Edinilen bilgiye göre, Sahil Güvenlik, Emniyet, Narkotik-Havacılık İHA-Özel Harekat birimlerince, Suriye açıklarında, uluslararası sularda Türkiye'ye uyuşturucu getirilen bir balıkçı teknesine operasyon düzenlendi. 135 personel ve narkotik köpeği Anka’nın katıldığı ‘Onur Operasyonu’, dün sabah saat 09.00'da uluslararası sularda gerçekleşti.
1,5 TON UYUŞTURUCUYU DENIZE ATMIŞLAR
Türk güvenlik birimleri, Suriye’den denize açılan Çat adlı balıkçı teknesini 18 saat süreyle takibe aldı. Türk güvenlik birimleri daha sonra balıkçı teknesine operasyon düzenledi. Güvenlik birimlerini fark edince kaçmaya çalışan uyuşturucu kaçakçılarının, bu sırada teknede balyalar halinde bulunan 1,5 ton uyuşturucuyu denize attıkları öğrenildi. Güvenlik birimleri, tekneyi ve içindeki Suriye uyruklu 4 kişiyi yakalayarak gözaltına alırken, denize atılan uyuşturucu da Sahil Güvenlik ekiplerince çıkarıldı.
UYUŞTURUCU MERSİN’E GETIRILDI
Ele geçirilen 1,5 ton uyuşturucu TCSG Yaşam adlı Sahil Güvenlik botuyla Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığına getirilerek sergilendi. Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, burada yaptığı açıklamada, dünya gençliğini ve Türk gençliğini tehdit eden uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının aralıksız devam edeceğini söyledi. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek de operasyona katılan tüm ekiplerle birlikte Akdeniz’de kendilerine emanet edilen sahada görev yaptıklarını belirterek, “Özellikle uzun süren bu takip sonucunda, bizlerden keskin gözünü esirgemeyen İHA dairesinin değerli pilotları, gerek dağda gerek şehirde kendisini kanıtlamış Özel Harekatın denizde de kendini kanıtlayan değerli ekibiyle çok güzel bir operasyon icra ettik. Geçmişte de bu denizlerde hüküm süren Türk denizciliği şu anda da hüküm sürmekte ve tarih bizi çağırıyor. Biz, bundan sonra da bu denizlerde 7/24 görev yapmaya devam edeceğiz” dedi.
OPERASYONUN DETAYLARINI BAKAN YARDIMCISI AÇIKLADI
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, dün uluslararası sularda icra edilen ve 1 buçuk ton esrarın ele geçirildiği Onur Operasyonu’nun detaylarını paylaştı. Ersoy, “Operasyonu icra etmek maksadıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir İHA ve 12 personel, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan bir Sahil Güvenlik Korveti ve iki Sahil Güvenlik Botu ile toplam 135 personel görevlendirilmiştir” dedi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, bakanlığa bağlı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) uluslararası sularda gerçekleştirilen ve 1 buçuk ton esrarın ele geçirildiği Onur Operasyonu’nun detaylarını paylaştı. Uyuşturucunun bir çok çeşidi ile mücadele ettiklerini söyleyen Ersoy, “İnsanlık tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar uyuşturucu çeşidi ve türüyle karşı karşıyayız. Bütün insanlık çok karmaşık bir uyuşturucu sorunuyla mücadele etmek zorunda. Günümüzde artık uyuşturucudan etkilenmeyen hiçbir coğrafya parçası bulunmuyor. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünyanın bütün insanlarını, bütün çocuklarını kendi vatandaşı ve çocukları görerek çok hassas bir şekilde bu mücadeleyi sürdürüyor. Coğrafi konumumuz ve nüfus yapımız itibariyle elbette ki uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkeler arasındayız. Bu ağır yükümüzün ve sorumluluğumuzun farkında olarak uluslararası alanda yapabileceğimiz her türlü işbirliğini ve çalışmayı yaparak büyük bir titizlik ve gayretle uyuşturucuya karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Son yıllarda elde ettiğimiz başarılar, yakaladığımız miktarlara ve yaptığımız operasyon sayılarına da çok net bir şekilde yansıyor. Uluslararası karasularında da dün gerçekleştirdiğimiz Onur Operasyonu aslında bizim yaptığımız ilk operasyon değil. 2017’de Girit açıklarında yapılan operasyonda 1 ton 71 kilogram eroin, 2019 yılında da Libya açıklarında yapılan operasyonda 4 ton 200 kilogram esrar ele geçirilmişti” dedi.
“1 BUÇUK TON ESRAR MADDESINE EL KONULMUŞTUR”
Operasyonda 135 personelin görev aldığını kaydeden Ersoy, 1 buçuk ton esrarın ele geçirildiğini belirterek şunları söyledi: “Onur Operasyonu kapsamında Akdeniz’in uluslararası sularında başarılı bir operasyona imza attık. Dün yapılan operasyonda Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlerimiz tarafından alınan istihbaratlar üzerine yapılan risk analizleri çalışmaları kapsamında Akdeniz’de faaliyete başlanmış, ilgili deniz alanının gözetlenmesi maksadıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait İHA (İnsansız Hava Aracı) planlaması yapılmış, operasyonu icra etmek maksadıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir İHA ve 12 personel, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan bir Sahil Güvenlik Korveti ve iki Sahil Güvenlik Botu ile toplam 135 personel görevlendirilmiştir. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 38 deniz mili, Mersin’e 71 deniz mili ve Samandağ’a 34 deniz mili mesafede uluslararası sularda icra edilen faaliyette bayraksız bir balıkçı teknesi tespit edilmiş, teknenin şüphe arz eden hareketleri İHA ve Sahil Güvenlik gemilerindeki elektro optik sistemler vasıtasıyla anlık olarak izlenmiştir. Sabah 9 sıralarında tekne ile temas sağlanmış, Müdahaleye gündüz başlanması zorunluluğundan dolayı unsurlarımız fark eden şüpheliler teknede bulunan suç unsurlarını denize atmaya başlamışlardır. Kısa süre içerisinde tekneye çıkılmış, dört şüpheli etkisiz hale getirilmiş ve denize atmış oldukları çuvallar iki saat boyunca toplanmıştır. Yapılan tespite göre çuvallar içerisinde yaklaşık 1 buçuk ton esrar maddesine el konulmuştur.” Açıklamaların ardından Operasyon anına ait görüntüler izlendi. Ersoy, operasyonu gerçekleştiren güvenlik güçleri ile video konferans yöntemiyle buluştu ve güvenlik güçlerine başarılarından dolayı tebriklerini iletti. (İha)