100 Üreticiye 25 ton organik gübre


Mersin Büyükşehir Belediyesi tarihinde bir ilk olarak başlatılan “Organik Tarım Projesi” kapsamında eğitimlerini tamamlayan 100 üreticiye toplam 25 bin kilogram organik gübre dağıtıldı. Toroslar ilçesinden başlayan “Organik Gübre Dağıtım Töreni”ne katılan Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, “Organik Tarım Projesi’ni çok önemsiyoruz. Organik tarımın pandemide ne kadar önemli olduğunun daha çok farkına vardık. Organik üretim yapmak meşakkatli bir yol, sabır istiyor. Bunun insan sağlığına çok faydalı olduğunu biliyoruz ve yaygınlaşmasını istiyoruz” dedi.

 

Tarih : 15 Kasım 2021 Pazartesi 11:38

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından 2021 yılında başlatılan “Organik Tarım Projesi” kapsamında Toroslar ve Tarsus ilçelerinde eğitim sürecini tamamlayan 100 üreticiye toplam 25 bin kilogram organik gübre dağıtıldı. Toroslar ilçesindeki dağıtım törenine Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de katıldı.

HER BİR ÜRETİCİYE 250 KİLOGRAM ORGANİK GÜBRE

Toroslar’da 19, Tarsus’ta ise 81 üreticinin katılımıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi tarihinde ilk kez başlatılan “Organik Tarım Projesi” devam ediyor. Eğitim süreciyle başlayan proje, organik gübre dağıtımıyla devam etti. Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, Mersinden Kadın Kooperatifi ortakları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve üreticilerle gerçekleşen törende her üreticiye 250’şer kilogramlık organik gübre teslim edildi. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Toroslar ilçesi Darısekisi Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtım töreninde proje hakkında bilgiler vererek, “Organik Tarım Projesi’ni çok önemsiyoruz. Organik tarımın pandemide ne kadar önemli olduğunun daha çok farkına vardık. Organik üretim yapmak meşakkatli bir yol, sabır istiyor. Bunun insan sağlığına çok faydalı olduğunu biliyoruz ve yaygınlaşmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz bu üretimi kendi başlarına yapabilirler ancak desteğe ihtiyaçları var. Bir ziraat mühendisi olarak buna destek verdiği için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. İnsanların sağlığına olduğu kadar, çevremize de faydası olan bir proje” dedi.

“ÜRETİCİLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ VE BERABER YOL ALACAĞIZ”

Üretilen ürünlerin değerlendirme sürecine de kooperatif olarak katkı sunmak istediklerini sözlerine ekleyen Meral Seçer, “Mersinden Kadın Kooperatifi olarak organik tarımdan üretilmiş ürünlerle neler yapabileceğimizi araştırdık. Bunların tanınırlığını artırma veya katma değerli ürünlere çevirme konusunda yardımcı olacağız. Bu konuda çok çabalıyoruz ve birlikte bu yolda yürüyeceğiz” diye konuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın her koluna destek vermek istediklerini vurgulayarak, “Bu kollardan bir tanesi de organik tarım” dedi. 100 üreticiyle bu projeye başladıklarını belirten Şahutoğlu, “Bu projemiz 3 yıl sürecek. 3 yıl boyunca organik tarımda yaşanan sorunların giderilmesi noktasında hem üreticilerle iş birliği yapacağız hem de beraber yol alacağız” ifadelerine yer verdi. Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu Genel Müdürü Ziraat Mühendisi Vahap Eryılmaz, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ürün işleme ve paketleme tesislerini gezdiklerine dikkat çekti. İlerleyen süreçte bu tesislerde organik ürünlerin de değerlendirilebileceğini vurgulayan Eryılmaz, “Önümüzdeki günlerde inşallah bu proje de tam anlamıyla faaliyete geçerek, Mersin’de tüketicilerin kullanacakları organik ürünler pazarda yerini almış olacak” dedi. Organik ekmekle ilgili faaliyetlerin de hızla gündeme gelmesi çağrısında bulunan Eryılmaz, Organik Tarım Projesi ile atılan adımın önemine değinerek, “Büyükşehir Belediyemiz gerçekten sağ olsunlar. Vahap Bey bizi kırmadı, 100 tane üreticiyi hemen organik tarım sistemine soktu. Bütün gübre ve ilaç masrafını, sertifikasyon kuruluşu ücretini de vermek kaydıyla” ifadelerine yer verdi.

 

“GÜÇLÜ BİR MÜCADELE VE İRADE SAHİBİ OLMANIZ GEREKİYOR”

Darısekisi’nde yıllardır organik tarım üretimi yapan Mersinden Kadın Kooperatifi’nin kurucu ortaklarından Ebru Kaptan, gerçekleştirilen törende 2021-2022 Müteşebbis Sertifikası’nı aldı. Proje kapsamındaki üreticilerle deneyimlerini de paylaşan Kaptan, “Yaklaşık 7 yıldır Mersin’de tarım yapıyorum. 5 yıldır organik tarım yapıyorum. Bu sertifikayı almak öyle kolay olmadı. Bunun 3 yıllık bir süreci var ama yıl sonu döngülerini de hesaba kattığınız zaman neredeyse 4’ncü yılın sonunda alabiliyorsunuz bu sertifikayı. Bunun için gerçekten güçlü bir mücadele ve irade sahibi olmanız gerekiyor” dedi. Toroslar ilçesi Gözne Mahallesi’nden projeye katılan üreticilerden Cennet Tör, “Her konuda bize destek oluyorlar. Eğitim veriyorlar, bilinçleniyoruz. Güzel bir ekip, güzel bir çalışma oluyor. Başkanımıza öncelikle teşekkür ederim. Ayrıca Meral Hanım’a teşekkür ediyorum. Zorlu günlerimizde yanımızda oluyorlar, her şekilde destek oluyorlar. Ben de onlara destek vererek daha çok yol almak istiyorum” diye konuştu. Toroslar ilçesi Değnek Mahallesi’nden katılan üreticilerden Metin Çınar ise “Projeyi duyar duymaz kaydımı yaptırdım. Kulaktan duyma bilgilerle olmadığını buradaki eğitimlerle gördüm. Zor bir süreç. Sonucunda beslenmenin sağlıklı olması açısından önemli” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA