Hayallerimizi yıkmayın!


Mersin’in Çamlıyayla İlçesine bağlı Sarıkavak Köyüne Biyokütle Santrali yapılması hedefleniyor. Projeye karşı çıkan köy sakinleri, santralin hayata geçmesiyle yayla turizminin ve tarımın büyük zarar göreceği endişesini taşıyor. Köy sakinlerinden Metin Kaya, "Ben şahsım olarak metropolden köye dönen biriyim. Benim gibi bölgede arkadaşlarımız var. Köyümüz, mahallemizle ilgili hayallerimiz var. Bölge, Mersin’in gözde bir yayla turizmi olan bir gölgesidir. Bu enerji tesisinin buraya yapılmasını istemiyoruz" dedi.

 

Tarih : 28 Haziran 2021 Pazartesi 13:27

Necdet TAŞ


Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve ÇEKSAM (Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği) Sarıkavak Mahallesi sakinleriyle birlikte Sarıkavak'ta yapımı planlanan biyokütle santrali ile ilgili basın açıklaması yaptı.


ASLAN: "BÖLGE YAŞANMAZ HALE GELECEK"


Mersin'de doğa ve çevre katliamının her geçen gün arttığını iddia eden MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, "Kentimize yönelik saldırılar her geçen gün artmakta. Bugün de Çamlıyaylaya bağlı Sarıkavak mahallesi’nde yapımı planlanan Sarıkavak Biyokütle Santraline karşıtlığımızı ifade etmek için buradayız. Neden karşıyız? Çünkü turizm yaylasının ortasında günde 100 ton tavuk altlığı ve tavuk gübresi yakacak bir santral kurma planı var. Ayrıca bu santralde o bölgeden çıkacak, tarımdan ve ağaç atıklarından çıkacak atıkları yakan ayrı bir ünite de olacak. Dolayısı ile o bölge yaşanmaz hale gelecek. Neden yaşanmaz hale gelecek? Günde 100 ton tavuk altlığı yakan bir tesisin yayacağı kötü kokular, zehirli gazla o bölgenin yaşanmaz bir hale gelmesine neden olacak. Su kullanımı da çok yaygın olacak. O bölgenin yer altı sularını kullanacaklar. Zaten su krizi ile karşı karşıyayız. Bu durum da o bölgelerde tarıma, yayla turizmine ve insan sağlığına çok ciddi zararları vereceği açıktır. Bu nedenle biz Merçed ve Çeksan olmak üzere, mahalle ve bölge halkı ile birlikte karşıtlığımızı belli etmek için bugün buradayız" dedi. 


KABASAKAL: "İMAR HUKUKU AÇISINDAN UYGUN DEĞİLDİR"


MERÇED Avukatı Semra Kabasakal ise, "Mersin ili Çamlıyayla ilçesi, Sarıkavak Mahallesi 133 nolu parselde yapımı planlanan "Biyokütle Atik Yakma Enerji ve Sivi Gübre Uretimi Tesisi" nin toplam kurulu gücü 3,120MWm/2,940 MWm tır. Söz konusu parsel Çamlıyayla Belediyesi imar plan ısınırları içerisinde kalmakta olup 1/1000 ölçekli onaylı imar planında konut ve tarım alanına isabet etmektedir. Bu nedenle konut ve tarım alanına isabet eden bu yerde böyle bir tesisin yapılması öncelikle Biyokütle atık Yakma enerji tesisleri; bacadan çıkan zehirli gazları ve formaldehitleri ,kentin havasına  yayarlar. Bu yayma neticesinde insanlarda solunum hastalıklarına yol açtığı gibi aynı zamanda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumsuz etkilileri vardır. Proje alanına 800 metre mesafe içerisinde kasap, manav, market gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu dükkanlar ve yerli halk ile beraber yayla turizmi yapan kişilerin konutları bulunmaktadır. Günde 100 ton tavuk dışkısı ve altlığı yakılacak Biyokütle Yakma Tesisi, yukarıda belirtildiği üzere, kent havasında bulunan zehirli gazları ve formaldehitleri yayarak, mahalledeki  insanlarda solunum hastalıklarına yol açacak, aynı zamanda çocuk sağlığı ve gelişimi üzerinde de olumsuz etkileri olacaktır . Ayrıca tesisin yapılacağı yerin hemen yakınlarında orman alani sayilan yerler olup, planlananprojenin gerçekleştireceği alanın hemen yakınında 70 metre mesafede devlet ormanı ve 100 metre yakınındaki parselde ceviz bahçesi ve zeytin ağaçlari bulunmaktadır. Tesis yapılacak alana komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Bu tesiste kullanılacak suyun tankerlerle taşınacağı ve saatte yaklaşık 750 litre su kullanılacağı belirtilmektedir. Tesisin yapılması planlanan alanda yeraltı sularının olmadığından bahsedilse de, tam tersine   yeraltı sularının bulunduğu ve bu suları  kullanacakları hususunda kuşkularımız bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. 


"YASADAN DOĞAN HAKLARIMIZI KORUYACAĞIZ"


Proje alanına 800 metre mesafe içerisinde kasap, manav, market gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu dükkanlar ve yerli halk ile beraber yayla turizmi yapan kişilerin konutlarının bulunduğuna dikkat çeken Kabasakal, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Temel gıda ihtiyaç alanları ve yaşam alanlarına yakın olması nedeniyle gıda ürün alışverişi yapan ve orada yaşayan kişilerin sağlığı oldukça kötü etkilenerek, solunum yollarında hastalıkların oluşmasına sebebiyet vereceği aşikardır.Ayrıca tesis yapılacak alana komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Aynı şekilde güneyde bulunan komşu parseller de tarla niteliğinde olup tarımsal faaliyetler devam etmektedir. Tarımsal faaliyetlerin yanında aynı bölgede komşu parsellerde hayvancılık ve besicilik alanları bulunmaktadır. Bölgenin yayla turizmi olması sebebiyle tesisin yapılacağı alana yaklaşık 40 metre yakınlıkta restoran ve piknik alanları mevcuttur.Atıkların alınacağı işletmeler incelendiğinde işletmelerin yer aldığı Giden Mahallesi, Belçınar,mahallesi, Sarıkoyak Mahallesi, Beylice Mahallesi, Topaklı Mahalleleri mevcut olup toplanan atıkların tesise ulaşımı ve yakılması sırasında Çamlıyayla ilçe genelinde gerek nakliye güzergahında ve gerekse tesisin işletilmesi sırasında aşırı pis koku problemi olacağından mahalle halkı olarak itiraz ediyor ve bu tesisin yapılmasını istemiyoruz.Tesisin yapılmaması hususundaki plana  itiraz dilekçelerimizi Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ,süresinde  07. 06.2021 tarihinde  verdik.Ancak henüz proje onaylanmadan 25.06.2021 tarihinde deneme faaliyetine geçen tesisden çıkan zehirli  baca gazı ,tüm mahalleyi dumana boğmuş ve kokudan  mahallede durulamaz hale gelmiştir. Kesinlikle bu biyokütle atik yakma enerji santralinin yapilmasini istemiyoruz . Bundan sonraki süreci gerek ÇEKSAM (Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği) gerek(MERÇED) Mersin Çevre ve Doğa Derneği ve gerek Mahalle halkı ve muhtarları ile gerekse sivil toplum örgütleri ile birlikte takip edeceğiz ve bundan sonra da yasadan doğan haklarımızı kullanacağız." 


GÜNGÖR: "YERLEŞIM ALANI IÇERISINE YAPILMASINA KARŞIYIZ"


Köy sakinlerinden Mukadder Güngör de "Sarıkavak’ta doğmuş, büyümüş, 30 yıl devlet hizmeti verdikten sonra tekrar köyüme dönmüş biriyim. Köyümüzde böyle bir tesisin yapılması, çocukluğumuzun geçtiği bir yerde, bölgede, hala tarım işlerinin devam ettiği bir yerde ve Çamlıyayla bölgesinin yayla turizmine açık bir yer olduğu için de bu bölgede kazma vuracak bir yer dahi kalmadı. Yapılaşmaya açılacak yer kalmadı. Bu tesisin Sarıkavak yayla turizmini bitireceğini düşündüğümüz, öyle olacağını bildiğimiz için karşı olduğumuzu göstermeye geldik. Bunun mücadelesini veriyoruz. Bu kişisel çıkarla alakalı bir şey değil. Yarın bizim çocuklarımız da orada büyüyecek. Yerleşim bölgesi burası. Yerleşim alanı içerisine yapılmasına karşıyız" dedi. 


"HAYALLERİMİZİ YIKMAYIN"


Köy sakinlerinden Metin Kaya da, "Sizlerin de dile getirdiği gibi, biz de bölge halkı olarak karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Ben şahsım olarak metropolden köye dönen biriyim. Benim gibi bölgede arkadaşlarımız var. Köyümüz, mahallemizle ilgili hayallerimiz var. Bölge, Mersin’in gözde bir yayla turizmi olan bir gölgesidir. Bu enerji tesisinin buraya yapılmasını istemiyoruz. Tavrımızı ortaya koymaya geldik ve herkesin desteğini bekliyoruz" dedi. Köy sakinlerinden 80 yaşındaki İrfan Yılmaz ise, "Çamlıyayla Sarıkavak Mahallesi’nde yıllardır oturuyorum. Köyümüze zarar veren, koronavirüsünden daha etkileyeceğini sizlere bildiririm. İtiraz ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA