’Aç-Kapa’ ile olmaz!


Aç-kapa politikaları ile salgınla mücadele olamayacağının altını çizen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, "Ülkemizin acilen harekete geçerek etkililik düzeyi en az yüzde 70-80 olan aşıları toplumun mümkün olan en geniş kesimine hızla uygulaması gereklidir. Günlük vaka sayılarının 10 binin üzerinde olduğu, günlük ölümlerin 250’ye yakın olduğu, aşılamada yüzde 12’lerde kalındığı bir ortamda bu salgınla baş edebilmek mümkün değildir ve en fazla bir ay içerisinde başka bir pik ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır. Sağlık Bakanlığına ve hükümete bir kez daha sesleniyoruz; algıyı değil, salgını yönetin, ekonomiye ve turizme değil, insana ve sağlığa öncelik verin" dedi.

 

Tarih : 18 Mayıs 2021 Salı 14:14

Necdet TAŞ


17 günlük kapanmadan sonra normalleşme takvimi İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine genelge gönderilerek açıklandı. Normalleşme takvimine ve alınan tedbirlere tepki gösteren Mersin Tabip Odası konuyla basın açıklaması yaptı. Mersin Tabip Odası'nın görüşünü kamuoyuyla paylaşan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, "Türkiye 29 Nisan 2021'de "tam kapanma" olarak adlandırılan 17 günlük bir sürece girmiş ve 16 Mayıs 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile 1 Haziran2021 tarihine kadar kademeli normalleşme adı altında yeni bir program açıklanmıştır. "Tam kapanma" sırasında açıklanan planlama çalışanların sadece yüzde 17'sini kapsamamış, zorunlu olmayan üretime yönelik çarkların dönmesinden bir an bile vazgeçilmemiştir. Hatta salgın fırsata çevrilmiş, bazı sektörlerde çarkların daha hızlı dönmesinin yolu açılmış, emek sömürüsünün derinleştirilmesi ve örgütlülüğüne yönelik saldırılara hız verilmiştir. Kamu çalışanlarının yalnızca bir kısmı evde tutulurken özel sektör çalışmaya devam ettirilmiş, çalışma ortam ve koşullarına ilişkin hiçbir önlem alınmamıştır" ifadelerini kullandı. 


"ÜLKEYİ KARANLIKTA BIRAKTILAR"


Gündelik gelirle yaşayan insanların eve kapatılıp, küçük esnafın işyerleri kapanırken sermaye güçlerinin üretim çarklarına dokunulmadığını iddia eden Dr. Antmen, "Dün açıklanana paket ile bir milyon yüz bin civarında esnafa bir defaya mahsus üç bin TL, 235 bin civarında esnafa da yine bir defaya mahsus beş bin TL ödenmesi kararı alınmıştır. Aylardır siftah yapamayan esnafa layık görülen bir defaya mahsus üç bin TL ciddi hayal kırıklığı yaratmıştır. Covid-19 pandemisinde alınan tüm önlem ve uygulamaların temel amacı bulaş zincirini kırmak olmalıdır. Pandemiden çıkışın anahtarı ise etkili ve güvenli aşıların yaygın ve hızla uygulanmasındadır. Peki kapanma döneminde bu şartlar yerine getirilmiş midir? Kesinlikle Hayır! Ülkemizin acilen harekete geçerek etkililik düzeyi en az yüzde 70-80 olan aşıları toplumun mümkün olan en geniş kesimine hızla uygulaması gereklidir. Ancak aşı programının bu şekilde devam etmesi halinde toplumsal bağışıklık için gerekli aşılı nüfus oranına yakın tarihte ulaşılamayacağı açıktır. Aşılama süreci ile toplumsal bağışıklığa ulaşana kadar, virüsün toplumda yayılımının sınırlanması ve bulaşmanın önlenmesi için etkili stratejiler geliştirilmeli, önlemler doğru ve güvenilir veri ve bilgilere dayanmalıdır. Ancak Türkiye'de Covid-19 ile ilgili veriler iktidarın tekelinde tutulmakta, şeffaf ve epidemiyoloji biliminin ilkelerine uygun veri toplanmadığı gibi sınırlı veriler de paylaşılmamakta, salgını değil algıyı yönetenler ülkeyi karanlıkta bırakmaktadır" dedi. 


"DAHA FAZLA BEDEL ÖDEYECEĞİZ"


Virüsün toplumda yayılımının sınırlanması için acilen yapılması gerekenlerin sıralayan Dr. Mehmet Antmen, "Riskli grupları kapsayacak yaygın tarama ile belirtisiz ama pozitif vakaların saptanması, pozitif vakalar ve temaslıların uygun kamusal olanaklarla toplumdan ayrılması, ekonomik ve sosyal destek verilmesi önceliklidir. Riskli gruplar öncelikli olmak kaydı ile bağışıklama çalışmasına hız verilmesi de en az birincisi kadar önemlidir. Ülkemize özgü veri bulunmamakla birlikte dünyada yapılan çalışmalar ve ülkemizdeki gözlemler ışığında, şu anda virüs en fazla kapalı alanlarda toplanma ve yeterli önlemlerin alınmadığı işyerlerinde bulaşmaktadır. Kapalı ortamda toplanma ağırlıklı olarak evlerde ve sosyal etkinliklerde gerçekleşmektedir. Ayrıca, işyerlerindeki uygun düzenleme yapılmamış dinlenme alanlarında da bulaşmanın sık olduğu gözlenmektedir. Bu ortamlar genellikle küçük ve havalandırması yeterli olmayan alanlar olup çok sayıda yetişkinin bir araya geldiği ortamlardır. Salgın ile mücadelede toplumsal önlemlerde; uluslararası sağlık otoritelerince dile getirilen toplumsal önlemler için önemli olan birkaç hususun altını çizmekte yarar bulunmaktadır. Bunlardan ilki karar süreçlerinin şeffaf ve demokratik olması ve bilgiye dayalı bilimsel yaklaşımlarına göre şekillenmesidir. Yine toplumun bu kararları kabul etmesi için ikna edilmesi de yaşamsaldır. İkinci olarak toplumsal önlemlerin güvenlikçi saiklerle uygulanması sorunludur. Topluma dayatılan, hakları yok sayan, çoğulcu olmayan, ayrımcı uygulamalar önlemden çok demokrasinin rafa kaldırılması ve insan hakkı ihlallerinin artması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Üçüncüsü toplumsal önlemlerin ekonomik ve sosyal destek ile yaşama geçirilme zorunluluğudur. Ekonomik destek bağlamında gelir desteği, gıda-iletişim-elektrik-su-doğalgaz vb. gereksinimlerin sağlanması ve işçi ve köylülerin her türlü borçlarının ertelenmesi kritik önemdedir. Dördüncü olarak toplumsal önlemler bütüncül olmalıdır. Toplumun önemli bir kısmının önlemlerden yararlanmaması bulaşın bu kesimlerde yoğunlaşmasına ve daha fazla bedel ödetilmesine yol açacaktır" şeklinde konuştu. 


"TURİZME DEĞİL, İNSAN SAĞLIĞINA ÖNCELİK VERİN"


Toplu katılım olan ve özellikle kapalı ortamlardaki etkinliklerin ve toplantıların sınırlandırılması ve Toplu yaşam alanlarının kısıtlanması gerektiğini savunan Antmen, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Kapalı ortamların sınırlandırılması, kapalı ortamlardaki kişi sayısı ve geçirilen sürenin kısıtlanması, Toplu ulaşımdaki sınırlamalar, seyahat sınırlamaları, Zorunlu üretim dışında üretimin durdurulması, zorunlu üretime yönelik gereksinimlerin asgariye indirilmesi, Üniversitelerde yüz yüze eğitimin sınırlandırılması, Sokakta kalabalıklaşmanın sınırlandırılması, Hane içinde kalabalıklaşmanın sınırlandırılması, Tüm sınırlamalara rağmen vaka sayıları kontrol altına alınamazsa lise, ortaokul ve ilkokul ve okul öncesi sıralaması ile yüz yüze eğitimin sınırlandırılması... Tersi bir sıralama da kısıtlamaların kaldırılmasında izlenmelidir. Peki, 16 Eylül'deki İçişleri Bakanlığı genelgesinde bu sıra izlenmiş midir? Yine koca bir Hayır! Günlük vaka sayılarının 10 binin üzerinde olduğu, günlük ölümlerin 250'ye yakın olduğu, aşılamada yüzde 12'lerde kalındığı bir ortamda bu salgınla baş edebilmek mümkün değildir ve en fazla bir ay içerisinde başka bir pik ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır. İnsanların çalıştığı, yani işverenlerine ait olan zamanlarında dışarıda olmasına izin verilirken kendilerine ve ailelerine ait olan hafta tatillerinde eve hapsedilmeleri ancak ekonominin öncelendiği, insanın ötelendiği bir düzenin uygulaması olabilir. Sağlık Bakanlığına ve hükümete bir kez daha sesleniyoruz; algıyı değil, salgını yönetin, ekonomiye ve turizme değil, insana ve sağlığa öncelik verin." 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA