Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonunda yetiştirilen yavru sazan balıklarının hasadı yapıldı. Sazan balıkları, göl ve göletlere bırakılmak üzere Adana’nın yanı sıra Hatay, Mersin, Osmaniye ve Konya illerine gönderildi. Bun yavru balıklardan 217 bin adedi Mersin'deki göletlere bırakılacak. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü kullanımında iken bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne devri yapılan Adana Su Ürünleri Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen yavru sazan balıklarının hasadı yapıldı. 2 milyon adet yavru balık farklı göl ve göletlere bırakılmak üzere Adana’nın yanı sıra Hatay, Mersin, Osmaniye ve Konya illerine gönderildi.
GÖL VE GÖLETLER BALIKLANDIRILACAK
DSİ Barajiçi Tesislerinde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu’ndaki balık hasadına Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de katıldı. Farklı büyüklükte 9’u beton, 11’i toprak 20 adet yavru ve anaç balık havuzunun yer aldığı istasyonda, teknik personellerce havuzlarda ağ gerilerek bir bölgeye toplanan yavru sazan balıklarını kepçe ile alarak aktarma kova ve havuzlarına koyan İl Müdürü Tekin, bu sezonun bereketli bir üretim dönemi olduğunu ifade etti. Göl ve göletlerdeki doğal ekosistemin devamlılığı için her yıl yavru balık takviyesi yapıldığını söyleyen Tekin, “Burası 6 yıldır atıl durumda olan bir tesisti. Bakanlığımıza devri sonrasında süratle teknik personel görevlendirmesi yaparak burayı üretime hazır hale getirdik. Su Ürünleri Üretim İstasyonumuzun 4 milyon adet yavru balık üretim kapasitesi var. Mart ayında anaç balık seçimi ile başlayan yavru balık üretim süreci ağustos ayı sonunda yavru balıkların hasat edilmesiyle sona eriyor. İstasyonda bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne devir işleminden sonra ilk kez yavru balık hasadı yaptık. Bu ilk üretim sezonu bizim açımızdan başarılı bir sezon oldu. Kapasitemizin üzerine çıkarak 5 milyon yavru balık üretimi yaptık. Emeği geçen teknik personellerimize teşekkür ediyorum. Adana’nın yanı sıra Genel Müdürlüğümüzce gönderilen dağıtım planda bulunan Konya, Hatay, Mersin, Osmaniye illerine planlanan rakamlarda yavru balıkları göndererek bu illerdeki göl ve göletlerin balıklandırılmasını sağlamış olacağız” dedi.
217 BIN ADEDI MERSIN'DEKI GÖLETLERE BIRAKILACAK
Teknik personeller tarafından havuza ağ gerilerek bir bölgeye toplanan yavru sazan balıklarını kepçe ile alan ve kova ile aktarma havuzlarına koyan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, üretim istasyonunda kalacak olan yavru sazan balıklarının yapılacak olan ikinci bir dağıtım planı ile çevre il ve ilçelere gönderilerek balıklandırma çalışmasına devam edileceğini sözlerine ekledi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu’nda hasadı yapılan yavru sazan balıklarından 428 bin adedi Osmaniye, 212 bin adedi Hatay, 217 bin adedi Mersin, 1 milyon 23 bin adedi de Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. İstasyonda üretimi yapılan yavru balıkların 120 bin adedi de Sarıçam ilçesinde bulunan iki gölete bırakıldı.
AVLANMA UYARISI
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mersin İl Tarım ve Orman müdürlüğü de bakanlık tarafından yürütülmekte olan “2021 yılı Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında, Adana Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonunda üretilen 200 bin adet yavru sazan balığı teslim alındı. Yavru balıklar, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı'nın katılımıyla Mersin’in 11 ilçesinde yer alan 20 adet su kaynağına salındı. Balıklandırma çalışması ile Mersin’in yüksek rakımlı kısmında bulunan iç suları çevresinde yaşamını sürdüren vatandaşların balık etine kolaylıkla ulaşmaları ve amatör olta balıkçılarına yeni bir faaliyet alanı olmasının hedeflendiği bildirildi. Balıkların avlanmasıyla ilgili uyarılarda da bulunulan açıklamada, “Sazangillerin avcılığında dikkat edilmesi gereken nokta ise 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı Düzenleyen Tebliğin 12. maddesine göre, ilimiz sınırları içerisinde kalan bütün sularımızda 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında sazangillerin avcılığı yasaktır. Sazan balığının avlanılabilir minimum boy limiti 40 santimetre olup, amatör balıkçılarımız her avcılıklarında en fazla 5 adet yakalayabilirler. Amatör avcılık kurallarının ihlali durumunda vatandaşlarımıza idari para cezası uygulanmaktadır” denildi.