Necdet TAŞ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ Kasım ayı Olağan Genel Kurulu’nda hayata geçirilen ve planlanan yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2020 yılı içinde 182 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Seçer, 5 yıllık sürede hedefledikleri 2.5 milyar liralık yatırımın şu anda yüzde 50’sine yakınını hayata geçirdiklerini söyledi. Seçer, bugün itibariyle 29 noktada faaliyet yürüten MESKİ’nin çalışmalarının yılsonunda 43 noktaya ulaşacağını söyledi.
“1 MİLYON METRENİN ÜZERİNDE ALTYAPI HATTI DÖŞEDİK”
MESKİ Kasım ayı Olağan Genel Kurulu, Başkan Seçer’in başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Genel kurulda tamamlanan, devam eden ve planlanan çalışmalarla ilgili Meclis üyelerine bilgi veren Başkan Seçer, başta içmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu, atıksu arıtma tesisi olmak üzere ilçe ilçe yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Devam eden, planlanan ve 2021 yılı içinde başlayacak yatırımların toplam tutarının 1 milyar 11.3 milyon lira olduğunu anlatan Başkan Seçer, “2020 yılı içerisinde 182 milyon liralık bir kısmı gerçekleşti. Bizim 5 yıllık hedeflediğimiz toplam tutar 2.5 milyar civarındaydı. Geçen yıl genel kurulda bu rakamı vermiştim. Şu anda yapımı biten, yapımına başlanan ve yapımına başlanacak olan toplam 1 milyar 217 milyon liralık hedefimizin yaklaşık yüzde 50’sine yakın oranda çalışmalarımız gerçekleşti, gerçekleşiyor ve önümüzdeki yıl gerçekleşmeye devam edecek. İnşallah 5 yılsonunda da koyduğumuz 2,5 milyar liralık hedef yatırım rakamına da ulaşacağız. Göreve geldiğimizden bu yana 13 ilçede toplam 752 bin 814 metre içmesuyu, 200 bin 435 metre kanalizasyon, 48 bin 793 metre yağmursuyu hattı döşedik. Toplamda 1 milyon metrenin üzerinde alt yapı hattı döşemiş oluyoruz. MESKİ, bugün itibariyle 12 adet içmesuyu, 6 adet kanalizasyon yapım işi, 3 adet atıksu arıtma tesisi, 8 adet yağmursuyu yapım işi olmak üzere toplam 29 noktada faaliyetini sürdürüyor. Bu faaliyetlerin toplam maliyeti yaklaşık olarak 155 milyon 648 bin lira. Yıl sonu itibari ile yani Aralık ayının sonunda Mersin genelinde 20 adet içmesuyu, 7 adet kanalizasyon yapım işi, 4 adet atıksu arıtma tesisi, 12 adet yağmursuyu yapım işi olmak üzere toplam 43 noktada faaliyet sürdürüyor olacağız. Bu faaliyetlerin toplam maliyeti de yaklaşık olarak 200 milyon lira olacak. Yani MESKİ şu anda Mersin’i bir şantiye hüviyetine dönüştürmüş diyebiliriz” şeklinde konuştu.
“20 MİLYON AVROLUK BİR BORÇ AZALMASI SÖZ KONUSU”
MESKİ’nin mali durumunu da anlatan Başkan Seçer, yönetime geldikleri 1 Nisan 2019 itibariyle MESKİ’nin devraldığı borcun 241 milyon 949 bin TL olduğunu, bugün itibariyle yeni tahakkuk eden 803 milyon 799 bin liralık borç da eklendiğinde toplam borcun 1 milyar 45 milyon 749 bin liraya ulaştığını söyledi. Seçer, “An itibari ile bunun 825 milyon lirası ödenmiş. Yani 242 milyon borç almışız ama işleri yapıyoruz. 800 milyon liralık iş yapmışız. Şu anda kalan borcumuz an itibariyle 220 milyon lira. Yani yaklaşık olarak borcumuz 22 milyon lira civarında devraldığımız noktadan bugüne kadar bir azalma gösteriyor. Ama yatırımlar devam ediyor. Yine biz borçlanmışız, yine ödeme devam etmiş. Gelelim döviz cinsinden borcumuza. Şunu da belirteyim; 803 milyon 799 bin liralık borcumuzun içerisinde her şey var. Banka borçları da bunun içerisinde. Bu süreçte dış borç yapmadık, devraldığımızda yaklaşık olarak 67 milyon avro borcumuz vardı. Bunun yaklaşık olarak 20 milyon avroluk kısmını ödemiş olduk. Şu anda bizim an itibariyle avro cinsinden borcumuz 47 milyon 17 bin avro. Burada da yaklaşık 20 milyon avroluk bir borç azalması söz konusu. Yaptığımız çalışmalarla MESKİ’de mali disiplini sağladık. Önemli olan bir şey daha var; biz geldiğimiz ilk aylarda ve öncesinde yaklaşık 180 günde ödeme yapabiliyorduk, şu anda bizim ödeme süremiz 30 ile 45 gün arasında. Bir ihale için örneğin 74 firma dosya almış, 49 firma da katılmış. Birçok ihaleye çok sayıda dosya alınıyor, çok sayıda firma katılıyor ve çok önemli bir rağbet olduğunu görüyoruz. Aşırı rağbet olması pandemi kaynaklı ve farklı krizlerin yarattığı bir sonuçtur. Tabii ki müteahhitler iş arıyor. Ama MESKİ’nin mali disiplini içindeki ciddiyeti de onları bizim ihalelere katılmaya zorluyor. Yani cazip hale geldiğimizi söyleyebiliriz. İnşallah MESKİ daha güzel işler yapacak, daha önemli yatırımlar yapacak. Her yerde söylüyorum; temiz su, temiz bir çevre, sağlıklı bir çevre vatandaşlarımızın anayasal hakkı. Bu yatırımları yapmak zorundayız. Biz de bunları yapıyoruz. Buradaki bizim fonksiyonumuz, para halkımızın parası, para bize emanet edilmiş, bunu en akılcı şekilde yatırıma dönüştürmek, en verimli, en etkin, en ucuz şekilde yatırıma dönüştürmek. Bunun için çabalıyoruz” dedi.
“SCADA SİSTEMİ KAYIP-KAÇAĞA NEŞTER ATACAK”
MESKİ’de teknolojik yatırımlara önem verdiklerini ifade eden Başkan Seçer, akıllı şehir altyapısı, enerji verimliliği, teknolojik dönüşüm, kaliteli ve kesintisiz su arzı ve ölçülen izlenebilir su yönetimini amaçladıklarını belirterek, “Mersin genelinde içmesuyunda yaklaşık olarak yüzde 50’yi bulan kayıp-kaçak konusunda bir neşter atacak. Biz ne kadar kayıp-kaçağı azaltırsak o kadar az su sıkıntısı çekeriz, o kadar ucuz fatura öderiz. Bu açıdan çok önemsiyorum. Tüm Mersin’i devreye aldığımız zaman 5 milyon dolarlık bir yatırım SCADA sistemi. Burada sadece içmesuyu değil, kanalizasyon sistemi, atıksu arıtma tesislerimiz tamamen bu sisteme dahil oluyor. Bütün verileri oradan alıyor, oradan izliyoruz. Bir yerde su patladı, bir yerde debi düştü, bir yerde debi arttı. Bir yerde kaçak var, bir yerde kayıp var, depoda su seviyesi düştü, depoda arıza var, motopomp su basmıyor, çünkü su görünmüyor. Depoda hepsini SCADA sisteminden görme imkanımız olacak” ifadelerini kullandı.
“KURUMU ÇEKİP ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORUM”
Genel kurulda, MESKİ’nin Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması hakkındaki madde ile MESKİ 2021 Mali Yılı Ücret Tarifesi Tasarısı ve diğer maddeler, Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliğiyle sevk edildi. Başkan Seçer, ücret tarifesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Plan ve Bütçe Komisyonu beni ziyaret etti. Sayın Topkara’nın nezdinde de tüm üyelere teşekkür ediyorum. Çok nezaketli bir davranış yaptılar. Bu bütçe öncesi benim de bilgilerime başvurdular. Hem Büyükşehir’le hem MESKİ ile ilgili beraber konuştuk. Ben kendilerinden şunu rica ettim: ‘Mümkünse tarifelerle ilgili bir düzenleme yapmayalım, buna gerek yok.’ Çok ciddi yükselmeler olmuş. Maliyetler artmış, personel ücretleri artmış ya da alet ekipman ücretleri artmış. Ama biz bunu bir seviyede tutalım, dokunmayalım. Ancak seyyanen herhangi bir arıza durumunda zaman kaybını ortadan kaldırmak için 1 metreküp su bedelini alıyorduk. Bunu makul bir şey yapalım. Bunu da komisyon kararına bırakıyorum. Buradan oybirliği ile çıksın. Benim de kamuoyu karşısında özellikle fiyat tarifelerinde rahatlamak için oy birliğine ihtiyacım var. Ben illa ki şu olsun demiyorum. Kurumu, yatırımları da anlatıyorum, çekip çevirmeye çalışıyorum. Ben bu topladığım parayı cebime atamam. Vatandaşın cebinde kalmasını arzu ediyorum. En ucuz suyu verelim. Ama kaçak-kayıp konusunda cezaları çok arttırdık. Burada desteğinizi istiyoruz” şeklinde konuştu.
“ANAMUR İÇİN HAYATİ BİR PROJE”
MESKİ’nin 19 ayda yaptığı hizmetleri rakamlarla ilçe ilçe Meclis üyelerine anlatan Seçer, devam eden ve planlanan içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu alt yapı çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı. Anamur Otluca’da hayata geçirilecek projenin önemine dikkat çeken Seçer, “Yine Anamur Otluca, Sayın Başkan’ın da gayet iyi bildiği, beraberce de takip ettiğimiz, kendisine katkılarından dolayı da teşekkür ediyorum. Beraber gidip İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde de bir dizi temaslarda da bulunuyoruz. Kendisi ayrı gittiğinde de uğraşıyor. Ben de ayrı gittiğimde uğraşıyorum. Çok önemli. Bu Anamur için çok önemli bir proje, hayati bir proje. 160 milyonun üzerinde bir proje. Daha önce bazı çalışmalar olmuş ama biz yeni bir format attık. Çok uzun vadeli Japon kredisi konusunda çalışmalar var. İnşallah tamamlayacağız o projeyi” ifadelerini kullandı.
BAKAN ELVAN’A TEŞEKKÜR
Mersin merkez ilçelerdeki içmesuyu ihtiyacının yaklaşık %80-85'ini Tarsus’taki Berdan Havzası’ndan alınan suyla beslediklerini ifade eden Seçer, “Ancak Pamukluk Barajı'nın İçmesuyu Hattı’nın devreye girmesi durumunda, su konusunda Mersin'de her şey topyekûn değişecek. Çok önemli bir proje. Gerçekten bir yüzyıl Mersin'de belki artık içmesuyu, içmesuyu eksikliği, içmesuyu fiyatları, sıkıntısı, sorunu konuşulmayacak bir proje. Bu konuda temaslarda bulunduk. Sayın DSİ Genel Müdürümüz ile görüştük. Konu ile ilgili genel müdür yardımcımızla, daire başkanı ile önceki hafta gitmiştik. MESKİ Genel Müdür Vekilimiz ve MESKİ’den Sorumlu Danışmanım Ertan Bey ile beraber ve daha sonra Lütfi Bey'i ziyaret ettik. Onunla da bu konuyu çok detaylı konuştuk. Hülasa geldiğimiz nokta 2021 programına alındı. DSİ bunu aldı. Bütçeye de koydu. Tabi sizlerin de desteğine ihtiyacımız var. Orada biliyorsunuz su tutma işlemleri başlayacak” dedi. Kendilerine destek veren DSİ yöneticilerine ve Lütfi Elvan'a teşekkür eden Seçer, “Pamukluk Barajı’nın sulama konusu var, bir de içmesuyu temini konusu var. Bizim orada birçok ön yatırımlar yapılmış, tüneller yapılmış, içmesuyu ile ilgili. Sadece isale hattı duruyor. Daha önce ihale yapılmış, ihale bozulmuş, orada bazı olağanüstü gelişmeler olmuş ekonomide. İhaleyi fes etmek zorunda kalınmış. Her şey hazır, bir dokunuş. Bunu hep beraber yaparsak DSİ çok kısa sürede yapacak bunu. Ama biz borçlanacağız, bizi borçlandıracak. MESKİ ödeyecek bunu. Tabi ki uzun yıllara sari. Yaklaşık olarak 600 milyon değerinde bir yatırım. Son derece önemli bir yatırım Mersin için. Sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Bugüne kadar bu konuda bizlere destek veren DSİ’nin yöneticilerine ve Sayın Lütfi Elvan'a da teşekkür ediyorum” diye konuştu.