AK Parti İl Başkanı ve milletvekilliği dönemlerinde olduğu gibi belediye başkanlığı döneminde de Mersin İdman Yurdu sevdasından hiçbir şekilde vazgeçmeyen ve bu durumu her fırsatta dile getiren Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, yaptığı nostaljik paylaşımla gönülleri yine fethetti. Bir zamanlar Süper Lig’de fırtınalar estiren Mersin İdman Yurdu’na verdiği büyük desteklerle bilinen Gültak, şimdilerde ise ahde vefa örneği sergileyerek kentin takımı olan İçel İdman Yurdu’na verdiği desteklerle büyük alkış topluyor.
SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNE OTURDU
Gültak, son olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Mersinli sporseverlerin adeta gönüllerini fethetti. Gültak, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Mersin İdman Yurdu’nun 1983-1984 sezonunda 2. ligde yer almasına rağmen Avrupa Kupası’nda Türkiye'yi temsil eden ilk takım olduğunu belirten bir paylaşım yaptı. Gültak’ın yapmış olduğu bu paylaşım kısa sürede onlarca paylaşım ve yüzlerce beğeni alarak sosyal medyanın gündemine oturdu.
İLK TURDA ELENMİŞTİ
982-83 sezonunda Türkiye Kupası'nda finale çıkan ve Fenerbahçe'ye 2-1, 2-0'lık sonuçlarla boyun eğen Mersin İdman Yurdu aynı sezon 1. Lig'de küme düşmüştü. Ancak Fenerbahçe'nin ligde de şampiyon olması ve Şampiyon Kulüpler Kupası'na gitmesi dolayısıyla, Mersin İdman Yurdu Kupa Galipleri Kupası'na katılmaya hak kazanmıştı. Akdeniz ekibi böylece Türkiye'yi Avrupa'da temsil eden ilk 2. Lig takımı unvanını ele geçirmişti. Ertesi sezon katıldığı Kupa Galipleri Kupası (UEFA Avrupa Ligi) 1.Tur karşılaşmasında Bulgaristan'ın Spartak Varna takımıyla eşleşen ve rakibiyle oynadığı ilk müsabakada kendi evinde golsüz berabere kalan Mersin İdman Yurdu rövanş mücadelesinde rakibine Bulgarsitan'da 1-0 mağlup olarak kupaya veda etmişti.
MERSİN İDMAN YURDU TARİHİ
Mersin İdman Yurdu, 1925 yılında Mersin’de kuruldu. Kulüp, Ziraat Bankası memuru İbrahim Yekta, Numune Mektebi öğretmeni İbrahim Bigam, Tahmil Tahliye memuru Edip Buran, memur İhsan Dağıstan, 23. Alay yaveri Üstteğmen Hasan Tahsin, ticarethane sahibi Hamit Abey, tüccar Hakkı Cemal Üçer, tüccar Hayri Güntekin, gümrük memuru Rauf Süleymaniyeli, gümrük memuru Sami İstanbullu, posta memuru Semih Can, tüccar Ömer Cevdet Türkmenelili, iskele memuru Asım Güler, tüccar Fevzi Serdengeçti, vapur kumpanyası sahibi Kazım Kırzade, Ticaret Odası memuru Lütfi Resimci, tüccar Muhammer Yeğin, 23. Alay İşae Subayı Mustafa Lütfü, Muhasip Muhip Batıbeki ve Gümrük memuru Necati Salim tarafından 16 Ağustos 1925 Perşembe günü Mersin'de kurulmuştur. İbrahim Yekta ve arkadaşlarının kulübü kurmalarındaki amaç Türk gençliğinin, fizik ve moral kabiliyetlerini ulusal ve devrimci amaçlara yöneltmek, yurt müdafaası amaçlarını geliştirmek, beden terbiyesi ve spor yapmasını temin etmekti. Kuruluşundan itibaren 1949 yılına kadar bölge birinciliğini kimseye kaptırmayan Mersin İdman Yurdu, 1944 yılında Ankara'da yapılan Türkiye Futbol Şampiyonası'nda üçüncü olma başarısı göstermiştir. 1963-64 sezonunda şampiyon olarak 2. Lig'e çıkan Mersin İdman Yurdu, 2. Lig'deki üçüncü senesinde profesyonel bir kadro oluşturarak şampiyon olmuş ve de ilk kez o yıl (1966-67) Lefter Küçükandonyadis öncülüğünde Türkiye 1. Ligi'ne çıkmıştır.
PROFESYONELLİĞE GEÇİŞ
Kulüp, tarihinin ilk anlamlı kupası olan Başbakanlık Kupası'nı da aynı yıl Amatör Küme şampiyonu olan İzmir Denizgücü'nü 2-0 yenerek dönemin başbakanı Bülent Ecevit'ten almıştır. 1967 yılından itibaren aralıksız 7 yıl süreyle 1. Lig'de oynayan Mersin İdman Yurdu'nun bu dönemdeki en büyük başarısı 1969-70 sezonunu evinde oynadığı maçlarda yenilgi yüzü görmeden ligi 4. sırada bitirmesidir. Takım 1973-74 sezonunda 2. Lig'e düşmüş, 1975-76 sezonunda ise tekrar yükseldiği 1. Lig'de toplam 11 sezon boyunca mücadele etmiştir. Mersin İdman Yurdu, 1982-83 sezonunda evinde oynadığı 17 maç da kalesinde sadece 1 gol görerek bir sezonda kendi evinde en az gol yiyen takım olmuştur. Kulübün tarihindeki en büyük başarılarından biri de Türkiye'yi UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda temsil etmiş olmasıdır. 1982-83 yılında Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'ye elenerek kupayı alamamasına rağmen, Fenerbahçe'nin aynı yıl şampiyon olması ile Avrupa kupalarında mücadele hakkı kazanmıştır. Eleme maçında Spartak Varna takımına Mersin'de 0-0 ve deplasmanda 0-1'lik skorlarla elenen Mersin İdman Yurdu, o tarihten sonra düştüğü 2. Lig'den, 29 sene sonra 2010-11 1. Lig'i şampiyon tamamlayarak Süper Lig'e çıkmıştır, 2 sezonluk Süper Lig macerasından sonra 2012-13 Süper Lig'de ise 30.haftada Kardemir Karabükspor'a 1-0 mağlup olarak 1. Lig'e düşmüştür. Kırmızı-lacivertli ekip yeni sezonla birlikte 25 bin seyirci kapasiteli Mersin Stadyumu'na taşınmıştır. 2013-14 1. Lig play-off finalinde Samsunspor'u Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda 2-0'lık skorla yenip adını bir yıl sonra Süper Lig'e yazdırmıştır.
SON MAÇINI ERDEMLİ BELEDİYESPOR’LA OYNADI
Yükseldiği Süper Lig'de tutunamayan takım gerek sportif başarısızlık gerekse de ödeyemediği borçları nedeniyle aldığı cezalarla üç yılda beş küme birden düşerek amatör lige kadar gerilemiştir. Son olarak 2018-19 sezonunda mücadele ettiği Mersin Süper Amatör Ligi'nde 5. sırada yer almış ve sezon sonunda kapanma kararı almıştır. Son maçını 29 Nisan 2019 tarihinde Mersin Stadyumu'nda Erdemli Belediyespor'a karşı oynayan MİY 0-3 mağlup olmuştur.Haziran 2019'da ise İçelspor yönetimi ile anlaşma sağlanmış; buna göre İçelspor adını İçel İdman Yurdu, renklerini ise kırmızı-lacivert olarak ve logosunu da MİY logosuna benzer bir logo ile değiştirmiştir. Bu değişiklik 13 Temmuz'da Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edilmiş, 94. Yılında kulüp kapanmıştır. Hukuki varlığını sürdüren kulüp liglere katılım hakkını saklı tutmaktadır.