Necdet TAŞ
Mersin'in Anamur ilçesinde ürün zenginliğine salep de eklendi. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti salebin Anamur'da ilk hasadına başladı. Salep üretimi yapan üretici Safiye Derya, kar oranı yüksek olan bu üretimin yaygınlaşmasıyla ilçede yeni bir gelir kapısının açılacağını söyledi. İl kez üretilen Salep hasadı için üretim alanına giden Anamur Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Başkan Yardımcısı Türkan Kasapoğlu da, kadın üretici Safiye Derya'yı tebrik etti.
KİLOSU 1000 TL'DEN SATILIYOR
Anamur Kaymakamı Aydın Memük, Kadının Gücü'nü yaşamın her alanında görmekten mutlu olduğunu belirterek; "Kadınlar bir şekilde ürettikleri gıda ürünlerinden etkileyici bir başarı hikâyesine dönüştürüyorlar. Safiye Derya kardeşimiz de Anamur'da yetişen ürünlere bir yenisini eklemiş. Kendisini tebrik ediyorum. Salep, muzun başkenti Anamur'da alternatif bir ürün olarak değerlendiriliyor. Salebin hasat mevsimindeyiz. İlçede muza alternatif ürünler peşindeyiz. Muz ve çilek bildiğimiz üzere Anamur'da çok yaygın. Ayrıca salep olsun, avokado olsun bu tür ürünlerin geliştirilmesi, arttırılması ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkıda bulunacaktır. Salep çok değerli bir ürün ve halkımızın yaygın kullanımına uygun olan bir ürün. Kilosu yaklaşık bin TL'den satılıyor" dedi.
BAŞKAN KILINÇ: "SALEP ÜRETİMİNDE PAYIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ"
Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ise, salep üreticisi Safiye Derya'yı ve kendisine destek veren ailesini cesaretlerinden dolayı kutlayarak, "Anamur'un bereketli topraklarında farklı ürünler yetiştirilmesi önemli. Anamuz muzun başkenti diyoruz. Bunun yanında çilekte de üretimde üst sıralardayız. Yine avokado da ciddi payımız var. İnşallah avokadoyu da dördüncü katma değerli ürünümüz yaparız. Safiye Derya kardeşimiz de büyük bir cesaretle salep üretimine başlamış. Ürünü bereketli, kazancı bol olsun. Bizler her zaman kadın girişimcilerimizi destekledik, bunan sonrada desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
DERYA: "METREKARE AZ, GELİR ÇOK"
Üretici Safiye Derya ise, 3 yıl önce başladığı salep üretimini şimdi yaygınlaştırmayı hedeflediğini ifade ederek, "Yörük çocuğuyum. Kuzenlerimin küçükken dağlardan topladığı salebi davarın sütüyle pişirerek içiyorlardı. Oradan salepe aşinayım. 30 kilo ürün ekimi ile başladım ve 1 yılda 87nkiloya ulaştım. Salep üretimine ben 3 yıl önce 2019 yılında başladım. ilk etapta birçok ziraat mühendisi arkadaşlarla görüştük. Görüşmelerimde pek olumlu sonuç almadım. Salebin Anamur'da yetişmeyeceğini söylediler. Deneme ürünü olarak 30 kilo ile başladım. 1 yılın sonunda 87 kilo civarında ürün elde ettik. Anamur'da gerekli şartları oluşturduğumuz zaman salebin hem glikol oranı hem de kıvam arttırıcı özelliği ile diğer bölgelerden daha iyi bir ürün elde ettik. Yaptığım çalışmaları diğer çiftçi arkadaşlarla da paylaştım. Onlar da bana destek vererek, her köyümüzde 5-10 kilo faturalı olarak ekimlerimizi yaptık. Her köyde de aynı sonucu gördük. Şimdi de ilçe genelinde üretimi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. İlçede çiftçilerin elinde küçük dönümlü araziler olduğuna dikkat çeken Derya, "Salep üretimiyle küçük arazilerden de büyük verimler ve gelirler elde edilebilir. Benim hedefim az tarladan az metrekaren getirisi yüksek ürünü aramaktı. o da salep oldu. Salep de bizim gösterdiğimiz çabalar karşılığını gösterdi. Beklediğimizin üzerinde bir verim aldık. Üreticilerden İbrahim Sefa Kerbali de Safiye Derya'nın desteği ve teşviğiyle salep üretimini geliştirmeyi hedefliyoruz. Ancak üretim maliyeti de yüksek" dedi.
Anamur'da ilk etapta 500 dönüm salep üretiminin yapılması için çalışmalar sürüyor. Yapılan araştırmalara göre bir dönümde 600 kilo salep üretimi yapılırken ortalama 6 kilo yaş salepten bir kilo kurutulmuş salep elde ediliyor. Dönüm başına 100 bin TL gelir elde ediliyor.