Aydıncık’ta 50 ev boşaltıldı, havadan müdahale sürüyor


Mersin’in Aydıncık ilçesinde çıkan orman yangını devam ederken İHA’lar ormanın kahramanlarına destek oluyor. Yangında bazı evler ve seralar yanarken, 50 ev boşaltılmış durumda. Yangın alanını helikopterle havadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yangını yakından takip ederek sahadaki ekipleri yönlendiriyor. Son durumla ilgili bilgiler veren Bakan Pakdemirli, "Can ve mal kaybımız bu yangında yok. Yerleşim yerlerinde hasar yok. Yerleşim yerlerinde her hangi bir tehdit bulunmamakta. Sabah saatlerinde Pembecik Mahallesi’nde tedbir amaçlı 50 evi boşaltmış bulunuyoruz" dedi.

 

Tarih : 16 Temmuz 2021 Cuma 10:50

Necdet TAŞ


Dün sabah saatlerinde Mersin'in Aydıncık ilçesi Pembecik Mahallesi'nde çıkan orman yangını devam ediyor.  Gündüz saatlerinde havadan uçak ve helikopterler yangına müdahale edilirken, akşam saatlerinden, sabahın ilk ışıklarına kadar karadan müdahale sürdü. Büyük bir alanda devam eden yangına sabah saatlerinde yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı. Helikopterler havadan çeşitli yerlere müdahaleyi sürdürürken, yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Tedbir amacıyla bazı evlerin boşaltıldığı öğrenildi. Gündüz saatlerinde havadan uçak ve helikopterlerle yangına müdahale edilirken, İHA’lar ormanın kahramanlarına destek oluyor ve bilgi akışı sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yangını yakından takip ederek sahadaki ekipleri yönlendiriyor. Pakdemirli, İHA’ların yangında ekiplere destek olduğunu sosyal medyadan yaptığı şu paylaşımla duyurdu: “Dünyada orman yangınlarında İHA kullanan ilk ülkelerden biriyiz. Mersin’de de İHA’lar ormanın kahramanlarına destek oluyor, bilgi akışı sağlıyor.”


BÖLGEDE TELEFONLAR ÇEKMİYOR


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Pembecik Köyü  Muhtarı Ahmet Doğan, "Mahallemizdeki yangın afeti hala kontrol altına alınamadı. Yangın alanı yaklaşık 60-70 bin dönüm ve ilerlemeye devam ediyor. Şuana kadar çok şükür can kaybımız yok.  Yanan evler ve seralar var. Allah yardımcımız olsun. Telefon altyapımız yetersiz olduğu için tanıdıklarına ulaşamayanlar merak etmesin, Turkcell de bölgeye bugece mobil verici kuracak iletişim sorunu da çözülecek inşallah." dedi.


PAKDEMİRLİ DE AYDINCIK'TA


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Mersin'in Aydıncık ilçesindeki orman yangını bölgesinde havadan inceleme yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, beraberinde Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile Duruhan Mahallesi Şırşır mevkisindeki yangın ilk müdahale ekip merkezindeki tepeden helikoptere bindi. Havadan yangın bölgesini inceleyen Pakdemirli, çalışmalar hakkında Karacabey'den bilgi aldı. İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Pakdemirli, dün itibariyle başlayan 21 tane yangından 2 tanesinin devam ettiğini söyledi. Şu anda Mersin Aydıncık’da olduklarını kaydeden Pakdemirli, “Pembecik Mahallesinde çıkan yangının kontrol altına alındığını diyemiyoruz. Arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyoruz. Ancak bu yangını biraz daha kolayladık diyebiliriz. Sabaha kadar bir noktaya getireceğiz gibi gözüküyor. Hatay Hassa’da 2 odaktan bir yangın çıktı. Valimizle, bölge müdürümüzle konuştum. 31 arazöz, 4 dozer ve diğer kurumlardan 8 iş makinası ve 150 personelle bu yangına müdahale ediyoruz. Maalesef yangına müdahale ettiğimiz noktalar çok sık orman ve yolu olmamasından dolayı şu an yol yapım çalışmaları sürdürülüyor. Bunu da arkadaşlarımız sabaha kadar bitirmeye çalışacak. Şu an mevcutta bu yangın için Adana’mızın İHA’sını Mersin yangını için kullanıyorduk. Yaklaşık 1 saat önce bu yangında biraz daha rahatlama olduğundan dolayı İHA’yı Hatay’a gönderdik. Ondan gelecek görüntülerle Hatay’daki yangının kontrolünü hem buradan hem Ankara’dan yapmış olacağız. Hatay’da 80 hektarlık bir alan etkilenmiş gözüküyor. İnşallah bu yangınla alakalı da mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.


50 EV BOŞALTILDI


Yangın komuta aracından yangını takip edip, araçtan yetkililerden bilgiler alan Pakdemirli, "Buraya İHA'dan gelen datalar, ekiplerden gelen datalar ve meteoroloji datalarının hepsi bir haritaya giydiriliyor ve sevk ile idare buradan yapılıyor. Bunun güzel tarafı geçen yıldan itibaren artık gecede buradan sevk ve idare de yapabiliyoruz. Bu çok önemli çünkü yangınlar genelde öğleden sonra çıkıyor. Sizin burada 3-4 saatiniz kalıyor, söndürdünüz söndürdünüz, geceye devrettiğiniz zaman yer ekipleri müdahale ediyor ama edilen müdahale çok verimli olamıyordu. Bu sayede tüm datayı, tüm resmi her an her saniye görmek ve buradan bire bir yer ekiplerini kontrol etmek mümkün. Aynı bir savaş meydanı gibi. Savaşta nasıl bir komuta merkezi var, komutan var, bizimde burada savaştığımız odaklar yangın odaklarına karşı yer ekiplerini doğru bir şekilde sevk etmek. Bütün burada yaptığımız bu. Can ve mal kaybımız bu yangında yok. Yerleşim yerlerinde hasar yok. Yerleşim yerlerinde her hangi bir tehdit bulunmamakta. Sabah saatlerinde Pembecik Mahallesi'nde tedbir amaçlı 50 evi boşaltmış bulunuyoruz" dedi.


GÖZCE MAHALLESI MUHTARINDAN ÖRNEK DAVRANIŞ


Mersin'in Aydıncık İlçesine bağlı Pembecik Mahallesinde çıkan orman yangını sonrası tedbir amaçlı bazı evler boşaltıldı. Bozyazı ilçesine bağlı Gözce Mahallesi Muhtarı Baran Aksoy, "Gözce Mahallesi halkımızdan tüm Pembecik halkımıza çağrımızdır yangından dolayı tüm Pembecik halkımıza evlerimizde misafir olmaları duyurulur, gözce mahallesi muhtarınız olarak beni arayıp Pembecik mahallesi halkımızı evlerinize davet ettiğiniz için tüm gözce vatandaşlarıma teşekkür ederim, tüm Pembecik mahallesi halkımızı gözce mahallesi olarak misafirliğe bekliyoruz değerli vatandaşlarım hepimiz birimiz hepinize teşekkür ediyorum!!!! Allah hepimize yardımcı olsun.gözce mahallesi gözsüzce mahallesi değerli Pembecik mahallesi vatandaşlarımızı misafir etmekten şeref duyarız acımız hepimizin acısıdır." dedi

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA