Aşıların kaybolması kuşku yarattı


Toros Devlet Hastanesi’nde 24 doz aşının kaybolmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Toros Devlet Hastanesi’nde aşı kayıpları da bugüne değin pandemiyi yönetemeyen Sağlık Bakanlığı’nın aşıyı da adaletli ve güvenilir biçimde uygulayamadığının da bir örneği olmuştur. Aşı uygulamaları sırasında öncelikli grupta yer almayan ve yaş olarak da henüz sırası gelmeyen siyasilerin herkesten önce aşılarını yaptırma örneklerinin bol yaşandığı ülkemizde bu aşı kayıpları her kesimde ciddi bir kuşku uyandırmaktadır” dedi.

 

Tarih : 4 Şubat 2021 Perşembe 13:50

Necdet TAŞ

Mersin Tabip Odası koronavirüs salgını sürecindeki yeni aşamayı değerlendirdi ve uyarılarda bulundu. Oda başkanı Dr. Mehmet Antmen, mutasyona uğrayan virüsün yayılma hızının durdurulmasının yolunun covid-19 hızının durdurulmasından geçtiğine dikkat çekerek, koronavirüsün mutasyona uğradığını ve salgının yeni bir aşamaya geldiğini belirtti. Antmen, vatandaşları paniğe kapılmadan önlem almaya, hükümeti halihazırda uygulanan  önlemleri daha sıkı uygulamaya ve aşı sorununu çözmeye çağırdı.

“AŞILAMA HENÜZ YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL”

Antmen, “Halk sağlığı önlemlerine uyumun her zamankinden daha fazla önemli olduğu vurgulanmalıdır: Doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, el hijyeni kurallarına uyum, kapalı alanda 15 dakikadan fazla çok kişiyle bulunmama, mümkün olduğunca evde kalma, gereksiz seyahatleri erteleme, kapalı ortamların iyi havalandırılması, önerilen izolasyon ve karantina sürelerine mutlak uyumun sağlanması, aşı çalışmaları, klinik hasta izlemine ve tedaviye katkıda bulunabilecek yaklaşımların yanı sıra sürdürülebilir ve etkili bir vaka takibi planı ile ülke şartlarına uygun doğru, etkin ve hızlı veri üretilmesi ve paylaşılması en önemli önlemlerdir. Ülkeye girişte test uygulaması ve özellikle riskli ülkelerden girişleri takiben ek olarak 10 günlük karantina ve test tekrarı ile negatiflik aranması, şehirlerarası ulaşımın özellikle varyant saptanan iller için zorunlu nedenler dışında kısıtlanması ve sıkı takibi, COVID-19’un toplumdaki yayılma hızı, bulaşma dinamikleri ve hastalık şiddetindeki olası değişikliklerin şehir bazında yakın izlem ile erken fark edebilmesini sağlayacak sistemlerin kurulması da diğer önemli önlemler arasındadır” ifadelerini kullandı.

“AŞILARIN KAYBOLMASI KUŞKU YARATTI”

Toplumda aşılanmışlık ve bağışıklık oranlarının henüz yeterli düzeylerde olmamasından dolayı uygulanmakta olan sıkı kısıtlama tedbirlerinin gevşetilmesi konusunda son derece temkinli olunması gerektiğini kaydeden Dr. Antmen, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Tedbirlerin Haziran 2020’deki gibi birdenbire kaldırılması yerine kademeli ve yerel dinamikleri gözeten bir gevşeme politikasının hayata geçirilmesi mutasyonların ve doğal olarak enfeksiyonun yayılımını engelleyecek, hastalık oluşumu ve kayıpları yaşamamızın önüne geçecektir. Aşının bu denli önemli bir korunma aracı olduğu ve pandeminin geriletilmesindeki önemi ortada iken, ülkemizde hâlâ iki milyon civarında aşının yapılmış olması ve ihtiyacımız olan 130 milyon doz aşının sadece 13 milyonunun ülkemize getirilmiş olması tam bir başarısızlık örneğidir. 11 Aralıkta ülkemizde olacağı söylenen aşılar zamanında gelmiş olsaydı M. Yaşar Karabacak gibi pek çok meslektaşımız şu an bizlerle olacaktı. Bunun yanı sıra son bir haftadır basında yer alan Toros Devlet Hastanesi’nde aşı kayıpları da bugüne değin pandemiyi yönetemeyen Sağlık Bakanlığı’nın aşıyı da adaletli ve güvenilir biçimde uygulayamadığının da bir örneği olmuştur. Aşı uygulamaları sırasında öncelikli grupta yer almayan ve yaş olarak da henüz sırası gelmeyen siyasilerin herkesten önce aşılarını yaptırma örneklerinin bol yaşandığı ülkemizde bu aşı kayıpları her kesimde ciddi bir kuşku uyandırmaktadır. Bu konunun açığa çıkarılması için Sağlık Müdürlüğünü göreve davet ediyor, bu işin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA