Kanal İstanbul’u bırak sulama kanallarına bak!


Tarım Eylem Planı saha gezileri kapsamında Mersin’e gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Tarımda sorunlar çok büyük. Girdi maliyetleri bu sorunların başında geliyor. Gübre, tohum, ilaç ve mazot maliyetlerinin çoğu dövize bağlı ve döviz fiyatlarının da artmasıyla maliyetler inanılmaz artmış durumda. Zamanında sulama kanalları yapılmadığı için şuanda tarımda büyük bir sulama sorunu ile karşı karşıyayız. Madem harcayacak paranız varsa şu Kanal İstanbul’u biraz bekletin de tarımsal sulama yatırımlarını tamamlayın" dedi.

 

Tarih : 9 Haziran 2021 Çarşamba 15:10

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Tarım Eylem Planı saha gezileri kapsamında Mersin’e geldi. Mersin Halini ziyaret ederek, Mersin Hal Derneği ve Mersin Tüccarlar Derneği üyeleri ile bir araya gelen Babacan sektörde yaşanan sorunlar konusunda fikir alışverişinde bulunarak DEVA Partisinin çözüm önerilerini aktardı. Babacan, Mersin programı kapsamında Mersin Halini  gezen Babacan, esnaf ve işçilerle de sohbet etti. 

 

"KANAL İSTANBUL'U BIRAK SULAMA KANALLARINA BAK"


Üreticilerin sorun ve taleplerini dinlemek için Mersin'e geldiklerini ifade eden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Dün Adana'da çok verimli bir program yaptık. Tarla ve bahçelerde üreticilerle biraraya geldik. Tarımda sorunlar çok büyük. Girdi maliyetleri bu sorunların başında geliyor. Gübre, tohum, ilaç ve mazot maliyetlerinin çoğu dövize bağlı ve döviz fiyatlarının da artmasıyla maliyetler inanılmaz artmış durumda. Girdi maliyetlerinin satış fiyatına yansıması da mümkün değil. Pekçok üreticimiz zarar ediyor. Üretici ne kadar üretse o kadar zarar ediyor. Üretimden kaçtıkça üretim yapılan tarım arazileri de daralıyor ve böylelikle birçok üründe dışarıya bağımlı hale geliyoruz. Bütün bu sorunların çözümü noktasında Tarım Eylem Planımızı Adana'da açıkladık. Bu sabah da Mersin'e geldik. Türkiye'nin en büyük sebze meyve halini yerinde gördük. Meyve ve sebze üretiminin ve satışının yapıldığı çok önemli bir merkezdeyiz. Hal esnafıyla bir araya geldik. Sorun ve taleplerini dinledik. Mersin'den sonra da Konya'yı ziyaret edeceğiz. Orada büyük kuraklık sorunu var. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesinde ciddi bir kuraklık sorunu mevcut. Bu yüzden birçok üründe rekolte düşüşü bekleniyor. Zamanında sulama kanalları yapılmadığı için şuanda tarımda büyük bir sulama sorunu ile karşı karşıyayız. Hükümete defalarca çağrıda bulunduk. Madem kaynaklar kıt, madem krizin ortasındayız eğer harcayacak paranız varsa şu Kanal İstanbul'u biraz bekletin de tarımsal sulama yatırımlarını tamamlayın. Tarımda sulama kanallarının biran önce tamamlanması gerekir. Damlama sisteminin mutlaka ülke gündemine yayılması gerekiyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle birlikte su çok kıymetli hale geldi. Tatlı su kaynakları azalıyor. Suyu iyi yönetmek lazım. Tek bir damla suyun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Zaman kaybetmemeliyiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı hazırladık. Tarım Eylem Planımız hazır. Bunu da üreticimizle paylaşıyoruz. yeni fikirlere de açığız. Seçimden kurulacak hükümetin eylem planı da hazır" şeklinde konuştu. 


"EMANETI TESLIM ALMAK IÇIN BIZ HAZIRIZ"


Üreticilerin sorunlarına çözüm bulmak için eylem planlarının hazır olduğunun altını çizen Babacan, "Emaneti teslim almak için biz hazırız. İktidara geldiğimiz de çiftçimizin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçinin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretim aksamayacak. Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV'sini çiftçimize geri iade edeceğiz. Çiftçimizin kullandığı gübrenin maliyetinin yarısını, yüzde 50'sini, destek olarak kendisine vereceğiz. Elektriği, çiftçiye özel tarifeyle, daha ucuza sağlayacağız. Tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ve aynı yıl içinde destek ödemelerini gerçekleştireceğiz. Çiftçimizin kalkınması için; tarımda ithalatı değil, içeride üretimi destekleyeceğiz. Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz. Tarım liselerini tekrar açacağız. Küçük üreticinin pazarlama problemlerini çözeceğiz. Özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz. Başta tohum olmak üzere, dışa bağımlılığı azaltacağız. Tarım sigortası kapsamını genişleterek çifrçilerimizi risklere karşı koruyacağız. Kuraklığın neden olduğu tahribatı önlemek amacıyla; tarımsal sulama yatırımlarını hızla tamamlayacağız. Kapalı devre, yağmurlama ve damlama sulamayı hızla yaygınlaştıracağız. Toprağı su ve teknoloji ile buluşturarak, sulamada israfı önleyecek son teknolojileri teşvik edeceğiz. Sulu tarım yapan çiftçimizin gelirini, bilinçli sulama ve üretim planlamasıyla en az 3 kat artıracağız. DEVA iktidarında Ziraat Bankası yeniden, tekrar çiftçinin bankası olacak. Çiftçimizin teminat problemini çözeceğiz. Tarımsal kredileri, gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredilerin geri ödeme zamanını ve hasat dönemi ve süresine göre belirleyeceğiz. Hayvancılık uğraşan üreticilerimiz de, artan maliyetlerin karşısında ezilmeyecek. mera, yayla gibi sorunlar geride kalacak. Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50'ye kadar destek vereceğiz" dedi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA