Bedeli çocuklar ödüyor!


Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çok ağır bir şekilde çocukların ödediğinin altını çizerek, “Tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal edilmekte ve istismara uğramaktadır” dedi.

 

Tarih : 20 Kasım 2020 Cuma 13:26

Adem GÜNEŞ

Mersin Çocuk Hakları Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü dolayısıyla Kongre Merkezi Kent Konseyi Toplantı Salonunda basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Dernek Başkanı Sabahat Aslan, “Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günüdür, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989'da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni Türkiye 1990 yılında imzaladı ve bu sözleşme 1995 yılında Türkiye’de de yürürlüğe girdi. Bu sözleşme dünya çocukları arasında din, dil, ırk, renk, cinsiyet, sosyal ve ekonomik olarak her türlü ayrımcılığın önlenmesini, her çocuğun yaşama ve gelişmesini, çocuğun öncelikli yararı ve korunmasını ve sağlıklı sosyal ortamlara katılmasını çocuk hakkı olduğunu, Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiç bir işe zorlanmayacağını ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.

“HAK İHLLALERİ DEVAM EDİYOR”

Dünyada ve ülkemizde uygulanan neoliberal politikaların sonucunda artan işsizliğin, yoksulluğun, eğitimsizliğin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve dengesizliğin, göçün, yasal düzenlemelerin yetersizliği, hızlı nüfus artışı ve sosyal devletin tasfiye edilmesi, çocuk haklarının ihlal edilmesine neden olduğunu ifade eden Aslan, “Günümüzde ekonomik krizin, açlığın, eğitimsizliğin, şiddetin, savaşların her türlü ihmalin ve istismarın bedelini çok ağır bir şekilde çocuklar ödemektedirler. Tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal edilmekte ve istismara uğramaktadır” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR SOSYAL YAŞAMDAN İZOLE EDİLİYOR”

Türkiye’de de çocukların, dünyadaki tüm çocuklarla birlikte aynı sorunlarla, her türlü hak ihlalleriyle ve suistimallerle karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Aslan, “Maalesef son zamanlarda çocuk istismarları Ülkemizin gündemine oturmuştur. Çocuklarda erken yaş evliiliklerin sayısı artmış olup,bu durumdan kız çocukları olumsuz etkilenmiştir ve kız çocukları eğitim hakkından yeterince faydalanamamaktadır. Laik ve demokratik eğitim sisteminden yavaş yavaş vazgeçilme çalışmaları hızlandırılmıştır. Eğitim sisteminin bir karmaşa sistemine dönüşmesi yüzünden çocukların eğitim hakkı gasp edilmektedir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek hiç bir işe zorlanmayacağını ifade etmesine rağmen Ülkemizde milyonlarca çocuk ağır işlerde ve sokaklarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Çoğu kentlerde hava ve gıda kirliliği yüzünden çocuklar sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda bırakılmıştır. Kentlerin sağlıksız planlanmaları nedeniyle çocukların sosyal yaşamdan izole edilmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, SÖZLEŞMEYE UYMUYOR”

Türkiye’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uymadığını iddia eden Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde maalesef Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Koruma Kanununu yeterince uygulanmamaktadır. Ülkemizi yönetenler Çocukları özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını, fırsat eşitliği sağlamak, temel eğitimleri ücretsiz olarak karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşamadan, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde yaşamalarını engellemek için dernek olarak etkin mücadelemiz devam etmektedir, bu anlamda güvenli, mutlu bir gelecek için çocukları korumak için herkesi göreve davet ediyoruz.”

 

150 MİLYON ÇOCUK DAHA YOKSULLUĞA SÜRÜKLENDİ

Öte yandan UNICEF ve Save the Children, Koronavirüs nedeniyle 150 milyon çocuğun daha yoksulluğa sürüklendiğini açıkladı. UNICEF ve Save the Children tarafından yayınlanan analize göre, çok boyutlu yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısı Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 1,2 milyara yükseldi. Bu yılın başında salgının ortaya çıkmasıyla birlikte, düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde mahrumiyet yaşayan çocuk sayısında yüzde 15 artış yaşanarak, yoksul çocuk sayısına 150 milyon çocuk daha eklendi. Çok boyutlu yoksulluk analizi 70’ten fazla ülkede eğitim, sağlık, barınma, beslenme, temizlik ve suya erişime ilişkin verilere dayanıyor. Yapılan çalışmada, çocukların yaklaşık yüzde 45’inin salgından önce analiz edilen ülkelerde bu hayati ihtiyaçların en az birinden ciddi derecede mahrum olduğu vurgulanıyor. Analiz halihazırda olumsuz bir tablo çizerken, UNICEF önümüzdeki aylarda durumun daha da kötüye gideceği konusunda uyarıda bulunuyor. Save the Children ve UNICEF bu değişen durumu izlemeye ve bununla mücadele etmek üzere devletler ve sivil toplum ile birlikte hareket etmeye devam edeceğinin altını çiziyor. Rapor, çocuk yoksulluğunun parasal göstergelerden daha fazlasını kapsadığını belirtiyor. Hane geliri gibi parasal yoksulluk ölçütleri önemli olmasına rağmen, bu ölçütler yoksul çocukların içinde bulunduğu kötü duruma dair yalnızca kısmi bir fikir veriyor. Çocuk yoksulluğunu tüm boyutlarıyla anlayabilmek için, tüm muhtemel mahrumiyet alanlarının doğrudan analiz edilmesi gerekiyor. Rapor; çok boyutlu yoksulluğu ortadan kaldırmak için sağlık, eğitim, beslenme, su, temizlik ve barınmaya ilişkin mahrumiyetleri gidermeye yönelik çok sektörlü politikaların uygulanması gerekliliğinin de altını çiziyor. Rapor, yoksulluk içindeki çocuk sayısının eskiye kıyasla artmış olmasının yanı sıra, en yoksul durumdaki çocukların daha da yoksullaştığını ortaya koyuyor. Bazı çocuklar bir veya birden fazla mahrumiyet yaşarken, diğerleri hiçbir mahrumiyet yaşamıyor. Bu nedenle, çocukların ne kadar yoksul olduğunu değerlendirmek için çocuk başına yaşanan ortalama mahrumiyet sayısı kullanılabilir. Salgından önce, çocuk başına yaşanan ciddi düzeyli mahrumiyet sayısı ortalama 0,7’ydi. Şimdi ise bu rakamın yüzde 15 artarak 0,85’e yükseldiği tahmin ediliyor.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA