Üretimde planlama yapılmalı!


Narenciye ve sert çekirdekli üretimde ciddi artış olduğunu, fakat plansız şekilde üretim yapıldığına dikkat çeken Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, kaliteli tarım alanlarına sert çekirdekli meyve ve narenciye ağaçları dikildiğini, bağların ise sökülmeye başladığını söyledi. Bölge genelinde plansız üretim yapıldığının altını çizen Avcı, Bakanlığın acilen konuyla ilgili çalışma yapması gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 11 Aralık 2020 Cuma 12:34

 Hüseyin KIRKGÖZ

Tarım sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili bir açıklama yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarsus’ta yaklaşık 1 milyon 100 bin dönümlük alanda ekim yapıldığını ifade ederek, “Genel olarak tarım bitkileri ağırlıklı ekim yapılıyor. Bunların yanı sıra narenciyede de yüksek miktarda üretimimiz var. 110 bin dönümlük alanda narenciye, 80 bin dönüm sert çekirdekli, 300 bin dönümlük alanda buğday ekilmekte. Ayrıca sebze, soya, pamuk ve daha onlarca çeşit tarım ürününün üretimi yapılmaktadır. Narenciye ve sert çekirdekli üretimde ciddi artış var fakat plansız şekilde üretim yapılıyor. Kaliteli topraklarda ciddi şekilde narenciye ve sert çekirdekli üretimi arttıkça, sebze üretimi düşmektedir. Bununla ilgili olarak Çukurova bölgemizde planlı ekim modeline en kısa süre içerisinde başlanmalıdır. Planlama yapılmadığı sürece sıkıntı yaşanacaktır. Şimdi her taraf kayısı, şeftali, nektarin, limon ve diğer narenciye ağaçlarıyla dolmaya başlamıştır” diye konuştu.

“FİYATLARIN DÜŞMESİNİN SEBESİ PLANSIZLIK”

Maya cinsi limonda üretimin aşırı artmasından dolayı, geçtiğimiz yıllarda kilosu 2.5 TL’den satılan ürünün, bu yıl 1 TL’ye kadar gerilediğine dikkat çeken Avcı, “Bunun tek nedeni plansızlıktır. Tarım Bakanlığı’nın bunun önüne geçmesi gerekmektedir. Buğday gibi stratejik ürünlerinin önemi, pandemi döneminde bir kez daha ortaya çıktı. Fakat plansız şekilde farklı ürünlere yönelinmesi, buğday ekim alanlarını azaltmaktadır. Zaruri ihtiyaç duyulacak ürünlerin üretim alanlarının azaltılması iyi değildir. Şu an Tarsus’ta sadece bu yıl 20 bin dönümün üzerinde sert çekirdekli veya narenciye ekimi yapılmakta. Soya veya mısır üretiminde primler de arttırılmalı. Bunu Tarım Bakanımıza da hem sözlü olarak, hem de yazılı olarak ilettik. Ayrıca münavebe şartının, soya ve mısırda kalkması gerekiyor. Bunlar zaten stratejik ürünler. Yurt dışından ağırlı olarak ithal ediyoruz. Bu da ülke açısından döviz çıkış nedenleri arasında yer almaktadır. Dövize bu kadar ihtiyaç duyulan bu dönemde, bu durumun gözden geçirilmesi gerekiyor. Narenciyede ihracat gelirinin çiftçilerimize direk olarak verilmesi gerekiyor. Zaten üretici belgelerinde yurt dışına ne kadarlık çıkış yaptığı belgelerinde ve faturalarında da görünebilmektedir. Çiftçiye destek ödenmesinin yapılması, iyi tarım, organik tarım, kalıntısız ürün yetiştirilmesini teşvik edecektir” dedi.

“HAVALİMANI PROJESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Türkiye’nin önemli bağcılık bölgesi olan Tarsus’ta, son yıllarda hızla bağların sökülmeye başladığını belirten Avcı, “Bölgeye has Tarsus beyazı gibi üzüm çeşitleri sökülerek, yerlerine yine sert çekirdekli meyve ağaçlarının dikimi yapılmaktadır. Bunda da yine planlama yapılması gerekiyor. Bölgemizde henüz bitmemiş projelerimiz var. Bunların başında Pamukluk barajı geliyor. Yine bitmeyen göletlerimiz var. Bunların biran önce bitirilmesini, 600 rakım üzeri verilen bireysel havuz desteklerinin de arttırılması gerekiyor. Havaalanı projesi de tarım ürünlerinin ihracatı açısından oldukça önemli. Havaalanı bittiği zaman 1 gün içinde, bölgede üretilen ürünleri Rusya’ya, Almanya’ya veya bir başka ülkeye gönderme imkanı bulacağız. Bunu çok önemsiyoruz; bölge üreticileri açısından dönüm noktası olacaktır. Tarsus OSB proje çalışmaları sürüyor. Maliye Bakanımız, Mersin Milletvekilimiz sayın Lütfi Elvan, bu konuda ciddi destekler veriyor, buradan teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. Son çıkan yasa ile SGK borçlarının faizlerine af geldiğini ve daha birçok konuda destek sunulduğunu ifade eden Avcı, fakat çiftçilere her hangi bir destek verilmediğini ifade ederek, “Çiftçileri ilgilendiren Tarım Kredi, DSİ sulama suyu veya elektrik gibi konularda her hangi bir af yok. Bunun yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz pandemi döneminde dahi üretmekte. Yaz kış demeden üretmeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA