Serbest Bölgede istihdam azaldı


Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2020’nin Şubat ayı sonuna göre yüzde 5’lik daralmayla 10 bin 216 kişiye geriledi. Serbest Bölgede faaliyet gösteren firma sayısı ise geçen yıl ile aynı kalarak 413 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 2021’in Ocak-Şubat döneminde Mersin’de ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 16’lık artışla 646 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 1’lik sınırlı azalışla 505 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Tarih : 4 Mayıs 2021 Salı 12:59

Necdet TAŞ


MTSO 2021-Şubat Aylık Göstergeleri Yayınlandı. Verilere göre 2021’in Ocak-Şubat döneminde Mersin'de ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 16’lık artışla 646 milyon dolara yükseldi. Söz konusu gelişmede Şubat ayında Afrika ülkeleri içerisinde yer alan Mısır’a yüksek tutarda yapılan “rafine edilmiş petrol ürünleri” ihracatı katkı sağladı. İthalat ise yüzde 1’lik sınırlı azalışla 505 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu gelişmede tarım sektöründe yıllık bazda azalışın yanı sıra; imalat sektörü artışındaki hız kaybı etkili oldu.


İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI ARTTI


2021’in ilk iki ayında Mersin'de ihracat hacmi artışına karşın ithalatın sınırlı da olsa azalış kaydetmesiyle; dış ticaret fazlası yıllık bazda yüzde 215’lik genişlemeyle 141 milyon dolara yükseldi. 2021’in ilk iki ayında tarım sektöründe ihracat ve ithalat hacmi azalırken; imalat sanayinde ihracat rafine edilmiş petrol ürünleri kaynaklı artışla yıllık yüzde 41 genişlerken; ithalat artışının hız kesmesinde “rafine edilmiş petrol ürünleri” ile “gıda sanayi ürünleri” ithalatındaki azalış etkili oldu.  Mersin ihracat hacminde yüzde 35’lik eşit paya sahip olan Asya ülkeleri ihracatı yüzde 16’lık azalışla 226 milyon dolara gerilerken; Avrupa ülkeleri ise yüzde 9’luk artışla 225 milyon dolar seviyesine yükseldi. Afrika ülkeleri ihracatı ise yüzde 162’lik güçlü artışla 170 milyon dolara yükseldi.  Başlıca tedarikçi ülke grubumuz olan Asya ülkeleri ithalatı 2020’nin ilk iki ayına göre yüzde 43’lük artışla 186 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Asya ülkeleri haricindeki tüm ülke grupları ithalat hacmi azaldı.  Yılın ilk iki ayında 162 ülkeye ihracat, 107 ülkeden ithalat gerçekleştirilen Mersin'de, ihracat yapılan ülke sayısı önceki yıla göre 13 adet artarken; ithalat yapılan ülke sayısı ise 2 adet azaldı. İhracatta ülke yoğunlaşmasında Mısır, Irak ve Rusya Federasyonu; ithalatta ise Rusya Federasyonu, A.B.D. ve Çin ilk sırada yer aldı. 


SERBEST BÖLGEDE İSTİHDAM YÜZDE 5 AZALDI


Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2020’nin Şubat ayı sonuna göre yüzde 5’lik daralmayla 10 bin 216 kişiye geriledi. Serbest Bölgede faaliyet gösteren firma sayısı ise geçen yıl ile aynı kalarak 413 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “işyeri kiralama" ve “depo işletmeciliği” faaliyet konularındaki daralmanın etkisiyle yüzde 2’lik azalışla 639’a geriledi.  Bölgedeki yatırım harcamaları yurtdışından Bölgeye yapılan demirbaş yatırımları kaynaklı yıllık bazda yaklaşık iki kat artışla 7,5 milyon dolara yükseldi. 2021’in Ocak-Şubat döneminde Bölgenin ticaret hacmi yüzde 21’lik artışla yaklaşık 567 milyon dolara yükseldi. Söz konusu gelişmede özellikle Şubat ayında “işlenmiş petrol ürünleri” ihracatındaki hızlı artış belirleyici olurken; “gıda sanayi ürünleri” ithalat ve ihracatı yıllık bazda en fazla artış kaydeden bir diğer sektör oldu. Yılın ilk iki ayında geniş ekonomik grupların sınırlamasına göre toplam ticaret hacmindeki gelişmelerde ara malları ihracatı etkili oldu. Ülke gruplarına göre ise Afrika ülkeleri ticaret hacmi artışına önemli katkı sağladı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA