Necdet TAŞ
Mersin’de Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Mersin Şehir Hastanesi ve Toros Devlet Hastanesi önünde sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğine yansıyacak temel ücretlerin yoksulluk sınırına çıkarılması ve ek zam talepleri ile ilgili eylem yaparak basın açıklaması yaptı.
“ZAM AÇIKLAMASI ALDATMACA”
Şehir Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan SES Mersin Şubesi Kadın Sekreteri Filiz Çelebi, “Mecliste dün bir düzenleme yapıldı. Düzenlemenin içeriğinden bağımsız sağlık bakanının açıklaması kamuoyunda öyle bir tepki yarattı ki sağlık emekçilerinin ekip içindeki nitelikli sağlık hizmeti vermesini olumsuz yönde etkileyecek düşmanlaştırıcı, motivasyon düşürücü bir takım etkileri oldu. Sosyal medya, whatsaap grupları tamamıyla buna kilitlendi. 209 Sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Rehabilitasyon Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun ilgili maddesinde yapılan düzenlemede, Hekim dışı personel ve üniversite hastanelerinin kapsam dışı bırakıldığını anlatan Çelebi, “Sağlık Bakanlığında pratisyen hekim, uzman hekim eğitim görevlisi hekimleri kapsayan düzenleme tam bir aldatmaca. Sağlık bakanlığına bağlı hastanelerin gelirlerinin farklı olması nedeniyle hekimlerde farklı döner sermaye almakta. Şimdi Sağlık Bakanlığı, bakanlığa bağlı hekimlerin sağlık hizmetine katkısına bakılmadan sabit ödemelerinde artış yaptı. Ama hekimlerin birçoğu tavana yakın performans almakta. Aldıkları bu performanstan sabit ödemeler mahsup edildiğinde söylendiği gibi 2500-5000 lira maaş zammı olmayacak. Yani tam bir aldatmaca” dedi.
“HER GÜN DİĞER GÜNDEN DAHA ÇOK FAKİRLEŞİYORUZ”
Ekonomik krizin her geçen gün kendini daha da hissettirdiğinin altını çizen Çelebi, “Her gün diğer günden daha çok fakirleşiyoruz. Sürekli olarak dolarda kur yükseliyor, altın alıp başını gidiyor”diyen Çelebi, “Tüketim mallarına günlük zam yağıyor. Göstermelik olarak iktidar market gezileri yapıyor, değişen bir şey yok. Gökten zam yağıyor resmen, kedinin fareyle oynadığı gibi emekçilerle oynanıyor. Ay sonu nasıl gelecek? Faturalar nasıl ödenecek? Çocuğun servis parasını bu ay dedesi verecek mi? Ben işe nasıl geleceğim? Maaşım bu ay vergi dilimine girdi mi? Kreşi özelleştirdiniz… Artan para nasıl ödenecek? Yandaş sendikalarınız ile orta oyunu oynadınız karşılıklı al gülüm ver gülüm… TÜİK e göre enflasyon yüzde 20 ama sokaktaki enflasyon yüzde 50 iken bize 5+7 yi reva gördünüz. Ama sermayeye vergi indirimi yaparken toplam verginin yüzde 70 ini emekçiden yani bizden aldınız. Buradan sesleniyoruz geçinemiyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen, kullanım garantisi verilen havaalanı, köprü, otoyol ve hastaneleri hazineyi hortumlamanın adı oldu. Halk gidemediği hastanenin, geçmediği yolun, köprünün, kullanmadığı havaalanının parasını ödüyor. Sermayeye vergi indirimi 336 milyar lira, toplam bütçe açığını 228 milyar lira açıkladınız çok rahat bütçe açığını kapatabilecekken sermayeye kıyak. Emekçiye vergi dilimi ile dayak. Geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz. Artık yeter. Emek veren biziz, üreten biziz bizden toplananı Sağlık Bakanlığı bütçesinde şehir hastanesi baronlarına akıttınız… Bu pandemi günlerinde sağlığa ayrılan bütçe artması gerekirken hastanede hastaya kullanacak ilaç bulamıyoruz tıbbı malzeme bulamıyoruz. Market alışverişi yapar gibi sayıyla sarf malzemesi alıyoruz depolarda malzeme yok. Uzun çalışma saatleriyle gece gündüz çalışıyoruz Sağlıkta kölelik düzeni Var. Nöbet ücretlerini vermemek için ek mesai vermemek için hukuksuz uygulamalara şahit oluyoruz” şeklinde konuştu.
“MOTİVASYONUMUZU DÜŞÜRMEYİN”
“Sağlık işi ekip işidir, ekip anlayışını bozan uygulamalardan uzak durun. Hastaneye tedavisi için gelen hastanın tedavi olup gidene kadar ekip içindeki hekiminden hemşiresine, laborantına veri giriş personeline, temizlik güvenlik personeline kadar her meslek grubunun katkısı vardır. Ekip içinde bir meslek grubuna iyileştirme yaparken diğer meslek gruplarına ayrımcı tutum sergilemeyin, iş barışını bozmayın motivasyonumuzu düşürmeyin” diye konuşan Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçinemiyoruz diyen çoğunluk içinde sağlık emekçileri de haykırıyor. Ek zam istiyoruz, vergide adaleti sağlayın! Sesimizi duyun isyanımıza kulak verin, her gün seçim vaatleri dinliyoruz emekçilerin nasıl yaşayacağı kimsenin umurunda değil, kimin kiminle birlik olduğu değil emekçilerin taleplerine bakın. İnsanca çalışmak insanca yaşamak istiyoruz. Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilmesi istiyoruz. Vergi dilimi soygununa son verilsin. Asgari ücretten vergi alınmasın. Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin. 3600 Ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın. Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın. Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin. 12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin. 4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”
NE OLMUŞTU?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Emeklilikle ilgili pratisyen hekimlere ek gösterge olarak 13 bindi, 33 bine; uzman hekimler, diş hekimler dahil olmak üzere 17 bindi, 40 bin ek göstergeye çıkmış oluyor. Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira. Düzenleme bugün Mecliste bütün milletvekillerinin, siyasi parti gruplarının desteğini bekliyoruz. Sabit ek ödeme de genel bütçeye aktarılıyor” açıklaması yapmıştı.