Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) incelemelerde bulunarak, Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkililerinden bilgi aldı. Bakan Varank’a, Akkuyu NGS ziyaretinde Mersin Valisi Ali İhsan Su eşlik etti. İdari binada Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası Yönetici Direktörü Aleksei Frolov, Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh ve diğer yetkililerle basına kapalı bir toplantı gerçekleştiren Bakan Varank, daha sonra inşaat sahasında gazetecilere açıklama yaptı.
“BURASI, TÜRKİYE’NİN 60 YILLIK HAYALİ”
Akkuyu NGS inşaatını ziyaret ettiklerini belirten Varank, “Burası, Türkiye’nin 60 yıllık hayali. Kamuoyu çok bilmiyor ama bu alanın lisansı 1976 yılında verilmiş. O tarihten bu tarihe kadar burada bir nükleer santral yapılamamış. O da bizim iktidarımıza, Cumhurbaşkanımıza nasip oldu. Burası 10 kilometrekarelik bir alan ve 100 megawatt gücüne sahip, 4 reaktörden oluşan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşaatı burada devam ediyor” diye konuştu. Akkuyu NGS inşaatını yapan yetkililerle bir toplantı yaparak sürecin nasıl ilerlediğini değerlendirdikleri bilgisini veren Varank, “Bu santralin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ilgilendiren önemli noktaları var. Bunların başında ‘yerlileşme’ konusu geliyor. Biz burada sadece bir santral inşa edilmesini elbette arzu etmiyoruz. Burada inşa edilen santralle birlikte acaba Türk sanayisi neler kazanabilir, yerli tedarikçiler nasıl geliştirilebilir, burada yerli katma değeri nasıl artırabiliriz, onunla ilgili sıkı bir çalışma yapıyoruz. Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in olağanüstü bir hassasiyeti var. Bugün de arkadaşlarla bunu değerlendirdik. Acaba buradaki bu kabiliyetleri kazanacak yerli tedarikçileri Rosatom başka projelerinde değerlendirebilir mi, burada kabiliyet kazanan firmalarımız hem buraya tedarikçi olup hem dünyaya mal satabilir mi, buradaki iş gücünün eğitimiyle nasıl kendi iş gücümüzü nükleer konusunda ileri noktalara getirebiliriz; bütün bunların değerlendirmelerini yaptık” ifadelerini kullandık.
“BURADA KAZANDIĞINIZ KABİLİYETLER SİZİN SANAYİNİZE ÇAĞ ATLATABİLİR”
Nükleer enerjinin çok önemli ve hassas olduğunun altını çizen Varank, “Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefini gözetiyorsanız mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacınız var. Bundan daha da önemlisi; nükleer teknolojilerin sanayinin alt alanlarında gerçekleştirdiği etkileşim çok değerli. Burada kazandığınız kabiliyetler sizin sanayinize çağ atlatabilir. Eğer çığır açıcı teknolojilerde gelişmek istiyorsanız mutlaka nükleer teknolojilerde kabiliyet kazanmanız gerekiyor. Biz de bugün Akkuyu’da hem arkadaşlarımızla bunları değerlendirdik hem de gerçekten çok etkileyici, devasa bu inşaatı ziyaret ettik. İnşallah 2023 yılının sonunda ilk reaktör devreye alınacak ve burada elektrik üretilmeye başlanacak. Biliyorsunuz Türkiye’nin önümüzdeki dönemlere dönük yeni nükleer santral projeleri var. Bunları değerlendiriyor. Tabi ki buralarda kendi kabiliyetlerimizi, kendi teknolojilerimizi devreye alabilmemiz için bu ilk nükleer santral projesi bize önemli kazanımlar sağlıyor. Bunları da değerlendirerek Türkiye’yi nükleer teknolojilerde de üreten bir ülke haline getirebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Bakan Varank, açıklamalarının ardından beraberindekilerle birlikte Akkuyu NGS inşaat sahasını gezerek, incelemelerde bulundu.
“CEYHAN, MERSİN, HATAY YATIRIM YAPILACAK BÖLGELER OLACAK”
Bakan Varank, ziyaretleri kapsamında Adana Valisi Süleyman Elban ile birlikte Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, EMBA Elektrik Üretim A.Ş. Adana Özel Endüstri Bölgesi ve Ceyhan Organize Sanayi Bölgesinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Varank, Adana ziyaretinin ayrıntılarını Mersin’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaat alanında açıkladı. Adana’da önemli ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getiren Varank, “Ceyhan bölgesi, Türkiye’nin enerji ve petrokimya açısından önemli bir bölgesi. Orada daha önce ilan ettiğimiz Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesinde bir ziyaret gerçekleştirdik, alanda incelemelerde bulunduk. Bir firmamız orada Türkiye’nin ilk polipropilen tesisinin inşaatına başlayacak. Pandemiden dolayı biraz gecikme var. Firmamızla da orada bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah Türkiye’nin ilk polipropilen tesisinin temelini bu sene içerisinde atmak istiyoruz. Firmamıza biraz baskı da yaptık. Tabi pandemi koşullarından uluslararası ilişkilerini sürdürmek biraz zor olabiliyor” diye konuştu.
“BU DÖNEMDE DEVASA YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK”
Ceyhan Endüstri Bölgesinin etrafında özellikle plastik sanayisine dönük yeni organize sanayi bölgeleri ilan ettiklerini anımsatan Varank, önümüzdeki dönemde de ilan edecekleri alanlar olduğunu söyledi. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını kaydeden Varank, “Türkiye’nin yine en büyük elektrik santrallerinden birisi yine EMBA tarafından orada inşa ediliyor. Burası, Çin Hükümetinin Türkiye’deki ilk doğrudan yatırımı. Bin 320 megawattlık bir santral inşaatı var. Onun da denetlemelerini yaptık. İnşallah o da bu sene sonuna kadar artık üretime geçmek istiyor” ifadelerini kullandı. Ceyhan, Mersin ve Hatay’da geleceğe dönük yatırım planlarına işaret eden Varank, “Ceyhan, Mersin ve Hatay, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde özellikle cari açık verdiği alanlarda Türkiye’ye önemli kazanımları getirecek yatırımların yapılacağı bölgeler olacak. Biliyorsunuz petrokimya alanında Türkiye 15 milyar dolara yakın cari açık veriyor. Sadece polipropilende Türkiye’nin verdiği cari açık 1,5-2 milyar doları buluyor. Biz bu dönemde özellikle bu devasa yatırımların önünü açtık. Şimdi artık temellerin atılma zamanları geliyor. Biz de projeleri çok sıkı bir şekilde takip ediyoruz” dedi. (İha)