Şapkadan tavşan çıkarmamı beklemeyin!


MESKİ’nin ücret tarifesinin reddedildiği MESKİ Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2022-2024 Dönemi Bütçe Tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Seçer, “Kurumumuza hayırlı uğurlu olsun. Ama problemli bir bütçe olmuştur. Ayağı sakat bir bütçe olmuştur. Mevzuat gereği gelir azaltıcı ya da gider arttırıcı konuda herhangi bir karar almamız, değişiklik yapmamız mümkün değildir. Bu açıdan teknik bir sorun oluşmuştur. Tabi ki hukuk yollarıyla çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağız. Lütfen benimle kavga etmeyin. Ortaya çıkan bu enflasyon farkının, bu fiyat artışlarının, girdi maliyetlerindeki artışın, dolardaki, dövizdeki dengesizliğin müsebbibi ben değilim. Benden şapkadan tavşan çıkarmamı beklemeyin” dedi.

 

Tarih : 30 Kasım 2021 Salı 12:18

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. MESKİ’nin ücret tarifesinin reddedildiği Genel Kurul’da, 2022-2024 Dönemi Bütçe Tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi.  Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarını yapabilmesi, hizmetlerini eksiksiz sürdürebilmesi için gerçekçi bir bütçe yapılması gerektiğini dile getiren Seçer, “Biz bu bütçeleri yaparken, akşamdan sabaha yatırım kararı verip o yatırımlar çerçevesinde bir bütçe hazırlamıyoruz. 2019 yılında yönetime geldiğimizde, biz bir stratejik plan sunumu yaptık. Bu stratejik planı da Meclis’e sunduk. Buna bağlı olarak, yatırım programlarımızı belirledik. Performans programımızı ortaya koyduk. Hepsi bunların birbirine bağlı” dedi. Başkan Seçer, MESKİ’nin bir kamu kurumu olduğunu vurgulayarak, “Elde ettiği gelir su bedellerindendir. Atıksu vergisindendir. İller Bankası’ndan kendisine aktarılan paydır ki toplam gelirleri içerisinde bu rakam çok düşüktür. Bu gelirler çerçevesinde cari harcamalarını yapacak. Personel ve sermaye giderlerini, yatırımlarını buradan karşılayacak” dedi. 

“MALİYETLERİMİZ 43’LERDEN 52’LERE ÇIKIYOR”

1 Ocak 2020 şartlarına dönebilmek için su bedellerinde yüzde 27’ye varan fiyat değişikliği yapmaları gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, buna rağmen vatandaşa yük olmadan, en minimize koşullarda hizmetlerinin karşılığını almak istediklerini söyledi. Seçer, “Ama ‘bunu benim yapmam mümkün değil’ dedim. ‘Makul bir seviyede yatırımlarımızı engellemesin, vatandaşlarımızı üzmeyelim, en asgari düzeyde ne yapabiliriz? Bunları konuşalım’ dedim. Aynı şeyleri o zaman konuştuk. O konuştuğumuz günden bugüne 15 gün geçti. Maksimum 20 gün geçti. Enflasyon farkı artmış, çünkü geçen ayın, demek ne kadar yüksek enflasyon var. % 16’lık fark % 18’e çıkıyor, 1’i geçmemek kaydıyla aldığımız ama maliyetlerimiz 43’lerden 52’lere çıkıyor. Bunu anlatmak istedim. Şimdi biz şu anda yangın yerini anlatmaya çalışırsak, o resmi çizmeye çalışırsak genel politikaya gireceğiz. Genel gelişmeleri konuşacağız. Demir fiyatlarını, döviz kurlarını, faiz oranlarındaki düşüşü ve yükselişi, ekonomik modeldeki yöntem sıkıntısını; iş buna gittiği zaman bu işin altından kalkamayız. Bu nedenle biz bu tarifeyi uygulamayı uygun gördüğümüzü söylemek istiyorum” dedi.

“341 MİLYON LİRALIK BİR KUR FARKI VAR”

2019 yılı Kasım Ayı Genel Kurulu’nda yapılan fiyat düzenlemelerinin 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başkan Seçer, yaptığı sunumda giderlerin fiyat artışlarından etkilenme oranlarını tek tek anlattı. Başkan Seçer, şunları söyledi: “Ortalama fiyat artışı bu 2 yıllık süreç içerisinde % 52.29. Bugün itibariyle biz bu teklifi Genel Kurul’a sunduğumuz Kasım 15’te, yani yaklaşık bundan 15 gün önce sunduğumuzda bu oran % 43’tü. O günden bugüne yaklaşık olarak girdi maliyetlerimizde ortalama % 9 fiyat artışı oldu bu 15 günlük süreç içerisinde. Şu anda da geldiğimiz nokta % 52.23. Bizim fiyat tarifemizde yer alan ay bazlı enflasyon oranının fiyata yansıtılmasından kaynaklı ki o yapılan düzenlemede enflasyon ne olursa olsun % 1’in üzerinde buraya uygulanamıyordu ya da buraya yansıtılmıyordu. Ondan dolayı da % 18.47’lik bu ay başı itibariyle, yani Kasım ayı sonu itibariyle bir artış olmuş ve bu fiyatlara yansımış. Bunu giderlerimizdeki fiyat artışlarından düşersek yani % 52.29 düştüğümüz takdirde demek ki 2 yıl önce yaptığımız düzenleme koşullarından, girdi maliyetleri açısından hala % 33.82 gerideyiz. Yeniden değerleme oranı geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayınlandı. 2020 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 9.11’di. Bu yıl yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 olarak tekrar açıklandı. Bu her ikisinin toplam aldığımız zaman yüzde 45.31’lik devletin resmi kurumlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeniden değerleme oranları toplamı bizim girdi fiyat artışlarımızın yüzde 52.29 olduğu noktada yüzde  45.31. Enflasyon farklarından su bedellerine yansıyan oran ise yüzde 18.47.” Borç stok durumundan da bahseden Başkan Seçer, yönetime geldiklerinde MESKİ’nin 750 milyon TL civarında iç borcu olduğunu belirterek; dış borçla ilgili de bilgiler verdi. Başkan Seçer, “Çünkü o günden bugüne bizi çarpan 341 milyon liralık bir kur farkı var. Yani 341 milyon lira bir para cebimizden kur farklarından dolayı uçmuş gitmiş. Kur farkı olmasaydı 751 milyon 791 bin TL olarak devraldığımız borç, şu anda 958 milyon 195 bin TL’ye çıkmaz, bu borç 618 milyon seviyelerinde kalırdı. Maalesef ekonomideki dengesizlikler; kur farkındaki artışlar; aşırı fiyat hareketleri… Girdi maliyetlerinde aşırı artış var. Bizim oturduğumuz yerde cebimizdeki parayı eritiyor”

 “GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞIN MÜSEBBİBİ BEN DEĞİLİM”

Enflasyon farkının ve fiyat artışlarının, dolardaki, dövizdeki dengesizliğin müsebbibinin kendisi olmadığını kaydeden Seçer, “Bakkal tabela asmış: ‘Sevgili müşterilerim lütfen benimle kavga etmeyin. Bu zamların raflardaki bu etiketlerin sorumlusu ben değilim.’ diyor. Ben de size söylüyorum; sevgili vatandaşlarım, sevgili Meclis üyeleri, lütfen benimle kavga etmeyin. Ortaya çıkan bu enflasyon farkının, bu fiyat artışlarının, girdi maliyetlerindeki artışın, dolardaki, dövizdeki dengesizliğin müsebbibi ben değilim. Benden şapkadan tavşan çıkarmamı beklemeyin. Ben gerçekçi konuşmak zorundayım” dedi. Başkan Seçer, her şeye rağmen yatırım yapmak istediklerini, her kuruşun hesabını bildiklerini belirterek, “Biz halkımızı düşünen bir yönetimiz. Biz israf yapmayan bir yönetimiz. Her kuruşun hesabını yapan bir yönetimiz. Gümbür gümbür hizmet yapan bir yönetimiz. 10 senedir havaalanı bitmedi. Otoyol, Çeşmeli hattı bitmedi. Evvela onları bitirecektiniz. 15 senedir sahil projesi, sahil bandı projesi masalıyla uyutuluyor Mersin. Oraları bitireceksiniz. Bak ben yapıyorum. Atıksu da yapıyorum. Metro da yapıyorum. Yol da yapıyorum. Kanalizasyon da yapıyorum” diye konuştu. Enflasyonun bir neden, faizin ise bir sonuç olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Ben sizden şunu beklerdim. Gerçekten çok büyük dalgalanmalar oldu. Bunu hiçbirimiz arzu etmezdik. Bunu Meclis’te tartışma konusu bile yapmayalım. Gelecek dönem aylık enflasyon oranını yansıtalım. Geçmişe dönük ciddi tahribatlar olmuş. Bunu resmi rakamlar da veriyor, MESKİ de veriyor.  Hiç olmazsa 10 puanlık bir kısmını verelim, halka da hep beraber anlatalım. Ben sizden de bunu beklerdim. Mersin’in yönetilmesine ortak olmak, sorunlarına çözüm olmak, samimi olmak buradan geçer. Sizin söylediğiniz başka uygulamanız başka” dedi.  Genel Kurul’da MESKİ’nin ücret tarifesine ilişkin madde reddedilirken, 2022-2024 Dönemi Bütçe Tasarısı ile oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Seçer, “Kurumumuza hayırlı uğurlu olsun. Ama problemli bir bütçe olmuştur. Ayağı sakat bir bütçe olmuştur. Mevzuat gereği gelir azaltıcı ya da gider arttırıcı konuda herhangi bir karar almamız, değişiklik yapmamız mümkün değildir. Bu açıdan teknik bir sorun oluşmuştur. Bunun tabi ki hukuk yollarıyla çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA