Aşı acilen tedarik edilmeli!


Mersin Tabip Odası, Covid-19 salgını sürecinde Mersin’de hayatını kaybeden 8 doktorun fotoğraflarını odanın duvarına astı. Covid 19’dan dolayı hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Aşı tüm canlılar için hayat kurtaran ortak bir değerdir. Aşılamalarla her yıl yaklaşık üç milyon insan yaşama tutunmaktadır. COVID-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır. Tüm dünyada kullanılan diğer aşılarla ilgili olarak da acilen gerekli görüşmelerin ve tedarikin yapılmasının zorunlu olduğunu bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

 

Tarih : 26 Ocak 2021 Salı 15:33

Necdet TAŞ

Mersin Tabip Odası yönetimi, salgın sürecinde hayatını kaybeden doktorların aileleriyle bir araya geldi.  Daha önce 3 doktorun fotoğrafı anı duvarına asılmıştı. O duvara 5 fotoğraf daha eklendi.  Burada konuşan Mersin Tabip Odası Mehmet Antmen, “Aşı tüm canlılar için hayat kurtaran ortak bir değerdir. Aşılamalarla her yıl yaklaşık üç milyon insan yaşama tutunmaktadır. COVID-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır. Mevcut durumda dünyada uygulanmaya başlanan dört aşının hastalığı önleme konusundaki etkililikleri farklı olmakla birlikte ağır hastalık ve ölümleri önleme konusunda etkililiklerinin yüzde 100'e yakın olduğu, farklı yaş ve risk gruplarında etkililik ve yan etki açısından değişiklikler gözlendiği, bugüne kadarki veriler ışığında hiçbirinin ciddi yan etki oluşturmadığı gözlenmektedir. Pandemi ile mücadelenin en önemli aracı olan aşıların ülkemizde uygulanma süreci, en küçük bir hatayı kaldırmayacak önemdedir. Zamanın dar olması ya da aciliyet gibi gerekçelerle olağan incelemeler göz ardı edilemez ve her koşulda yapılmalıdır. Alınacak riski olabildiğince bilmek, öngörmek ve en aza indirmeye çalışmak önemlidir. Acil Kullanım Onayı verdiği belirtilen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndaki bilim heyeti ve yetkinlikleri kamuoyundaki kaygıların giderilmesi açısından hızla açıklanmalıdır. Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de uygulamayı planladığı aşılar için etkililik, güvenlilik, kalite değerlendirmesinde kullanılan tüm verileri bağımsız araştırmacılara da açması; karar verme mekanizmalarına bağımsız araştırmacı ve kurumları da katması güven sağlamada etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

“AŞI ACİLEN TEDARİK EDİLMELİ”

Türk Tabipleri Birliği olarak koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli aracı aşılamanın, COVID-19'a bağlı ağır hastalıkları, yurttaş ve sağlık çalışanlarının ölümlerini azaltacağını düşündüklerini kaydeden Dr. Antmen, “Aşılamaya en olumlu refleksi, salgınla mücadelede 360 çalışma arkadaşını kaybetmiş olan sağlık emekçileri vermektedir. Aşıları incelememizde temel kaynak, menşei, üretildiği ülke ve kullanılan teknik değil; Faz 3 verilerinin sonuç raporları ve yayımlanmış bilimsel değerlendirmelerdir. Topluma aşıyı tanıtacak ve kabullendirecek, toplumun güvenini yegâne kazanmış olan sağlık çalışanları olarak, aşılar ve aşılama kampanyasıyla ilgili belirsizliklerin gelinen bu son aşamada giderilmesini istemek de toplumu koruma adına sorumluluğumuz ve hakkımızdır. Aşı sonrası istenmeyen etkilerin izlemi konusunda sağlıkçılar ve toplum da sürecin parçası olmalıdır. Her zaman olduğu gibi şeffaflıktan uzak bir yaklaşımla ve sürece dair hiçbir veri paylaşılmadan 13 Ocak 2021 günü haberlere yansıyan AKO ile uygulaması başlatılan mevcut aşı konusunda, sürecin kötü yönetilmesi dışında güvenilirlik anlamında tereddüde yer olmadığını, etkinliğin ise farklı düzeylerde bildirilmekle birlikte Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği etkinlik sınırında olduğunu yapılan bilimsel açıklamalarda görüyoruz. Güvenli bir toplum bağışıklığı sağlamak ve aşı tereddüdünü ortadan kaldırmak için TTB Aşı Tutum Belgesi'nde de belirtilen tüm aşamaların açıklıkla paylaşılması ve yeterli yaygın aşılama için gerekli adımların atılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Tüm dünyada kullanılan diğer aşılarla ilgili olarak da acilen gerekli görüşmelerin ve tedarikin yapılmasının zorunlu olduğunu bir kez daha vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

MERSİN’DE 8’İ HEKİM OLMAK ÜZERE 16 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

TTB olarak daima bilimin, toplumcu koruyucu sağlık hizmetinin savunuculuğuna devam edeceklerini ve aşıyla ilgili gelişmeleri yakından takip edip yurttaşları ve tüm sağlık çalışanlarını bilgilendireceklerinin altını çizen Antmen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu vesile ile aşıların uygulanmasında belirlenen risk gruplarının dışında hakkaniyete aykırı uygulama görüntülerinin ortaya çıkması da üzüntü vericidir. İspanya'da sırası gelmeden aşı yapılan Genel Kurmay Başkanı'nın istifa etmek zorunda kaldığını ve aynı duyarlılığın ülkemizde de yaratılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu salgın sağlık çalışanları açısından ilimizde ne yazık ki ciddi kayıplara neden olmuştur. Bugüne değin sekizi hekim 16 sağlık çalışanımız COVİD-19 nedeniyle vefat etmişlerdir. 23 Nisan 2020'de Dr. Erdinç Şahin, 26 Ağustos 2020'de Dr. Turgut Erkutlu, 14 Aralık 2020'de Dr. Nezih Aydoğan aramızdan ayrılmışlar ve onların fotoğrafları odamıza asılmıştır. Bugün de son açıklamadan bu yana aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı anmak için bir aradayız. 20 Aralık 2020'de Dr. Nuri Ocak, 1 Ocak 2021'de Dr. Kemal Aslan, 3 Ocak 2021'de Dr. Doğan Yıldırım, 4 Ocak 2021'de Dr. Soyer Şimşek ve 17 Ocak 2021'de Dr. M.Yaşar Karabacak'ı anmak, fotoğraflarını odamıza asmak, bugüne değin sürdürdükleri mücadelelerin devam ettirmek için aileleri ile birlikteyiz. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın anılarını ve mücadelelerini yaşatmak için bundan sonra da gerekli girişimleri yapacağız ve isimlerinin sonsuza dek yaşatılmasını sağlayacağız.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA