Necdet TAŞ
Göç ve Uyum Konulu “Yerelde Basın Buluşmaları”nın Beşincisi Ege ve Akdeniz Bölgeleri Özelinde Çevrim İçi Gerçekleştirildi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Göç ve Uyum” konulu Yerelde Basın Buluşmalarının beşincisi, Ege ve Akdeniz Bölgeleri özelinde çevrim içi gerçekleştirildi. Basında doğru bilgilerin yer alması, doğru terminolojinin kullanımı ve haberin yapılış çerçevesi kapsamında yerel basın çalışanlarına yönelik farkındalık artırıcı bilgilendirmelerin yapılabilmesi amacıyla düzenlenen etkinliğe; Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu’nun yanı sıra Ege ve Akdeniz bölgelerinde görev yapan yerel basın mensupları ile İl Göç İdaresi Müdürleri katıldı.
“TÜRKİYE 5 MİLYON MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”
Açış konuşması ile başlayan programda, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca: “5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Geçici koruma statüsünde gelen kardeşimize ev sahipliği yapıyoruz ve hiçbir sorun çıkmıyor bundan dolayı. Göç İdaremiz de fevkalade başarılı. Sığınmacılar gittikleri yerlerde elbette ki belirli zorluklar yaşıyorlar. Oradaki halk sığınmacıları kabulde elbette belirli zorluklar yaşıyor. Ama sığınmacıların çok büyük katkıları da oluyor. Bunu gözden uzak tutmamak gerekiyor. Biz sığınmacılara ilgi göstermek, onlara kucak açmak, onların her türlü ihtiyaçlarını gidermeyi dinimizin bir gerekliliği, milli özelliklerimizin bir gereği olarak görüyoruz. Yerel medya olarak sizler de bütün haberlerde buna dikkat etmeniz lazım. Haberlerde Suriyeli mülteciler, Türk halkı şeklinde bir ayrıma gidilmemeli, bu konuda çok hassas olmanız gerektiğini zaten sizler çok iyi biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“GARİBANLARA GÖSTERMEDİKLERİ TOLERANSI TERÖRİSTLERE GÖSTERİYORLAR”
2020 yılının dünyanın ilginç gelişmelere şahit olduğunu ve virüsün yayılmasının herkese önemli dersler verdiğinin altını çizen Akarca, “Türkiye çok sayıda sığınmacıya kuçak açtı. Kaç sığınmacı Almanya'ya, Fransa'ya, İngiltere'ye sığınabildi. Bazı ülkeler maalesef, garibanlara göstermedikleri o toleransı zaman zaman teröristlere gösteriyorlar. Birtakım insan hakları, hukuk düzenlemesi falan gibi konulara bağlıyorlar. Uzun yıllar başka ülkeleri sömüren, köle gibi kullanan, çalıştıran hatta alım satan insanlara ülkelerden bunu beklemek de biraz zor oluyor. Bugün için zordur belki ilerde tüm dünya anlayacaktır” şeklinde konuştu.
KADIOĞLU: “UYUM ÇOK ÖNEMLİ”
Türkiye’de Yürütülen Uyum Faaliyetleri konusunda sunum yapan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, sığınmacılarla ilgili herkesin daha da bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bu toplantıları düzenlediklerini ifade ederek, “Tüm dünya insanlığında var olan göçün bin derdinden birine çare bulmak için çıkmış olduğumuz bu yolda, sizin objektiflerinizden yakaladığınız anlar ve sizin kalemlerinizden dökülen kelamlar bizim mazlum ve mağdurlara yönelik göstermiş olduğumuz sevginin ve kardeşliğin kanıtı olacaktır. Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye. Baktığımızda ülkemizde geçici koruma altında diye tabir edilen Suriyeliler'in sayısı 3,6 milyon, ikamet izniyle kalan 874 bin 87, uluslararası koruma başvurusu yapanlar 56 bin, toplam ülkemizde 190 farklı milletten 4,6 milyon yabancının olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu bağlamda uyuma bakmamız gerekiyor. Dünyadaki göçün devamlı olduğunu, insanlık tarihiyle beraber bunun var olduğunu, göçün hayatın bir gerçeği olduğunu, Anadolu coğrafyasının da tarihin her döneminde bunu yaşadığını ve son dönemde Suriye'de patlak veren insanlık dışı savaşla beraber ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimizle beraber uyumun ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz” dedi.
TOPLUMSAL KABULÜN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Programda konuşan Göç İdaresi Genel Müdürü Savaş Ünlü, Türkiye'nin Avrupa'da hiçbir ülkenin altından kalkamayacağı bir yükü, Türk milletinin misafirperverlik ve mağdura sahip çıkma gibi tarihsel kodlarıyla önemli bir problem yaşamadan yürütmeyi başardığını belirtti.Ünlü, sadece yabancılar ve göç yönetimiyle ilgili süreçlerde değil, kamuya ait tüm süreçlerde sivil toplumun kamunun en önemli paydaşı olduğunu vurguladı.BMMYK Türkiye Temsilci Yardımcısı Daniela Cicchella da Türkiye'yi diğer ülkelerden ayıran uyum politikası çerçevesinde son yıllarda sosyal uyum alanında farklı faaliyetler ve etkinliklerin hayata geçirildiğini, bu anlamda Türkiye'nin dünyanın geri kalanına iyi örnek olacak uygulamalar sergilediğini ifade etti. Program kapsamında ayrıca, Göç Uzmanları tarafından Göç Terminolojisi, YİMER 157’nin Sunduğu Hizmetler ve GİGM İletişim Kaynakları başlıklı sunumlar yapıldı. Basınla İlişkiler Grup Başkanlığınca ise “Basına Bakış” sunumu gerçekleştirildi. Programda, toplumsal kabulün oluşmasında en önemli sorumluluğa sahip basın kuruluşlarının; göç kavramlarına hâkim olması, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi sahibi olması, toplumsal kabulün önünde engel olan ifadelerden kaçınılması adına nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi bilgilere de yer verildi. “Uyum Yerelde Başlar” sloganı ile yola çıkan Yerelde Basın Buluşmaları, 7 bölgeyi kapsayan 5 etkinlik ile tamamlandı.