Türkiye'de AB Bilgi Merkezleri Ağı'nın Desteklenmesi Programı kapsamında Avrupa Yeşil Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle 5-15 Haziran 2021 tarihleri arasında “Sürdürülebilir Tarım için Doğru Uygulamalar” konulu bir dizi etkinlik düzenlenecek. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Akdeniz Mezitli ve Toroslar belediyeleri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Mersin Akdeniz Ziraat Odası ve Ulusal Turunçgil Konseyi işbirliğiyle düzenlenecek etkinliklerin açılışı Kızılbağ Yaylasında düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Açılışa Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nedim İkanç ile Halil Kürek ve TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman'ın yanı sıra çok sayıda çiftçi katıldı.
BIR DIZI EĞITIM VERILECEK
Program kapsamında çiftçilerin doğanın dengesine ve insan sağlığına zararlı etkileri bulunmayan üretim teknikleri konusunda bilgilendirilmesi, toprağın verimliliğinin arttırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. Yapılacak tanıtımlarla kamuoyunun da konuya dikkatinin çekilip bilinçlendirilmesi, Toroslar, Akdeniz ve Mezitli belediye sınırlarında yer alan 10 köyde ise bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmesi, çiftçilere zirai ilaç tulumu ve koruyucu maske dağıtımı planlanıyor. Doğru kimyasal mücadele uygulama teknikleri, kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemleri (Biyolojik, Biyoteknik, Kültürel, Fiziksel, Mekanik v.b.), zirai ilaç atıklarının yönetimi gibi konularda eğitimler verilecek Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, tarımının öneminin pandemi sürecinde daha net anlaşıldığını söyledi. Mersin’de üretilen tarım ürünlerinin yalnızca Mersin’i, Türkiye’yi değil dünyayı beslediğini kaydeden Kızıltan, “Bu bağlamda tarımın sürdürülebilirliği çok önemli. Bir diğer önemli konu da böyle bir etkinliğin birçok kurumun bir araya gelmesiyle gerçekleştiriliyor olması. AB’ye de katkılarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.
3 İLÇEDE ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Proje kapsamında 3 ilçede gübreleme, bakım ve zirai mücadele gibi birçok alanda eğitim vereceklerini anlatan Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı ise Mersin ekonomisinde tarımın önemini ve bu sektörün gelişmesi adına yürüttükleri çalışmaları özetledi. Projenin iki açıdan önemli olduğunu kaydeden Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz ise “İlki suyumuz, toprağımız çok kıymetli ve onların korunması, temiz tutulması açısından bu projeyi önemsiyoruz. İkincisi de çok farklı kurum ve kuruluşların işbirliği içinde kentimizin ülkemizin geleceğini korumaya yönelik bir projede birleşmiş olması” ifadelerini kullandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü uzmanlarından Kubilay Derin’in Mersin’de yürütülen zirai mücadele uygulamalarına yönelik sunumuyla etkinlik sona erdi. “Unutulmamalı ki hiçbir kimyasal size zarar vermeden etki göstermez. Bu nedenle gerek insan sağlığı gerekse çevre sağlığı gözetilerek ilaçlama yapılmalı” diyen Derin, “Mersin’de dekar başına yaklaşık 1 litre kimyasal madde kullanılıyor ki bu çok ciddi bir rakam. Bu kimyasallar toprağa iniyor ve ardından biz tüketiyoruz” dedi. Çözümün entegre mücadele ile mümkün olacağını belirten Derin, yapılacak mücadele sırasında kullanılacak bitki koruma ürünü ambalajlarıyla doğaya da zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.