Doğu Akdeniz için kuraklık uyarısı


Meteoroloji’nin Eylül-Kasım verilerine göre, ülkenin büyük bölümü olağanüstü çok şiddetli kuraklık yaşıyor. Kuraklık tarımsal üretimi, gıda güvenliğini tehdit ediyor. Göller küçülüyor ve kuruyor. Önlem alınmazsa, gelecekte bu durum, tarımsal üretimi sekteye uğratacak, gıda güvenliği endişesini taşımamıza neden olacak. Sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağışlar 2030’lu yıllarda daha da artacak. İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri Mersin’in de yer aldığı Doğu Akdeniz Havzası’dır. Bu havzada yer alan ülkemiz de pek tabii olarak küresel iklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hissedecek.

 

Tarih : 10 Aralık 2020 Perşembe 13:32

Haber Merkezi

Meteoroloji’nin Eylül-Kasım ayı kuraklık verileri açıklandı. Verileri değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “İklim değişikliğinin etkisi ile dört mevsim iki mevsime düştü. Baharlar ortadan kalktı. Ilık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yaşıyoruz. Bu değişikliğinin en önemli sonuçlardan birisi de kuraklıktır. Önlem alınmazsa, gelecekte bu durum, tarımsal üretimi sekteye uğratacak, gıda güvenliği endişesini taşımamıza neden olacaktır. Kuraklık, dünyada önemli gündem maddelerinden biridir. Bir de pandemi süreci göz önüne alınırsa, gıdanın önemi daha çok artmaktadır. FAO Gıda Fiyatı Endeksine göre; küresel gıda ticareti kasım ayında sert bir şekilde yükselerek, son altı yılın en yüksek fiyat seviyelerini gördü. Gıda fiyatları, 6 aydır aralıksız yükselişine devam etti” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ TOPRAĞI TERK EDİYOR”

2021 yılının ise 2020 yılından daha riskli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Çünkü bu riski kuraklık oluşturmaktadır. Ülkemizdeki kuraklık, üretimi olumsuz etkileyecektir. Aralık ortalarına kadar yağış alamazsak, risk daha çok artacaktır. Birçok ülkede kuraklık nedeniyle verimde kayıplar görüyoruz. Örneğin, Rusya’da kışlık buğday ekilişlerinin yüzde 22’sinde büyüme eksikliği tespit edilmiştir. Bu durumda Rusya ve diğer üretici ülkeler, pandemi sürecinde gördüğümüz gibi, ihracatlarına 2021 yılında da yasak koyabilirler. Nitekim, Rusya ayçiçeği ürünleri ihracatına yüzde 30 ek vergi getirmeye hazırlanıyor. Bu ürünlerde ithalatçı olan Türkiye, başka ülkelere yönelmek zorunda. Ülkeler şimdiden kapanmaya başladı.  Önümüzdeki yıl buğday başta olmak üzere, bitkisel ve hayvansal ürünlerde ihracat yasaklarıyla karşılaşabiliriz. Yine buğday başta olmak üzere, stratejik ürünlerde belli bir miktar stok yapmak zorundayız. Eskiden olduğu gibi, iç piyasada fiyatlar yükseldiğinde gümrükleri düşürsek bile, ucuz fiyattan ürün bulmak mümkün değildir. Kuraklığın boyutları artarsa, paramız olsa dahi, ürün bulmak mümkün olmayacaktır. Yerli ve milli üretimden başka çaremiz yoktur. Ülkemizde boş toprak kalmamalıdır. Çiftçimizin terk ettiği boş, ekilmeyen topraklar üretime kazandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

 “BUĞDAYA İHRACAT YASAĞI GELEBİLİR”

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan kuraklık riskine karşı, önlemlerimizi şimdiden almazsak, yeterli üretimi sağlayamazsak, artık üretici ülkelerden ucuz buğday, ucuz et, ucuz süt ürünleri ve diğer ürünleri temin etme imkanımız kalmayacaktır” uyarısında bulunan Bayraktar, “Bu ülkelerden aynı zamanda enflasyon da ithal etmiş oluruz. Bu durum ülkemizdeki birçok insanımızın gıdaya ulaşamaması demektir. Kaldı ki, paramız olsa da, bazı ürünlerin ithalatı mümkün olmayacaktır. Çok acil olarak tedbirler almalıyız. Sulanmayan alanların sulamaya açılması başta olmak üzere, yapısal sorunlara odaklanmalı, üreticilerimizin bu dönemde zaten yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artacağı için acil olarak elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli, üreticilerimize verilen destekler artırılmalıdır. Bu ülkeyi namerde muhtaç etmeyen üreticilerimizi topraktan soğutmamalıyız.  Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım, Pandemi sürecinde paramız olduğu halde, hububat alamadığımız, pirinç bulamadığımız dönemler oldu. Devam eden pandemi riski sürecine bir de kuraklık riskini eklediğimizde; 2021 yılında gıda riskinin çok daha büyük boyutlarda olacağını söyleyebiliriz. Tedbirlerini almayan ülkeleri, 2021 yılında zor günler bekliyor. Özellikle buğday gibi, temel bir ürünümüz, gıda güvenliğimiz açısından bir adım öne çıkmaktadır. Buğday tek başına ekili dikili alanların yüzde 35’ini oluşturmaktadır. Ülkemizde kuraklıktan en çok etkilenen ürünlerin başında buğday gelmektedir. Çünkü iklim, buğday için en önemli faktör konumundadır. Bugünlerde ekilişleri tamamlanmak üzere olan buğdayın üretimi, bu yüzden dalgalanmalar göstermektedir. Geçen yıl fiyatlardan memnun olan buğday üreticileri bu yıl ekim alanlarını genişletti. Üretici bu seçiminden dolayı da bir endişe içinde beklentiye girmiştir. Pandemi sürecinde, artan döviz kurlarından dolayı girdilerdeki artışlar ürün maliyetlerini yükseltmiştir. Kuraklıktan dolayı, bir de verim kayıpları göz önüne alındığında, 2021 yılında üreticinin maliyeti katlanarak artacaktır. Bu nedenle TMO, alım fiyatlarına dikkat etmelidir. Buğday fiyatları açıklandığında, üretici tüccara yönelmektedir. Böyle bir ortamda, tüccar buğdayı stoklarken, piyasada fiyatlar yükselmekte, TMO başta buğday olmak üzere, üreticiye verdiği fiyatın çok üzerinde fiyatlarla ithalat yapmaktadır” diye konuştu.

“ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİ YAĞIŞ BEKLİYOR”

Açıklamasında Mersin ve Doğu Akdeniz için de kuraklık uyarısında bulunan Bayraktar, “Raporlar bize şunu gösteriyor: Sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağışlar 2030’lu yıllarda daha da artacak. İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri Doğu Akdeniz Havzası’dır. Bu havzada yer alan ülkemiz de pek tabii olarak küresel iklim değişikliğinin etkilerini yoğun bir şekilde hissedecek. Küresel ısınma, kurak alanları ve çölleşmeyi artırıyor. 21. yüzyılda kuraklıkların sıklık ve yoğunluğunun özellikle Akdeniz bölgesinde ve Güney Afrika'da artacağı tahmin ediliyor. Bu durum, daha şiddetli su kıtlığı, daha fazla toprak erozyonu, bitki örtüsü tahribatı, orman yangını, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda arzının riske girmesi anlamına geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ülkemizde yeni bir tarım yılının başladığı Ekim Kasım aylarında yağışlar genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından az oldu. Ekim ve Kasım yağışları toplamı, Adıyaman ve Şanlıurfa, Doğu Karadeniz sahil kesimi, Kocaeli, Sakarya ve İstanbul’un kuzeyi haricinde yurdumuzun tamamında normallerinin altında gerçekleşti. Amasya, Tokat ve Kayseri çevrelerinde azalış yer yer yüzde 80’lerin üzerine çıktı. En yüksek yağış 297 milimetre ile Rize’de, en düşük yağış 18 milimetre ile Amasya’da gerçekleşirken, normallerine göre en fazla azalma yüzde 82 ile yine Amasya’da meydana geldi. 2020 yılı Ekim ve Kasım ayı toplam yağışı 56,4 milimetre olurken, normal yağış ortalaması 118,8 milimetre ve geçen yılın aynı dönemine göre yağış ortalaması ise 58,3 milimetre oldu. Ekim ve Kasım ayı toplam yağışlarında normale göre yüzde 53 ve geçen yıl yağışlarına göre yüzde 3 azalma gözlendi. Ekim ve Kasım ayı toplam yağışları, tüm bölgelerde normale göre azalma göstermiştir. Normaline göre, yağışlarda en fazla azalma yüzde 62 ile İç Anadolu bölgesinde gerçekleşmiş, bu bölgeyi yüzde 57 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 56 ile Ege, yüzde 55 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 48 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 41 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 40 ile Marmara Bölgesi izlemiştir. Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre; Trakya, Çukurova, İç Anadolu ve Güneydoğuda çiftçilerimiz yağış beklemekte ve bazı bölgelerde hububatta verim kaybı olacağı tahmin edilmektedir. Şu anda yağışların yetersizliğini sulama imkânı olan çiftçilerimiz telafi edebilmektedir. Ancak bu durum maliyetleri artırmaktadır. Çukurova’da sulama imkanı olan çiftçilerimiz sulama yapmakta, yer yer yüksek kesimlerde ürünü sulama imkanı olmayan çiftçilerimiz ise yağış beklemektedir” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA