liman, meclisi gerdi


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısının ikinci birleşiminde, Mersin Limanı kapasite ve işlevselliğinin arttırılması ile ilgili mecliste iş ve işlemlere ilişkin temenni kararı alınması ile ilgili konunun görüşülmesi sırasında büyük gerginlik çıktı. Başkan Vahap Seçer, birleşime ara verildi. Aranın ardından AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri meclisi terk etti.

 

Tarih : 15 Mart 2021 Pazartesi 18:09

Necdet TAŞ


Liman genişleme tartışmaları Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ni gerdi ve birleşime ara verildi. Aranın ardından AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri meclisi terk etti.  Konuyla ilgili söz AK Partili Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, MIP’nin büyüme girişiminin sözleşme kapsamında yasal olduğunu ifade ederek, "MIP'nin sözleşmeye göre limanı genişletme hakkı vardır" dedi. Başkan Gültak'ın konuşmasını kesen CHP'li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, konuşmak istedi. Araya Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yıldız'ı uyararak Gültak’ın konuşmasına izin vermesini isted. Ancak CHP'li Yıldız, Gültak’ın sözünü kesmekte ısrar etti. Daha sonra tartışmaya HDP'li Bedriye Kuş da katılınca büyük gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Seçer, meclis üyelerine tepki göstererek meclisi kendsinin yönettiğini ve zor durumda bırakıldığını ifade ederek oturuma 5 dakika ara verdi. Ancak aranın ardından AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri meclisi terk etti. 


ÖZGÜR: "MIP, MALİYETİ UCUZA GETİRMEK İSTİYOR"


Aranın ardından konuşan CHP'li Meclis Üyesi Zekeriya Özgür, "Liman genişletme projesi kente kalıcı zararlar verecek. Kentin önünü kesecek bir karardır. MIP kendisine sözleşmede tanınan genişleme hakkını kullanmak istiyor. Bunu da en ucuza mal edecek şekilde yapmak istiyor. Çünkü bir müddet sonra bırakıp gidecek. Limanı genişletme projesi limanın dışına doğrudur ve halen de plana öyle işlenmiştir. Ancak MIP'nin yapmak istediği kente kalıcı bir zarar vermektir. Kentin önünü kapatacak ve hayat felç olacaktır. Elbette liman genişleyecektir ancak böyle bu yöntemle değil. Maliyeti az diye böyle bir çözüme gidilmemeli" ifadelerini kullandı. CHP'li Meclis üyesi li Dinsever ile HDP'li Ali Tanrıverdi de limanın genişlemesine değil, yer ve yönteme karşı olduklarını söyledi. CHP'li Abdurrahman Yıldız ise, "Bu gerginliğe sebep olan insanlardan biri olduğum için özür dilerim. Kasatura ile kazılarak oldurulmus bir babanin evladi olarak limana karsi degilim. Limanın bu şekilde yabancı sermayeye peşkeş çekilmesine karşıyım. fakat yerinin tum parti ve STK larla anlasilarak Mersin'e zarar vermeden yapılmış olsaydı cevre ve kent anlamında zarar verilmeseydi buna karşı çıkmazdık. Bu kentin limanın genişletilmesine değil konteyner limanına ihtiyacı var" dedi. 


"MERSİN HALKINA SAYGISIZLIK"


Salonda kalan AK Partili Meclis Üyesi Mevlüt Ok, salonda toplantı yeter çoğunluğunun bulunmadığını savunarak, sona erdirilmesini ve teklifin bir sonraki toplantıda ele alınmasını isteyerek, "Meclis gerildi. Mersin halkından özür diliyoruz. Bu konuda Sayın Başkan sizden tarafsızlık bekliyoruz" dedi. Ancak Başkan Seçer toplantı için karar yeter sayımı yaparak, çoğunluğa sahip olduklarını söyleyerek, toplantıya devam kararı aldı. Bunun üzerne Mevlüt Ok çoğunluğun olmadığı toplantının devam ettirilmesi kararına tepk gösterdi. Konuyla ilgili konuşan Başkan Seçer, “Bu kararı nereden aldılar kimden talimat aldılar, kim akıl etti bilmiyorum ama meclisi terk etmeleri doğru değil, bu meclise hakarettir. Ama işinize gelmediği için bu toplantıyı terk etmeniz Mersin halkına saygısızlıktır. Ne oldu ki meclisi terk ettiniz? Bir konu tartışılıyor gayet de medeni bir şekilde sürerken gerginlik çıktı. Ben de gerginlik fazla uzamasın diye ara verdim" dedi. 


"KİMSE LAL OLUP, KADERİMİZE RAZI OLMAMIZI BEKLEMESİN"


Mersin'in limanın genişletilmesine değil, ana konteyner limanına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Elbette Mersin canlansın gelişsin, biz yatırıma ve yatırımcıya karşı değiliz. Biz istihdama karşı değiliz. Aksine istihdamın arttırılmasından yanayız. Ama yatırım yapalım derken de ortalığı berbat etmeyelim. Ne yaptığımızı bilerek onay verelim. Biz sadece tavsiye kararı almak istedik. Şuan zaten çalışmalar yapılıyor. Ancak kimse bizden sessiz kalıp kaderimize razı olmamızı beklemesin. Dilimiz lal olsun hiçbir şey konuşmayalım istiyorlar. Ya böyle bir siyaset, böyle bir siyasetçi ve böyle bir demokrasi olabilir mi? Herkes bildiğini söyleyecek. Limanın genişleyen bölümünün yanına kruvaziyer limanı projesi var. Dünyanın hiçbir yerinde yük limanı ile krıvaziyer limanı yan yana değildir. Genişleme alanı denizde, yani Atatürk Parkı'na zararı yok ancak kruvaziyer limanı yapılırsa o zaman Atatürk Parkı tehlikeye girer. Tahsisi bile pamuk ipliğine bağlı. Oraya bir çivi bile çakma yetkimiz yok. Cehenneme giden yol iyi niyet yollarından geçer. Yatırım yapsınlar karşı değiliz. 2 milyon TEU'dan 2.6'ya çıkacak. İyi de 2009 yılından Mersin'e yapılsın diye uğraşılan bir ana konteyner liman projesi var. Bu konteyner limanı yapılırsa 15 milyon TEU'ya çıkacak kapasite. Neden bu yatırımı görmezden geliyorsunuz? Sadece bir işletmeyi ve işletmeciyi savunuyorsunuz? Bu yöntemle bu yatırıma karşıyız. Yerel otorite olarak biz böyle genişlemeye karşıyızYatırımcıya karşı değiliz ancak kanun var nizam var ve buna göre yapılmalı” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA