.
“ESNAF BAKANLIĞI KURULMALI”
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yaptığı konuşmaların ardından Ekonomi Masası heyetinde yer alan partililer, pandemi sürecinde en büyük zararı gören esnaf sanatkara nefes aldıracak 17 maddelik taleplerini açıkladılar. Esnaf için açıklanan 17 talepte şunlar yer aldı: “Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. Esnaf sicil affı çıkarılmalı. Banka kredileri esnafın ödeyeceği şekilde taksitlendirilsin ve faizler kaldırılsın. Stopaj vergisi kaldırılsın. Zincir mağazalar için düzenleme yapılsın. Esnafın SGK Primlerini devlet ödesin. Esnafa insafsızca ceza yazılmaktan vaz geçilsin. Devlet esnafa malını zorla kiraya verdirmesin ve kira borçlarını ödesin. Hijyen koşularının sağlanması koşuluyla kahvehanelerde oyuna izin verilsin. Kısa çalışma ödeneğinden esnafın yanında çalışanlarda yararlansın. Kamuda işyeri olan esnaftan kira alınmasın. Ertelenen vergi ve stopaj ödemeleri sorunu çözülsün. Salgın sürecinde icra işlemleri durdurulsun. Kantinci esnafı için bir yıl süreyle okul kantinlerinden kira alınmasın. Servis işletmecilerinden ihale için alınan teminat mektupları iptal edilsin. 6 milyon sokak esnafı kayıt altına alınsın. Salgında zarara uğrayan esnafa kira desteği verilsin” Daha sonra ise Mersin Madeni sanatkarlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan, Kırtasiyeciler Odası Başkanı Reşat Kıvılcım, Kahveciler Odası Başkanı Nihat Dağdelen. Giyim Eşyası Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu, Servisciler Odası Başkanı Zafer Çekmez, Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat yaşadıkları sorunlarla ilgili bilgi paylaşımında bulundular