Mersin Yenişehir Belediyesi, Mersin Çamlıbel Lions Kulübü ve Yenişehir Yaşam Gönüllüleri işbirliğinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında “Kadına Şiddet İnsanlık Ayıbıdır” konulu düzenlendi. Yenişehir Belediyesi Toplantı Salonunda düzenlenen panel öncesinde kadınlar boyalı el izleriyle “kadına şiddete hayır” işareti oluşturdular. Panele eğitimci Özlem Fındık, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Avukat Funda Üvek, Klinik Psikolog Dilan Duran, Uzman Psikolojik Danışman Damla Yıldız konuşmacı olarak katıldı.
ÖZLEM FINDIK “BU YIL TÜRKİYE’DE 435 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
Eğitimci Özlem Fındık, teknolojinin, bilimin, insan haklarının geliştiği yüzyılda dünyada ve Türkiye’de her gün kadınların öldürüldüğünü, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. Fındık, “Bize bir ayar verilmeye çalışılıyor. ‘Kadın öyle konuşmaz, kadın dediğin öyle oturmaz, gece yarısı bu kıyafetle sokakta dolaşmaz’, bize sürekli bunu yapmaya çalışıyorlar. Ve belki de bazen farkında olmadan biz de bu cümleleri belki korktuğumuz için, belki zarar görmesinler diye, kendi çocuklarımıza, kendi kızlarımıza ve kardeşlerimize karşı kullanıp duruyoruz. Bu yıl Türkiye’de 435 kadın öldürüldü. Her gün bir kadından fazlası ölüyor. Bunun yanında fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete uğrayanlar var. Bunların sayısını bilmiyoruz” dedi.
“ŞİDDETE DUR DEMEZSEK NESİLDEN NESİLE DEVAM EDECEK”
Uzman Psikolojik Danışman Damla Yıldız da, Türkiye’de kadınların neredeyse yüzde 50’sinin fiziksel şiddete uğradığını anlatarak, “O yüzden diğer şiddet türlerine bile maruz kaldığının farkında değiller. Yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 70’inin diğer şiddet boyutlarından bir tanesine maruz kaldığını gösteriyor. Peki, neden biz bunların farkında değiliz. Çünkü bunlar görünmez şiddetler, aslında bizim vücudumuzda herhangi bir şekilde yara çıkarmıyor evet ya ruhumuzdaki yaralar bunların hiç farkında değiliz. Kadınlar en büyük şiddeti aile ortamında görüyorlar. Sadece kadınlar değil kız çocukları da şiddet görüyor. Biz buna bir yerde dur demezsek eğer şiddet nesilden nesile devam edecek” diye konuştu. Klinik Psikolog Dilan Duran ise yapılan araştırmalara göre kadınların en büyük sorunun işsizlik, eğitim, toplum baskısı, aile baskısı, taciz, kadın erkek eşitsizliği olduğunu söyledi. Duran, “Ancak şiddet yüzde 70 oranında en başta olduğu için diğerleri göz ardı ediliyor ne yazık ki. Ekonomik, psikolojik, duygusal, sosyal ve sözel şiddet türleri kadınlarda çaresizliğe, korkuya ve endişeye neden oluyor” ifadelerini kullandı.
“ŞİDDETE UĞRUYORSANIZ SAKLAMAYIN”
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Avukat Funda Üvek de, şiddete maruz kalan kadınların neler yapması gerektiği hakkında bilgi verdi. Üvek, “Şiddete maruz kaldığımızda öncelikle gördüğümüz şiddete göre bir sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor. Onunla ilgili bir rapor alınması gerekiyor. Koruma tedbirlerinde kadının beyanı esastır. Mahkeme sürecinde elimizde rapor olması çok büyük bir fayda sağlıyor. O sebeple mutlaka küçük bir morluk olsa ya da darp olsa bile bir şiddet belirtisidir. O yüzden küçük bir şiddete maruz kaldığımızda bile onunla ilgili şikayet hakkımızı kullanmamız gerekiyor. Siz veya çevrenizdeki biri şiddete uğruyorsa lütfen bunu saklamayın. Telefonlarınıza KADES uygulamasını lütfen indirin, bu kadınlara yönelik bir uygulama zaten. Acil bir durumda uygulamayı kullandığınızda kısa süre içerisinde olduğunuz yere kolluk kuvveti geliyor. Şiddet çoğunlukla aile içerisinden kaynaklanıyor o sebeple lütfen bu uygulamayı telefonlarınıza indirin ” dedi.