Manavşa Kalesi koruma altına alındı


Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, Mersin’in Yenişehir İlçesine bağlı, Değirmençay Mahallesinde yer alan Manavşa Kalesi’ni, 1. Derece arkeolojik sit sınırı dışında taşınmaz kültür varlıklarına rastlanması nedeniyle koruma altına aldı. Bölgenin talan edilmemesi için büyük uğraşlar veren Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, "ilgili alan ve çevresi arkeolojik sit alanıdır ve buralarda inşaat filan yapılamaz. Bu andan itibaren başta Değirmençaylılar olmak üzere, tüm Yenişehirliler ve Mersinliler Manavşa kalesini korumakla yükümlüdür. Herkes gözünü dört açsın" dedi.

 

Tarih : 30 Haziran 2021 Çarşamba 13:54

Necdet TAŞ


Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, Mersin'in Yenişehir İlçesine bağlı, Değirmençay Mahallesinde yer alan Manavşa Kalesi'ni, 1. Derece arkeolojik sit sınırı dışında taşınmaz kültür varlıklarına rastlanması nedeniyle koruma altına aldı. Bölgenin talan edilmemesi için büyük uğraşlar veren Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, bölgeye bir çivi dahi artık çakılamayacağını söyledi. 


OLMAYAN SOKAKLARA NUMARA VERMEYE KALKTILAR


"Takip edenler biliyordur. Bundan birkaç ay evvel Değirmençay Mahallesi'nde Manavşa isimli bir kaleden bahsettik. Anılan kale ve civarı olan sit alnının yağmalandığını, daha doğrusu gözden kaçırılarak fiilen imara açıldığını, hızla inşaat temelleri atıldığını fotoğraf video ve yazımızla anlatmıştık" ifadelerini kullanan Yıldız, "Bu bölgenin hem sit alanı, hem tarım alanı, hem de orman olduğunu, bahsedilen bu kurumların hiçbirinden görüş alınmadan inşaat yapmanın doğru olmadığını, detaylarıyla anlatmıştık.  Bugün Büyükşehir Belediyesi İmar komisyonuna “Değirmançay mahallesi kuzey bölgelerine sokak numarası verilmesi” başlıklı bir gündem geldi. İsmi ne kadar afili olsa da gündemin anlatmak istediği, Manavşa Kalesi civarına sokak numaraları verilmesi ile alakalı idi. Yani Değirmençay Mahallesinin içindeki cadde ve sokaklarda bile doğru dürüst numara isim olmazken köyün kaç kilometre dışında yer alan, herhangi bir yapı bulunmayan bölgeye sokak numarası vermek sanırım “şahane” bir fikirdir. Ne amaçlandığını da artık hepimiz tahmin edebiliriz" dedi. 


"HERKES GÖZÜNÜ DÖRT AÇSIN"


Komisyonda olaya müdahale ettiklerinin altını çizen Yıldız, "Yapılmaya çalışılan işin hem hukuki olarak hem de etik olarak doğru olmadığını belgeleriyle anlattık. Evet belgeleriyle, çünkü Büyükşehir Belediyesi konunun tartışılır hale gelmesinin üstüne hem ilçe belediyesine hem de Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne olayın soruşturulması için yazı gönderdi.  Kurul özetle şöyle demekte.  “Müdürlüğümüz uzmanlarınca 18.06.2021 tarihinde 2863 sayılı yasa kapsamında yerinde inceleme yapılmış olup, inceleme sonucunda Manavşa kalesi 1. Derece arkeolojik sit sınırı dışında taşınmaz kültür varlıklarına rastlanmış olup alan ile ilgili tespit-tescil süreci başlatılmıştır. Bu süre zarfında alanda herhangi bir inşai-fiziki müdahalede bulunulmaması ve alandaki arkeolojik verilerin güvenliğini sağlayıcı gerekli tedbirlerin alınması hususunda” Yazı özetinden de anlaşılacağı üzere ilgili alan ve çevresi arkeolojik sit alanıdır ve buralarda inşaat filan yapılamaz. Bu konuda da ilgili kurumlar, belediyeler gerekli tedbirleri alır, denilmektedir.  Bu andan itibaren başta Değirmençaylılar olmak üzere, tüm Yenişehirliler ve Mersinliler Manavşa kalesini korumakla yükümlüdür. Herkes gözünü dört açsın" dedi. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA