Necdet TAŞ
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda otobüs alımı için Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinden destek isteyen Başkan Seçer, "Geçtiğimiz ay 30 adet 12 metre solo otobüsleri hizmete sunuldu. 2. Parti olan 33 yine 12 metre solo otobüsleri 21 Mayıs'ta teslim alacağını söylemiştik ve aldık. 33 yani otobüslerimiz yeni hatlara seferlere başlayacak. 10 körüklü otobüs de 1 haziran itibari ile hizmete girecek. Otobüs fiyatlarında artış sebepli iş artışı yapmıştık ihalede. 14 yeni otobüs eklemiştik. Bunlar daha sonra sipariş edildiği için eylülde teslim edilecek. Bu araçlar önemli. çevre dostu ve ekonomik. Yakıt yönünden sadece 87 otobüsün yılda bize 10 milyon gibi bir yakıt tasarrufu var. Otobüs filomuzu tamamını dönüşümlü değiştireceğiz. Sizlerin de desteği ile 22 milyon euroluk krediyi henüz kullanmadık. Sadece cumhurbaşkanlığı ve hazinede bir imzaya kaldı. Uluslararası imar ve kalkınma bankasının 7 milyon hibeli, bunun faiz giderleri 3 milyon euro 22 milyon alıp 18 milyon ödeyeceğiz. 2 yıl ödemeyeceğiz. 10 yılda bu para geri dönecek. Cumhur ittifakı üyelerinden de rica ediyorum. Ankara’da Büyükşehir Meclisimize yardımcı olununuz. Bu imzalar bir an önce atılsın ve bu kredi gitmeden belediyemiz bu otobüslere sahip olsun. O tutarla biz 100-110 civarında yeni otobüs alacağız. Bu durumu borçlanmada da yaşadık. Uygun koşullarda para kullanabiliyorduk. Biz bu otobüsleri iyi bir zamanlama ile toplamda 24 ayda 152 milyon TL’ye aldık. Yine otobüs alımına çıkacağız. Bu otobüsleri aynı koşullarda alsam 255 milyon TL para ödemem lazım. Yaptığımız işlerde zamanlama çok önemli. yeni hat açılacak ve yeni araçlardan 41’i yeni hatlara verilecek" dedi.
GÜLTAK: "MERSIN’E EN YAKIŞAN PROJE METROBÜS"
Akdeniz Beklediye Başkanı Mustafa Gültak ise, "Biz tabii ki Mersin’de metro yapılması doğru mudur değil midir? bunun tartışılmaya açılmasını istiyoruz. Sivil toplum örgütleri, alt belediyeler, üniversite bunlarla konuşulsa sonuç ne çıkar merak ediyorum. Metro gerekli midir sorusuna cevaplarını merak ediyorum. Bu proje tabii ki şehrin kaderini etkileyecek. Böyle bir proje tüm Mersin tarafından kabul edilmeli. Elimizdeki verilere göre bir önceki büyükşehir meclisinin master projesidir. Meclisten onaylandı. Bu projedeki 2020-2030 projeksiyonu var. Tek yön saat diye bir kavram var ulaşımda. 2030’da 18 bin 574 kişiyi tek yön saatte taşıyacağını söylüyor. Dünya istatistiklerine ve kurallarına baktığımız zaman ulaşımda tek yön saat pik yaptığında 18 bin 32 bin arasındaysa hafif raylı sistem 32 bin 502 bin arasında ise metrobüs veya metro. Biz sizin mersin adına yapacağınız hizmetler için teşekkür ederiz. Özellikle dikkat çekmek istediğim bir konu var. Mersin’de metro projesi bilimsel verilerle örtüşmüyor. Mersin’e en yakışan proje metrobüs, hafif raylı sistem veya tramvay oturuyor. Basında metro projesinin 350-400 milyon dolar gibi biteceğini söylemiştiniz. Her defasında sorulmasına rağmen ihale devam ediyor dediniz ve rakamları vermediniz. Şu an ihale son aşamaya geldi. Dışarıdan duyduğumuz kadarı ile 4 firma girdi, 3’ü teklif verdi. Biz bunların cevabını sizlerden istiyoruz. Artık ihale bitip, sonuçlandığına göre mahremiyette ortada kalmadı. İdare olarak siz karar vereceksiniz. Bu rakamları bugün vermenizin suç olduğunu düşünmüyorum çünkü ihale son aşamada. Eğer duyduğumuz rakamlar doğruysa, 3,3 milyar dolardan bahsediliyor. Sinyalizasyon vs de katarsak 800-900 milyon dolar civarında faiz giderleri ile bir bütçe karşımızda. Bu konuyu mersin kamuoyuna açalım. Benim amacım hizmet kimden gelirse gelsin baş tacı. Bugün metro maliyetleri, ulaştırma bakanlığından aldığım rakamları söylüyorum. Yerin altına indiğinizde 40-50 milyon euroyu bulmaktadır. GMK bulvarının neredeyse hepsi dolgudur. Biraz üstüne gittiğinizde alüvyon topraklarla doludur, biraz daha üstüne gittiğinizde kayalıktır. Böyle zorlukların olduğunu projeden bahsediyoruz. Ama aynı konforu, güzelliği, metrobüs, hafif raylı sistemin maliyeti ise 4-5 milyon euro. Şehirdeki kazılardan kaynaklı oluşacak olan krizleri düşündüğümüzde de yine metrobüs, hafif raylı sistem çok daha kısa zamanda çözülecek projelerdir. Eğer bu dediğimiz rakamlara her şeyiyle bitirebileceğiniz söylüyorsunuz biz destek vereceğiz ama bu rakamların üstüne bir rakama çıkıyorsa da tarihe not düşülmesini istiyorum. Şehrimizin 30-40 yıl ipotek altına alınmasını istemiyorum. Bunun en yakın örneği de Adana. Adana 20 yıldır borç ödüyorlar. Bir 20 yıldır da ödemeye devam edecekler. Ben haklıyım demiyorum. Bu konudaki tüm uzmanlara, STK’lara bu konuyu açalım. Bilimsel çalışmaya açalım. Doğru bir projeyse özür dilemesini de bilirim" dedi.
ÇEVİK: "MERSİN METRO İÇİN ÇOK GEÇ KALDI"
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abbas Çevik de, "Metro ile hafif raylı sistemi veya metrobüsü kıyaslamak yanlış. Bir belediye başkanının metro gereksizdir demesini anlayamadım. Adana- mersin- Antep otoyolu ilk yapıldığına ne gerek var dendi şimdi yetmiyor. Toplu taşımada raylı sisteme dönmemiz lazım. Lastik tekerliklerle bir yere gideceğimiz yok. Adana’daki de metro değil o da hafif raylı sistem. Adana’da güzergah yanlış. Sözleşme yanlış. Kazı 2 dolar dediler. Ama kazı 2 metreyi geçerse fiyat artar dediler. Kazı 22-26 milyona çıktı. Sözleşme düzgün yapıldığı zaman hiçbir zaman böyle sorun çıkmaz. Mersin için çok geç kalındı" ifadelerini kullandı.
SEÇER: "MERSIN’I BORÇ ALTINA SOKAMAM"
Bunun üzerine tekrar söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Sayın Gültak, tekniğe mi karşısınız anlamadım. Teknik terimleri uzmanlar dışında birileri söylediği zaman karmaşa oluyor. Metro raylı sistemler içerisinde bir başına bir model. İçerisinde tramvay da var ve bizim projemizin içerisinde de var. Üniversite hastanesi ve üniversite kısmında var. 15 ile 30 bin arası pik saatte hafif raylı sistem. Buradaki ölçümler 2016 yılında yapılmış. Biz yenisini yapıyoruz. Tarsus’ta da yapıyoruz bunu. Orada da trafik yoğun diye bakıyoruz. Ulaşım master planı yapıyoruz. Tarsus’ta tramvayın da ön çalışmasını da yapıyoruz. Tarsus yoğun büyüyor. Orada ciddi bir proje yaparsam da benim de onur kaynağımdır doğru. Biz bu örneği duygusal yaklaşmadığımı söylemek için verdim. Metro dediğiniz rayı, sinyalizasyonu aynı sadece vagon büyüklükleri değişiyor. Pik saatlerde bir yerden bir yere ulaştıracak kabin koyduğunuz zaman metrodur, daha küçülttüğünüz zaman hafif raylı, daha küçülttüğünüzde tramvay. Yer altı yer üstü metro da var. Burada insanları9n endişe ile baktığı yer altında olması. Geçmişte yapılan proje maliyet bedelini bile bizim dönemimizde ödendi. Yer altından gittiği için daralttık. Serbest bölgeye kadar yer altı yapmışlardı buna gerek yok dedik üste aldık. Mezitli eski belediyesinden sonraki güzergahta da yer altından gidiyordu. Ama dedim ki orada tekrar sayım yapılsın. Orası yeni gelişme alanı olduğu için onu da kırptık. Sizlerin hassasiyetini taşıdığım için bunları yaptık. GMK’da yol büyük gözüküyor ama dedikleriniz olmaz. Daralmış durumda. Rezil edersiniz orayı. Deniz ile yapacağınız ne ise kentin irtibatını kesersiniz. 2016’da yapılan ölçümde Suriyeli misafirlerimiz yok. O misafirlerin çoğu burada kalacak. Mersin nüfusuna dahil olacaklar. Şu anda mersin’in nüfusu 2 milyon 300 bin. Akdeniz’de iğne atsanız yere düşmez. Yenişehir’de de öyle. Emekliler artık buraya taşınıyor, gençler buraya geliyor. Belirtilen paralar içerisinde sinyalizasyon gibi harcamalar yok denmiş ama yanlış. Yalnızca vagon yok. O da çok ucuz. Biz ihaleyi de gizlemedik. Mersin’i borç altına sokamam. Şimdi finansman konusunda araştırma yapıyoruz. Benim kemiğimi kemirecek adamın dişini sökerim. Yapmam, iptal ederim. Zaten pandemi bir taraftan ekonomi bir tarafta. Rahat olun. Ben bilgi aktarırım ama zırt pırt kamuoyu ile paylaşamayız. Metro ihalesi devam ediyor. Endişe etmeyin. 10 sene sonra çocuklarımız bizlere teşekkür edecek. Adana’yı konuşuyoruz yanlış, İstanbul’u konuşalım" şeklinde konuştu.